Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το weekend

Τι μπορείς να κάνεις το σαββατοκύριακο στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2020

Πιο κάτω θα βρεις όσα μπορείς να κάνεις το επόμενο τριήμερο στην Κύπρο. Περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές, εικαστικές και παιδικές εκδηλώσεις και δράσεις, ταινίες που προβάλλονται στα θερινά σινεμά της πόλης  καθώς και χρήσιμες πληροφορίες.

Όλα όσα δηλαδή θα μας κάνουν να περάσουμε πιο όμορφα το weekend! 

Με δύναμη από την Κηφισιά
Την κωμωδία «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας ανεβάζει το Θέατρο Διόνυσος σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων ηρωίδων, για τις σχέσεις τους με τους άνδρες, τις κωμικοτραγικές καταστάσεις οι συγγραφείς αποκωδικοποιούν τον ψυχισμό της γυναίκας. Συντελεστές: Κείμενο: Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά. Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου. Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης. Μουσική: Άντρια Κουννά. Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Θέκλα Φλουρή.
>> Παρασκευή & Σάββατο, Θέατρο «Διόνυσος», Λευκωσία, 20.30 & Κυριακή, 19.00 (μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020). Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές). Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22818999 & 99621845.

Συναυλία ΣΟΚ για τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έπειτα από μια μεγάλη απουσία, οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου επιστρέφουν ζωντανά στην σκηνή για να τιμήσουν δυο γεγονότα: Φέτος συπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2020 σηματοδοτεί επίσης και 250 χρόνια από τη γέννηση του Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Η ΣΟΚ, γιορτάζει και τιμά την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου αλλά και τo έτος Μπετόβεν με δύο «ηρωικά» έργα του μεγάλου συνθέτη, την 3η Συμφωνία και την Εισαγωγή Egmont. Γραμμένα και τα δύο στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ταιριάζουν θαυμάσια στην περίσταση.  
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Προπώληση εισιτηρίων: www.cyso.org.cy. Ταμείο Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετ: 16:00-19:00.

Κάποτε υπήρχε ένας άλλος
Το κέντρο παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ φιλοξενεί στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα theYard.Residency.20 την συμμετοχή «Κάποτε υπήρχε ένας άλλος» από τις 2 ως τις 4 Οκτωβρίου. Η δράση περιλαμβάνει την προβολή videodance και εικαστικής εγκατάστασης στον χώρο και φέρνει μαζί τις διαφορετικές πρακτικές των καλλιτεχνών Μελίτα Κούτα (γλυπτική, κεραμική) και Pascal Caron (χορός, περφόρμανς). Τα αντικείμενα, η ύλη και η κίνηση συνυπάρχουν στην προβολή και στον χώρο. Στην ταινία που προβάλλεται, ο ερμηνευτής μεταμορφώνεται, με τον ίδιο τρόπο που το κεραμικό είναι η μεταμόρφωση της ύλης, του χώματος, της γης. Ο κεραμίστας ξορκίζει την ύλη. Ο πηλός ανακαλύπτει τη συγγένεια του με την πέτρα, με τη φωτιά, με το κενό. Το σώμα, τη σχέση του με τον πηλό.
>> Παρασκευή 2-Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός. Ώρες λειτουργίας: 18:00 -22:00. Τηλ. 99430378. Eίσοδος ελεύθερη.

«Μανώλη…!» του Γιώργου Νεοφύτου στην Αξιοθέα
Το έργο «Μανώλη…!» του Γιώργου Νεοφύγου αναφέρεται σε μια γυναίκα που σκότωσαν τον γιο της μπροστά στα μάτια της «εκείνη την ημέρα που γέμισεν ο τόπος φονιάδες». Μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της έχει απομείνει, τον γάτο της, τον Μανώλη. Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή της δεν μοιρολατρεί, ούτε εκλιπαρεί. Παλεύει για το δίκιο της. Απαιτεί δικαιοσύνη για τον γιο της «για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση… Για να μην ξανάρθουν». Επίκαιρο συνεχώς το έργο αυτό, γίνεται οικουμενικό. Η μάνα αυτή την οποία ερμηνεύει η Μήδεια Χάννα, γίνεται σύμβολο όλων των μανάδων του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας ή φυλής, που χάνουν τα παιδιά τους άδικα. Συγγραφέας & σύμβουλος: Γιώργος Νεοφύτου. Σκηνοθεσία & ερμηνεία: Μήδεια Χάννα. Σκηνικά & κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης. Ήχος / μουσική: Αντρέας Καρσεράς.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531-2.

