24-31 October 2020
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Μία έκθεση σύγχρονης τέχνης με 11 αναδυόμενους Κύπριους εικαστικούς

Η έκθεση «Crossing 24/31: I always confuse south to north, north to south» είναιμια μοναδική πρωτοβουλία απο το ΜΚΟ Visual Voices, με έδρα την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2020

Η έκθεση «Crossing 24/31: I always confuse south to north, north to south» θα ανοίξει στις 24 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 στο Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, Μάρκου Δράκου 21, 1102, Λευκωσία.  

Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία απο το ΜΚΟ Visual Voices, με έδρα την Κύπρο, που έφερε μαζί έντεκα αναδυόμενους, Κύπριους εικαστικούς, μέσα από το τριμηνιαίου προγράμματος φιλοξενίας του, για να διερευνήσουν μαζί το θέμα “ΜΜΕ και Εθνικιστικές αφηγήσεις”. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Γερμανικό ινστιτούτο Allianz Kulturstiftung. Το κύριο χαρακτηριστικό των έργων που φιλοξενούνται είναι η τολμηρή και ακτιβιστική τους προσέγγιση στο θέμα. 

Οι έντεκα καλλιτέχνες έχουν επιλεγεί μετά την υποβολή αίτησης τους στην ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στο προγραμμα που δημοσίευσαι ο οργανισμός. Οι δημιουργοί που θα εκθέσουν τα έργα τους περιλαμβάνουν τους: Ειρήνη Κάττου, Ζωή Πολυκάρπου, Ιωάννα Νεοφύτου, Λένια Γεωργίου, Νουρτανέ Καραγκίλ, Ντιζέ Κουκρέρ, Παναγιώτης Αχνιώτης, Στέφανη Λεμεσιανού, Φετινέ Σελ Ντουζέλ, Χαγάλ Γκεζέρ, Χριστίνα Χριστοφή. 

Η έκθεση «Crossing 24/31: I always confuse south to north, north to south» δίνει την ευκαιρία στο κυπριακό και διεθνής κοινό να γνωρίσει την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία από την προοπτική αυτών των έντεκα καλλιτεχνών ως καθώς και να παρατηρήσει τα μηνύματα που παρουσιάζονται με κριτικό μάτι. 

Τα έργα τέχνης διερευνούν και αφηγούνται τις προσωπικές εμπειρίες και αντανακλάσεις των καλλιτεχνών με ένα μοναδικό και δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα επιδιώκουν να προωθήσουν θετικές κοινωνικές αλλαγές και την υποστηριξη της ειρήνη τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. 

Η Μαρίνα Νεοφύτου, συνιδρύτρια του οργανισμού δηλώνει ότι “ως οργανισμός, πιστεύουμε ότι οι νέοι, εικαστικοί καλλιτέχνες είναι βασικοί επικοινωνιακοί φορείς με τη δύναμη να ενθαρρύνουν τον διάλογο στις κοινότητές τους και να επισημάνουν κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις που περιορίζουν τη βαθύτερη κατανόηση, τη συνεργασία και τη θετική ειρήνη”. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το residency πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου οι περιορισμοί διακίνησης από τα οδοφράγματα ήταν πολύ αυστηροί και περιορισμένοι. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών. Η Νεοφύτου συνεχίζει, "Όλοι μας είμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό το έργο πραγματικότητα παρόλες αυτές τις νέες, δύσκολες συνθήκες. Κάθε έργο τέχνης ξεκίνισε με το άτομο αλλά μιλάει απευθείας στην κοινωνία, διατηρώντας παράλληλα την καθολική του και επίκαιρη του σημασία".

Το Visual Voices είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες από κοινότητες που πλήττονται από βίαιες συγκρούσεις. Ο στόχος τους είναι να προωθήσουν τη δημιουργία της σύγχρονης τέχνης που αντιμετωπίζει την ανάγκη για θετική κοινωνική αλλαγή και να χτίσει χώρο για αυτές τις ιδέες.

Λόγω των περιορισμών COVID19, ο οργανισμός θα περιορίσει τον αριθμό επισκεπτών ανα ώρα. Όλοι οι επισκέπτες παρακαλούνται να φορούν μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, και να ακολουθήσουν τον παρακάτω σύνδεσμο για να καθορίσουν την προτιμώμενη ώρα επίσκεψής τους: https://cutt.ly/cf0qW6r

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close