Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Απολαύσαμε fusion και grill γευστικές προτάσεις από κορυφαίο σεφ

Πήγαμε στο γαστρονομικό hot spot της πόλης του Ζήνωνα, φάγαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2020

Άμα πας μια φορά στο Marbre, θα κολλήσεις. Οι λόγοι πολλοί, μα ο γευστικός παράγοντας είναι ο πιο ισχυρός!

Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σε ενημερώνω ότι το εδώ και δυο χρόνια γαστρονομικό hot spot της πόλης του Ζήνωνα, θα το βρεις αν βάλεις στο GPS σου τις μαγικές λέξεις ‘’Radisson Blu’’.

Εντυπωσιακό και λαμπερό το πανύψηλο ξενοδοχειακό οικοδόμημα, όμως το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το Marbre που λάμπει διά της μοναδικής του αισθητικής ταυτότητας στους ισόγειούς του χώρους. Το κόκκινο χρώμα, η καστανή ξυλεία του πατώματος και των ημιακατέργαστων τραπεζιών και art nouveau καρεκλών, αλλά και η απλόχωρη βεράντα του με την πρασινάδα γύρω-γύρω, είναι το φόντο που θα υπάρχει σε όλα τα φωτογραφικά σου ενσταντανέ.

Ξέχασα να σου πω φυσικά και το κορυφαίο όλων background, αυτό με τις ανοιχτές κουζίνες και τη στρατιά των σεφ που μάχεται πάνω από τις πύρινες λάβες της αργεντίνικης σχάρας. Ναι, καλά κατάλαβες! Η κάρτα που θα πάρεις κι εσύ στα χέρια σου άμα καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια του Marbre, θα σε δελεάσει με όλες τις διαδεδομένες κοπές, κυρίως βοδινών κρεατικών, τα οποία φτάνουν στο Marbre από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ιρλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς και Αυστραλία φιγουράρουν περήφανα, πλάι στα κυπριακής προέλευσης χοιρινά, τα ιβηρικά ομόλογά τους, αλλά και τις επιλογές σε αρνί, κοτόπουλο, πάπια και επιλεγμένα ψαρικά.

Πριν από αυτά φυσικά, ο κορυφαίος Ελλαδίτης σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης θα σου αποδείξει τη δεινή του ικανότητα να παντρεύει ιδανικά ποιοτικές πρώτες ύλες -με μερικές εξ αυτών με σπουδαία προέλευση-, να αποδομεί και επαναδομεί δημιουργικά, παραδοσιακές συνταγές και να σε ταξιδεύει από δω και απ' εκεί με γεύσεις ιδιαίτερων γεωγραφικών συντεταγμένων.

Και επειδή η Δράμα βγάζει κορυφαία κρασιά, κάνουμε από εκεί το ξεκίνημά μας, βρέχουμε το στόμα με Ασύρτικο και Sauvignon blanc και απολαμβάνουμε και οι τέσσερίς μας μια καλοφτιαγμένη σαλάτα με μεστωμένα ντοματίνια, καλυμμένα με πέστο μυρωδικών, κόβοντας σε κάθε πιρουνιά μας, λίγη από τη δροσερή, κρεμώδη μπουράτα, μα και λίγο από το φρεσκοκομμένο προσούτο.

Την απίστευτη δροσιά της διαδέχτηκε αμέσως το εξαίρετο στο στόμα ταρτάρ τόνου, καλυμμένο γευστικά με απόκοσμα μπαχάρια, κρέμα από καπνιστό αβοκάντο και σάλτσα εσπεριδοειδών.

Η πρόταση του διευθυντή του εστιατορίου για να δοκιμάσουμε τις νέες προσθήκες του μενού, ιντρίγκαρε την παρέα, που είδε και γεύτηκε το foie gras, αλλιώς. Ένα γευστικό παραλήρημα, με πρωταγωνιστή το συκώτι πάπιας σε μορφή στιφάδου, καλυμμένο με σιγοψημένα κρεμμύδια, πάνω σε βελούδινο πουρέ από κάστανο.