Με 10 νέους χορευτές αρχίζει το Open House 
Το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού και περφόρμανς Open House επιστρέφει στη Λεμεσό από τις 2 μέχρι 4 Οκτωβρίου, με παραστάσεις και προβολές από έργα σημαντικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα ξεκινά σήμερα με μια παραγωγή της Στέγης Χορού Λεμεσού, σε ιδέα και επιμέλεια του Αλέξη Βασιλείου. Ο λόγος για την ωριαία παράσταση «Solo project: SKY» που παρουσιάζεται στις 6μ.μ. στον πολυόροφο χώρο  στάθμευσης στην οδό Σαλαμίνος. Συμμετέχουν δέκα νέοι χορευτές, δημιουργοί που διαμένουν στην Κύπρο, που τους έχει ανατεθεί να συν-δημιουργήσουν ένα χορογραφικό έργο το οποίο ερευνά τα όρια του χώρου, του σώματος, του εαυτού και του συνόλου. Χορογραφία/Ερμηνεία: Μπελίντα Παπαβασιλείου, Κατερίνα Τυλληρίδου, Πάνος Μαλακτός, Άντρια Μιχαηλίδου, Ζωή Ελευθερίου, Χριστιάννα Ευτυχίου, Κυριάκος Ιεροδιακόνου, Mαρία Κασάπη, Γεωργία Κωνσταντίνου (Κλαρκ), Μαρία Γερασίμου. Παραγωγή: Στέγη Χορού Λεμεσού.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, πολυώροφος χώρος στάθμευσης στην οδό Σαλαμίνος, Λεμεσός, 18.00.

Ήχος από κόκκαλα που σπάνε, στις Αποθήκες ΘΟΚ
Η καλλιτεχνική ομάδα των Δράσεων 2020-2021: «Νέος σε έρημο νησί» συνεχίζει με την παρουσίαση του έργου «Ήχος από κόκαλα που σπάνε» της Σουζάν Λεμπό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη. Σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, δύο ανήλικα παιδιά, η Ελίκια και ο Ζοζέφ, βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται ραγδαία. Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου. Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη. Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου. Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου. Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου. Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ελένη Μολέσκη, Τάριελ Μπερίτζε.
>> Κάθε Παρασκευή-Σάββατο, 20:30, και Κυριακή, 18:00 (μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020), Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717.

"Επάγγελμα Πόρνη"
Το θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει τις συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» σε δραματουργική επεξεργασία της Αλεξίας Παπαλαζάρου που σκηνοθετεί τους Πόπη Αβραάμ, Χριστίνα Χριστόφια και Δημήτρη Αντωνίου στις αυτοβιογραφικές ιστορίες μιας αντισυμβατικής συγγραφέως, ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία ως το ύψιστο αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί απ΄την δουλοπρέπεια της πείνας.
Ιστορία πρώτη: Ο Τρόμος . Περίοδος -  Χούντα. Εισαγωγή στον τρόμο που επικρατεί τα χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα.  Ένα τρίτο πρόσωπο αφηγείται το περιστατικό όπου  Χαφιέδες κτυπούν τη Λίλη Ζωγράφου σε δημόσιο χώρο και κανείς δεν καταμαρτυρεί την αλήθεια. Αντίθετα την στρεβλώνουν . Ένας πρόλογος στο τραγικό παράλογο που θα ακολουθήσει.
Ιστορία δεύτερη: Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας  που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη-ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.
Ιστορία τρίτη: 1973. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της παραμονές πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού: η συγγραφέας – δεμένη στο κρεβάτι - πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται: η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 20:30 & Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 19:00, Θέατρο Μασκαρίνι, Αρχ. Μακαρίου Γ’ 5 (Αθαλάσσης 11), Λατσιά, Λευκωσία. 

Κηδειάζουσα περίπτωση
Ο αποχαιρετισμός ενός αγαπημένου, συγγενικού προσώπου καταλήγει σε ανεξέλεγκτο χάος, όταν έρωτες, ζήλιες, παραισθησιογόνες ουσίες και εκβιασμοί, σμίγουν ώστε τα σκοτεινά μυστικά, που τάχτηκαν να θαφτούν με τον πεθαμένο, να βγουν στη φόρα, την πιο ακατάλληλη στιγμή. Το έργο είναι μια μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται στους κόλπους μιας αστικής, εύπορης, κυπριακής οικογένειας, όπου τα κοινωνικά πλαίσια στενεύουν. Οι κακές γλώσσες παίρνουν φωτιά και τα σκάνδαλα γίνονται πιο έντονα και τραγελαφικά. Το έργο είναι μαύρη κωμωδία και σκιαγραφεί γλαφυρά τους χαρακτήρες της κυπριακής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας όπου ο καθωσπρεπισμός και το φαίνεσθαι κυριαρχεί. Οι χαρακτήρες είναι τόσο γνώριμοι, που θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μας συγγενείς, φίλοι, γνωστοί ή γείτονες. Χωρίς να υπερτονίζονται και να καταλήγουν γραφικοί, περιγράφουν με ρεαλιστικό τροπο σε βάθος την «νοοτροπία του Κυπραίου». Το αστείο και το γέλιο πηγάζει μέσα από τη δυσκολία των χαρακτήρων να αντιμετωπίσουν και να χειριστούν τα απίστευτα που τους συμβαίνουν, καθώς και μέσα από την προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την αλήθεια. Οι απίστευτες εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα, πυροδοτούν ταυτόχρονα πολλά μέτωπα. Ο έλεγχος χάνεται, οι μάσκες πέφτουν, οι ήρωες ξεγυμνώνονται, όλα ανατρέπονται και δεν μένει τίποτα για να σωθεί. Τίποτα εκτός, ίσως, από την αλήθεια. Όπως όλες οι μαύρες κωμωδίες, η παράσταση εξορκίζει τον θάνατο, απομυθοποιεί μια εξιδανικευμένη ζωή, που επιβάλει ο καθωπρεπισμός και λυτρώνει την ιδιαίτερη αλήθεια που κρύβουμε μέσα μας.
>> Σάββατο 3 & Κυριακή 4, Θέατρο WhereHaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομ. Παλλουριώτισσας, Λευκωσία (υπαίθρια σκηνή). Εισιτήριο: €15 (κανονικό), €10 (μειωμένο). Επικοινωνία: 99 122 552/ 99 588 103.