Η αποδόμηση του μουσακά, ανατρεπτική, μας έβαλε όλους να κόβουμε το πραγματικά κριτσανιστό spring roll, για να γευτούμε το μείγμα από κιμά, μελιτζάνα, καρότο και όχι μόνο, βαφτίζοντάς το κάθε τόσο στο μπολάκι με το ερυθρόχρωμο πέστο ντομάτας.

Το κριθαρώτο, που ‘’ναι’’ ο Τσιοτίνης το φτιάχνει με πραγματικό κριθάρι και όχι με κριθαράκι, θα σ' αρέσει κι αυτό πολύ. Καλομαγειρεμένο, al dente όσο πρέπει, ανακατεμένο με αρωματικά μανιτάρια, νότες από λάδι τρούφας και διακριτικό μασκαρπόνε, έτσι για να έχει η μπουκιά σου μια κρεμώδη επίγευση.

Πίτσες σίγουρα έχεις φάει πολλές. Σαν αυτή του Marbre όμως καμιά. Κι αν θες τεκμηρίωση σε προκαλώ παραθέτοντάς σου την μοναδικότητά της. Στη ζύμη της θα γευτείς τραχανά. Ναι τραχανά! Στη δικιά μας, Greek style pizza μεσουράνησε το καραμελωμένο κρεμμύδι, το σιγοψημένο αρνί, η μαρμελάδα ντομάτας και το κατσικίσιο τυρί και ήταν όλα μαζί θελκτικά. Αλλαγή ποτηριών, επιστροφή στον τόπο μας με by the glass, ερυθρό Μαραθεύτικο οίνο, σε αναμονή του ιρλανδέζικου Black angus φιλέτου των 220γ και του Καναδέζικου Black angus rib eye steak των 300γ, που ικανοποίησαν και τα δυο τους τελικά το παλέτο του στόματος μας, γιατί και μέτρια ψημένα, όπως τα ζητήσαμε, ήρθαν, μα και γευστικά ήταν.

Οι εξαρτησιογόνες τηγανητές πατάτες που το πάχος τους είναι κατιτίς μεγαλύτερο από αυτό της οδοντογλυφίδας και το σπανακοκινόα, ήταν ασυζητητί δυο side dishes που θα ξαναμπούν στο προσκήνιο και των τεσσάρων μας.

Για δικό σου καλό στο λέω, γι' αυτό σημείωσέ το κι εσύ ότι στο Marbre η ζαχαροπλαστική είναι σε υψηλά επίπεδα. Έστω κι αν έχεις φτάσει στα όρια του κορεσμού, το υγρό κέικ Dulcey με καραμέλα γιουζού, παγωτό με μπαχάρια και σος που μοσκοβολά καφέ, αλλά και την αμαρτωλή τάρτα με cremeux από φρούτα του πάθους, μαρέγκα καρύδας και παγωτό πραλίνας, πρέπει να τα δοκιμάσεις.   

Λογαριασμός για 4 άτομα
1 Σαλάτα μπουράτα                                                 €14 
1 Ταρτάρ τόνου                                                        €16                                                      
1 Ρολά μουσακά                                                       €12.50
1 Φουά γκρα στιφάδο                                               €18
1 Κριθαρότο μανιταριών                                          €10    
1 Greek style πίτσα με αρνί                                      €13                                                  
1 Black Angus φιλέτο                                               €28
1 Black Angus rib eye steak                                     €29                                          
1 Συνοδευτικές πατάτες                                           €3.80
1 Κινόα με σπανάκι                                                  €5.50
1 Υγρό κέικ Dulcey                                                   €10.50 
1 Tάρτα με cremeux με φρούτα του πάθους            €9.50
1 Φιάλη κρασί Sauvignon Blanc – Ασύρτικο            €32  
2 Ποτήρια Μαραθεύτικο κρασί                                  €14  

Σύνολο                                                                     €215.80
Λογαριασμός ανά άτομο                                           €53.95

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close