Το δάνειο
Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα, το θεατρικό έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Jordi Galceran έρχεται για δύο μόνο παραστάσεις στην Κύπρο.
Πρόκειται για μια απολαυστική και επίκαιρη όσο ποτέ κωμωδία που αντλεί έμπνευση από το υπαρξιακό αδιέξοδο που γεννά η σύγχρονη χρηματοπιστωτική κρίση. 
Στους δύο ήρωες του έργου απολαμβάνουμε τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Δύο καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στο χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας οι οποίοι συναντιούνται επί σκηνής σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που συναρπάζει. Ο Αντόνιο επιθυμεί διακαώς να λάβει ένα τραπεζικό δάνειο όμως ως μοναδική εγγύηση έχει να επιδείξει… το λόγο της τιμής του. Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να εγκρίνει το πολυπόθητο δάνειο, ο επίδοξος αιτών απειλεί τον τραπεζίτη ότι θα «αποπλανήσει» τη γυναίκα του αξιοποιώντας την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στο γυναικείο φύλο! Ο Αντόνιο, ένας ήρωας της καθημερινότητας, κουβαλάει στην πλάτη του όλη την απελπισία της οικονομικής κρίσης. Μη διαθέτοντας κανένα άλλο μέσο πειθούς και αξιοπιστίας αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα και να μπλοφάρει. Κι ενώ ο τεχνοκράτης και συγκροτημένος τραπεζίτης αρχικά τον υποτιμά, σταδιακά παρασύρεται σε ένα ξεκαρδιστικό “man to man” παιχνίδι δίχως πραγματικό νικητή. Ξέφρενος ρυθμός, διασκεδαστικές ατάκες, ανατροπές συνθέτουν μια απολαυστική κι επίκαιρη όσο ποτέ κωμωδία που εμπνέεται από το υπαρξιακό αδιέξοδο που γεννά η σύγχρονη χρηματοπιστωτική κρίση ενώ με τρόπο καυστικό κλείνει το μάτι στην «ευρηματικότητα» του ανθρώπου απέναντι στο επείγον της επιβίωσης. «Το δάνειο» (2103) του σημαντικού σύγχρονου Ισπανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν, παγκοσμίως γνωστού για το θεατρικό του έργο Η μέθοδος Γκρόνχολμ, κέρδισε το Νοέμβριο 2011 το πρώτο βραβείο στο «Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού Θεάτρου» της Τζιρόνα κι έχει παιχτεί σε πολλές γλώσσες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20:30. Κρατήσεις: http://ucy.ac.cy/alumni Τ: 22894356 (ώρες γραφείου) Ε: alumni@ucy.ac.cy.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00). E-ticket: rialto.com.cy,  Rialto Theatre App. Είσοδος: €15 & €12.

170 τετραγωνικά (Moonwalk)
Τα 170 τετραγωνικά (Moonwalk), η μεγάλη περσινή επιτυχία του ΘΟΚ, μια παράσταση που έσπασε ταμεία και γοήτευσε κοινό και κριτική, επανέρχεται στη Νέα Σκηνή για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων – μόλις 15.
Στην ελληνική επαρχία του σήμερα: Μέσα στα 170 τετραγωνικά του πατρικού τους σπιτιού, δύο αδερφές, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα τους, στήνουν ένα σκηνικό ξεκαθαρίσματος παλιών αντικειμένων και οικογενειακών κειμηλίων. Ο περίκλειστος χώρος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, διαβρωμένες σχέσεις και κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, και η αλήθεια επιτέλους απογυμνώνεται.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιωργής Τσουρής, με χιούμορ και αιχμηρή γλώσσα, φωτίζει παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, συνθέτοντας ένα παζλ έντονων συγκρούσεων, αλλεπάλληλων ανατροπών και συγκλονιστικών αποκαλύψεων. Στη διάθεσή του μια μοναδική ομάδα πέντε ηθοποιών που φέρει εις πέρας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό αποτέλεσμα όπου το δραματικό στοιχείο εναλλάσσεται με το κωμικό.
* Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών.
>> Πρώτη παράσταση: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 και κάθε Τέταρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy.

«Ο Πάπας» - Alpha Square
Πριν επτά χρόνια ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέπληξε τον κόσμο με την παραίτησή του – ο πρώτος Πάπας σε 700 χρόνια που έπραξε έτσι. Τι ώθησε αυτό τον αρχισυντηρητικό να σπάσει την ιερά παράδοση και να παραχωρήσει το δρόμο στον Καρδινάλιο Μπεργκόλιο – κάποτε φρουρός σε κλαμπ ταγκό, ποδοσφαιρόφιλος και ένας λαϊκός αναμορφωτής – για να γίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη γη.
Μια συναρπαστική, ακόμα και κωμική ιστορία δύο πολύ διαφορετικών ανδρών, οι οποίοι παλεύουν με το πολύπλοκο παρελθόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους. Από την ενηλικίωσή τους κάτω από τις δικτατορίες της Γερμανίας και της Αργεντινής μέχρι το σκάνδαλο περί σεξουαλικής κακοποίησης στον κλήρο, «Ο Πάπας» ρίχνει φως σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς θεσμούς. Θέτει ένα διαχρονικό ερώτημα: σε καιρό κρίσης, ακολουθούμε τους κανόνες ή το ένστικτό μας;\
Το έργο του προτεινόμενου για τέσσερα Όσκαρ Anthony McCarten μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος, με σκηνικά και κοστούμια του Λάκη Γενεθλή, μουσική του Γιώργου Κολιά και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη. Τους δύο «παπικούς πόλους» υποδύονται οι Βαρνάβας Κυριαζής και Φώτης Αποστολίδης ενώ τις καλόγριες στο πλευρό του καθενός η Στέλα Φυρογένη και η Νιόβη Χαραλάμπους. Μαζί τους ο Εύρος Βασιλείου.
>> Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20.30. 
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 20.30. 
Εισιτήρια από 12 ευρώ. Εισιτήρια: tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier. 

Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει
Η άκρως επιτυχημένη παράσταση του χειμώνα «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει», που αγκαλιάστηκε με μεγάλη θέρμη από το κοινό επιστρέφει με περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια ανατρεπτικά αυτοσχεδιαστική παράσταση σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Βασίζεται στην κωμωδία «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις»της CaroleGreep και ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο θέατρο Ζίνα τη χειμερινή σεζόν. Η σκηνοθετική ματιά του Βλαδίμηρου Κυριακίδη «παντρεύει» το επιτυχημένο θεατρικό κείμενο με τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Δίνει το έναυσμα στους συμπρωταγωνιστές του να ξεδιπλώσουν επί σκηνής την αυθόρμητη δοκιμασμένη καλλιτεχνική έμπνευση και να επινοήσουν τα εκφραστικά μέσα της... στιγμής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό κάθε βράδυ να απολαμβάνει μια «διαφορετική»παράσταση. Οι αυτοσχεδιασμοί, το διαρκές παιχνίδι του λόγου, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση συνυπάρχουν αρμονικά προκαλώντας αστείρευτο γέλιο. Το θεατρικό έργο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Παρίσι, όπου παίζεται για 16η συνεχή χρονιά, «σπάζοντας τα ταμεία». 
Πρόκειται για την παράσταση... «ύμνο» στην τοξική φιλία: το φθόνο, το ψέμα, την προδοσία και την υποκρισία, έννοιες τόσο γνωστές στις μέρες μας. 
Η υπόθεση:Δύο ζευγάρια, τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, μπλέκουν τις «γραμμές» φιλίας, δημιουργούν απρόοπτες καταστάσεις που φθάνουν στη γελοιότητα και ανακαλύπτουν πως οι καλύτεροι φίλοι τους δεν είναι και τόσο ...φίλοι όπως πίστευαν. Ένας λανθασμένος χειρισμός του κινητού τηλεφώνουφέρνει στο φως όλη την αλήθεια: τι πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι τους γι΄αυτούς.Κι όταν τα στόματα ανοίγουν, αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα όλων. Αναγκάζονται να βγάλουν τις μάσκες και να τα... πουν όλα κατά πρόσωπο... Κοινωνική σάτιρα με ανατροπές, απρόοπτα, πολλές αλήθειες και πολλές ευκαιρίες για γέλιο σε μια παράσταση που θα μείνει σε όλους αξέχαστη! Η CaroleGreep είναι γαλλίδα συγγραφέας και έχει υπογράψει μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης θεατρικής σκηνής. 
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τ υφλών, Λευκωσία.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Κηποθέατρο Λεμεσού.
Ώρες παραστάσεων 20:30. Εισιτήρια: tickethour.com.

Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα
Ένα υπέροχο ρωσικό παραμύθι «Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα» που φέρει την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2020. 
Με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, πλημμυρισμένη με υπέροχες μελωδίες, τραγούδια και χορούς της Ρωσίας, μέσα από την οποία τα παιδιά θα γνωρίσουν τέσσερις Ρώσους συνθέτες, τους Α. Μποροντίν, Μ. Μουσόργκσκι, Π. Τσαϊκόφσκι και Ν. Ρίμσκι-Κόρσακοφ, η παράσταση θα μάς πάει σε δύο ξεχωριστούς τόπους: Στο ολόχρυσο βασίλειο της γης και στο καταγάλανο βασίλειο των νερών.
«Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» μας μεταφέρει σε μια εποχή με έναν κόσμο γεμάτο με μάγους και ξωτικά, ζώα με ανθρώπινη λαλιά, αλλά και ποτάμια μέσα στα οποία ήταν χτισμένα παλάτια με βασιλιάδες και βασίλισσες. Τότε, λοιπόν, σε ένα βασίλειο που ανήκε σε μια αυτοκρατορία, πολύ πιο πέρα από τις γαλάζιες θάλασσες και τα ψηλά βουνά, ζούσε ένας τσάρος που τον έλεγαν Γιεριμέι. Είχε μάλιστα και παρατσούκλι. Τον φώναζαν «Γεριμέι με τη μακριά γενειάδα», μια που είχε μια πολύ μακριά γενειάδα. Ο Γιεριμέι ζούσε με την τσαρίνα του, τη Λαρίσα, σ’ ένα όμορφο παλάτι.Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, Μουσική επεξεργασία: Αντώνης Δελαπόρτας, Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής, Διδασκαλία τραγουδιών: Λαρίσα Ερεμέγιεβα, Συντονισμός παραγωγής: Αντώνης Κοΐζας. Παίζουν και τραγουδούν: Χάρης Αγγέλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Έλενα Μιχαλάκη, Γιάννης Νικολάου, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Ειρήνη Χρηστίδη.
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 6.30μ.μ.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 4μ.μ. & 6.30μ.μ.
Διάρκεια: 90'. Εισιτήρια €15/€10 μειωμένο - €8 παιδικές παραστάσεις. Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο tickethour.com / τηλ: 77777040.

Πάολα
H μοναδική Πάολα, η κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνις της Ελλάδας έρχεται για δύο ξεχωριστές συναυλίες στην Κύπρο τον Οκτώβριο. Η τραγουδίστρια-φαινόμενο  με την απίστευτη φωνή και την εκρηκτική σκηνική παρουσία, η τραγουδίστρια που έχει σφραγίσει την αθηναϊκή νύχτα την τελευταία 10ετία, έρχεται για να εντυπωσιάσει, όπως κάνει πάντοτε, τους χιλιάδες θαυμαστές της σε δυο βραδιές. Σε ένα μουσικό ταξίδι, ανεβαστικό, με τις πολύ μεγάλες της επιτυχίες αλλά και με τις απίστευτες ερμηνείες της σε πολύ μεγάλα τραγούδια. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας και την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Ληποθέατρο Λεμεσού. Η Πάολα θα μας πει με αυτό τον μεγάλο θυμό ό τι δεν φοβάται τον Ουρανό όσο ψηλά και αν είναι. Επειδή έχει μια ζωή, δεν χωράνε τελειωμένες καταστάσεις για αυτό να μ' αφήσεις ήσυχη θέλω, θα ρωτήσει πόσες φορές αυτή η κρύα  αγκαλιά. Από την άλλη όμως θα μας πει κράτα με λίγο ακόμα και γίνε μαζί μου ένα και επειδή αυτά της είπε ο θεός θα ρωτήσει τι σε πιάνει και τρελαίνεσαι.
>> Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, Nava Seaside, Πρωταράς, 21.00.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας.
>> Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού. Ώρα έναρξης: 20.30.  Για πληροφορίες στο 7000 0087. 

Γιώργος Σαμπάνης
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, τα τραγούδια του οποίου μας κράτησαν συντροφιά όλο το καλοκαίρι, έρχεται στην Κύπρο, ανανεωμένος και πανέτοιμος για να μας χαρίσει ακόμα περισσότερες επιτυχίες σε ένα πρόγραμμα άκρως ανεβαστικό, όπως μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια! Ο Γιώργος Σαμπάνης κυκλοφόρησε πριν περίπου ένα χρόνο τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «Παράξενα δεμένοι» και ήδη πολλά από τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από το κοινό του, που πλέον έχει γίνει φανατικό και τον ακολουθεί πιστά σε κάθε του βήμα, σε κάθε του εμφάνιση και σε κάθε μουσική του επιλογή. Από τον τελευταίο δίσκο το τραγούδι με τίτλο «Άλλαξε τα όλα» έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία και ίσως ήταν προφητικό για την πορεία του κορυφαίου τραγουδιστή της εποχής μας. Ωστόσο, η καλοκαιρινή του επιτυχία με τίτλο «Άγρια θάλασσα», τον ανέβασε στην κορυφή! 
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού. Εισιτήρια: https://shop.tickethour.com.

Κωστής Μαραβέγιας
Ο Κωστής Μαραβέγιας έρχεται στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο για να μας ψυχαγωγήσει, να μας ευφράνει την ψυχή με τα τραγούδια, τις μουσικές και με τον προσωπικό αφηγηματικό του τόνο που όλοι αγαπάμε. Εξάλλου, ο Κωστής Μαραβέγιας ξέρει να μας συγκινεί και να μας ταξιδεύει αλλά και να μας ξεσηκώνει. Με ένα δυνατό πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια από όλη του τη δισκογραφία αλλά και ένα μουσικό παιχνίδι με τραγούδια που ο Κωστής αγαπά πολύ ερμηνευμένα με τον δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο δεν θα αφήσει για άλλη μια φορά κανέναν στην καρέκλα του!
>> Παρ 2 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός. Ώρα έναρξης: 21.00. Πληρ. 99238337 & 7777 7040. Εισιτήρια: https://shop.tickethour.com/. 

Ο Νικολάκης έχει «ένα μυστικό»
Ένα παιδικό μιούζικαλ από την Παιδική Σκηνή Δώρου Κυριακίδη, με χορό, τραγούδι και γέλιο! Πολύ γέλιο! Τα παιδιά μέσα από την παράσταση θα ξαναβρούν το χαμένο τους χαμόγελο και οι μεγάλοι θα πάνε πίσω στα μαθητικά τους χρόνια και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί το «Έχω ένα μυστικό»! 
Παίζουν: Κώστας Σχοινιού (Νικολάκης), Πέτρος Φιλίππου, Στέλιος Στυλιανού, Βαγγέλης Ιωάννου, Ερμιόνη Κωμοδρόμου, Καλλισθένη Παπαδούρη, Αναστασία Αναξαγόρου και ο Δώρος Κυριακίδης. 
Το έργο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. 
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Ξένιον Αμφιθέατρο, Παραλίμνι, 16.00.
>> Επίσημη πρεμιέρα Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 10.45. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων εγκαίρως στο 99055537 λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητος (50%) της συνολικής χωρητικότητάς των θεάτρων).

Η Ωραία Κοιμωμένη
Το Σατιρικό Θέατρο, κλείνοντας 37 χρόνια συνεπούς και υπεύθυνης παρουσίας στον χώρο του ποιοτικού παιδικού θεάτρου, παρουσιάζει το κλασικό και ιδιαίτερα αγαπητό παραμύθι "Η Ωραία Κοιμωμένη". Ένα συναρπαστικό μιούζικαλ γεμάτο χορό, τραγούδια και  χρώματα, δράση και χιούμορ, ευαισθησία και συγκίνηση που θα μιλήσει στην καρδιά των μικρών αλλά και στη μνήμη των μεγαλύτερών μας φίλων.
Η διασκευή, η οποία ανήκει στη Μαριάννα Καυκαρίδου και είναι βασισμένη σε ένα από τα διασημότερα παραμύθια του Σαρλ Περό και στις κινηματογραφικές παραγωγές της Disney "Τhe Sleeping Beauty" και "Maleficent", μεταφέρει στη σκηνή μια όμορφη, διαχρονική ιστορία που μιλά για την αιώνια σύγκρουση του καλού με το κακό, την δύναμη της συγχώρεσης και τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης. Μέσα από τις περιπέτειες της πριγκίπισσας Αυγής, της νεράιδας Μαλέφισεντ και του πρίγκιπα Φίλιππου, βλέπουμε πως όταν υπάρχει πίστη και πείσμα, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και καλοσύνη μπορούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια και  τις δυσκολίες της ζωής και  να κατακτήσουμε την πραγματική ευτυχία.
Με την πεποίθηση ότι το θέατρο συμβάλλει στην πραγματική αγωγή της ψυχής και του πνεύματος και λειτουργεί ως αντίδοτο στην πιεστική καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής μας, προσδοκούμε ότι η παράστασή μας θα διασκεδάσει τα παιδιά και ταυτόχρονα θα τροφοδοτήσει την φαντασία τους, θα τα βοηθήσει να διευρύνουν την σκέψη και τη δημιουργικότητά τους και θα τα ενθαρρύνει να  πιστέψουν στις μεγάλες αξίες της ζωής: την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη γενναιοδωρία, τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 10.30. Είσοδος €12. Πληρ. 22312940, 22421609. Και κάθε Κυριακή.

Παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου
Είσαι βιβλιοφάγος; Αυτή η Κυριακή θα είναι η μέρα σου! Το Παλαιοβιβλιοπωλείο Ταξιδευτής και τα Barista Coffee Stores διοργανώνουν παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό. Το παζάρι βιβλίου θα γίνει στο Barista coffee stores που βρίσκεται στην πλατεία, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα. Την ημέρα αυτή, θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, να βρείτε εκατοντάδες μεταχειρισμένα βιβλία, απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας στο κέντρο της πόλης.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 10.00-18.00. Πληρ. 97647438.

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου μας σας προσκαλεί σε ένα ανατρεπτικό θεατρικό εργαστήρι. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, στις 10.00 στο χώρο του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, θα είναι στα ελληνικά και σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 8-11 ετών. Αντί εισιτηρίου το Μουσείο θα δέχεται συσκευασίες ξηράς τροφής για σκύλους οι οποίες θα δοθούν σε καταφύγια.Απαραίτητη προκράτηση λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο 25343464. Θα τηρούνται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Λεμεσός, 10.00.

“Τα Λεμόνια της Ζωής”: Παρουσίαση του βιβλίου της Στέλιας Δημητρίου-Μιχαηλίδου
Ανακοινώνεται η κυκλοφορία του παιδικού βιβλίου με τίτλο “Τα Λεμόνια της Ζωής” της Στέλιας Δημητρίου-Μιχαηλίδου σε εικονογράφηση Νικολέττας Παπαμιχαήλ. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, ώρα 17:00 στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας (Νικηφόρου Φωκά 40 - περιοχή Πύλης Αμμοχώστου). Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ. Ανδρέας Χατζηαθανασίου και για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννα Ιωάννου Ιακωβίδου και Νιόβη Μιχαήλ. Θα ακολουθήσει θεατρική αφήγηση από την ηθοποιό Ελένη Σιδερά, μουσική/τραγούδι από τη Τζωρτζίνα Στρατή και εικαστικό δρώμενο από τη Νικολέττα Παπαμιχαήλ. 
>> Σάββατο 3 Οκτωβρίου, Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας, 17.00. 

Retrospective* Jérôme Bel, Open House Festival, 18+
Στη θέση μιας νέας παραγωγής, της 20ης, ο Jérôme Bel ρίχνει μια υποκειμενική ματιά στα προηγούμενα έργα του. Αντλώντας από τα αρχειακά του βίντεο, συνθέτει ένα νέο έργο με είκοσι χορογραφίες του για να αναδείξει τις κεντρικές ανησυχίες του (σώμα, γλώσσα, κουλτούρα, εξουσία, ευθραυστότητα…), εστιάζοντας στο ζήτημα της σύνδεσης μεταξύ του χορού και της πολιτικής. Ο Jérôme Bel αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους καλλιτέχνες της εποχής μας και αυτή η ψηφιακή του σύνθεση, ενδεχομένως δίνει απαντήσεις στο διαχρονικό ερώτημα: «Tι είναι χορός;». Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Θεάτρου Ριάλτο με τη Στέγη Χορού Λεμεσού. Η προβολή περιέχει γυμνό.
>> Κυριακή 4 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 11:00 (85’). Είσοδος: €8. Πληρ. 77777745.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close