Cine News , Κινηματογράφος

Αυτή η ταινία πήρε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Αυτά είναι τα Βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020

Ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π.Α.Ν  και του Θεάτρου Ριάλτο.   

Η διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούνταν από 5 μέλη, τρία εκ των οποίων είχαν παραστεί στην Κύπρο, ενώ οι άλλοι δύο συμμετείχαν με διαδικτυακή παρουσία. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Laurent Crouzeix, από τη Γαλλία, μέλος της εκτελεστικής ομάδας και της αγοράς Ταινιών Μικρού Μήκους, του Φεστιβάλ Κλερμόν Φεράν. Μέλη της επιτροπής ήταν οι:  Emilia Mazik, Συντονίστρια έργων στο Ad Arte Foundation of Cultural Education και Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Short Waves (Πολωνία), Rich Warren, Διευθυντής του Encounters Film Festival (Η.Β.), Birgitte Weinberger, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Odense (Δανία) και ο Κύπριος σκηνοθέτης Antony Petrou.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία Dustin της Naila Guiguet από τη Γαλλία. Σκεπτικό: «μια δυνατή και συναρπαστική ταινία που ηλεκτρίζει τον θεατή, οδηγώντας τον σε ένα πάρτι σε μία αποθήκη. Μέσα από κορυφαίες ερμηνείες και μια άκρως συγκινητική ιστορία, αναδεικνύεται η λαχτάρα για αγάπη, έρωτα και τρυφερότητα, απαραίτητη για τον κάθε ένα από εμάς: όποιοι κι αν είμαστε, ό,τι κι αν είμαστε, όπου κι αν βρισκόμαστε. Αγάπη Μόνο!» Το Βραβείο συνοδεύεται από  ποσό  4.000 ευρώ.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία  Good Night του Anthony Nti από την Γκάνα. Σκεπτικό: «Μια ταινία που αποπνέει αυτοπεποίθηση και προσεγγίζει με πρωτότυπο τρόπο την παραδοσιακή αναπαράσταση του road trip. Με δυνατή και καθαρή φωνή, και μέσα από την ακέραιη σκηνοθεσία του, αποκαλύπτει χαρακτήρες από ολόκληρο το ανθρώπινο φάσμα, με τους οποίους μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί.»

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από  ποσό  1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο The Passerby του Pieter Coudyzer από το Βέλγιο. Σκεπτικό: «μια ταινία με σπάνια συναισθηματική ένταση που παρουσιάζει στον θεατή μια σκληρή ιστορία με ρεαλισμό και ακολουθώντας μια πολύ ευρηματική κινηματογραφική προσέγγιση. Σχεδιασμός, χρώματα, κίνηση και ήχος συνυφαίνονται στην ταινία αυτή, δημιουργώντας ένα εξαίρετο έργο τέχνης και αναδεικνύοντας μια ξεχωριστή σκηνοθετική φωνή.» 

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από  ποσό 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Machini, του Frank Mukunday από το Κονγκό. Σκεπτικό: 
«Με τον τρόπο που συνδυάζει μία καινοτόμο, αλλά οργανική και γεμάτη υφή τεχνική, η ταινία κατάφερε να εντυπωσιάσει την κριτική επιτροπή με το καλοδουλεμένο έργο και το γεμάτο νόημα μήνυμά της.» 

«Για την ανεπιτήδευτη αφήγησή της, το λεπτό χιούμορ και τις εξαίρετες ερμηνείες της, καθώς και για την υπέροχη σκηνοθεσία της», η Διεθνής Κριτική Επιτροπή πρότεινε την ταινία The News του Αλβανού σκηνοθέτη Lorin Terezi ως υποψήφια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2021, στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από ποσό 4.000 ευρώ, καθώς και από υπηρεσίες διανομής από την εταιρεία Radiator Sales, απονεμήθηκε «σε μια άκρως επίκαιρη και βαθιά συγκινητική ιστορία, στην ασφαλώς αξέχαστη Δεν Θέλω να Ξεχάσω Τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη. Μια ταινία που τη χαρακτηρίζει η ομορφιά της απλότητας, η κομψότητα και η εξαίρετη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας.» Η Radiator Sales μέσω των υπηρεσιών διανομής που προσφέρει με το βραβείο αυτό, θα προτείνει φεστιβαλική στρατηγική στη σκηνοθέτιδα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα. Παράλληλα, η εταιρεία θα προσφέρει καθοδήγηση στη σκηνοθέτιδα/παραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προωθώντας την ταινία στις σημαντικότερες διεθνείς αγορές ταινιών μικρού μήκους. Το βραβείο επέδωσε στη σκηνοθέτιδα ο κ. Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠ.Π.Α.Ν..

«Για μια τολμηρή και συγκινητική ταινία που αποκαλύπτει το συντηρητικό πρόσωπο της κυπριακής κοινωνίας,» το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από ποσό  2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Αν/The Hunt των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun. Το βραβείο επέδωσε στους σκηνοθέτες ο κ. Κίκης Καζαμίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου Ριάλτο.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Ντίνου Κατσουρίδη», που συνοδεύεται από ποσό 2.500 ευρώ και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, μία χορηγία της εταιρείας Tonikon, απονεμήθηκε στην Τώνια Μισιαλή για την ταινία της Δεν μου αρέσει ο Αέρας, μου αρέσει ο Ήλιος. Σκεπτικό: «Μέσα από προσεγμένες επιλογές πλάνων και ένα δυναμικό καδράρισμα, ο θεατής οδηγείται στον κόσμο μιας πολύ δεμένης ομάδας ατόμων που αλλιώς θα θεωρούνταν περιθωριοποιημένοι. Σκιαγραφώντας με ευαισθησία τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτών των νευρολογικά ξεχωριστών ατόμων, ο θεατής αισθάνεται την οικειότητα της παρουσίας τους και τη συντροφικότητά τους.» Το βραβείο επέδωσε στη σκηνοθέτιδα η Δρ. Έλενα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός και υπεύθυνη για θέματα κινηματογράφου του ΥΠ.Π.Α.Ν..

Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας το οποίο συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD, μία χορηγία της εταιρείας STEFILM, απονεμήθηκε στον Νικόλα Ιορδάνου για τη φωτογραφία του στην ταινία Amalgamation των Σύλβια Νικολαϊδου και Νικόλα Ιορδάνους. Σκεπτικό: μια ταινία που «συνθέτει το εκφραστικό πορτρέτο μιας γυναικείας χορωδίας, η οποία εκτελεί εκ νέου παραδοσιακά τραγούδια με σύγχρονο τρόπο, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν, με δυνατή φωνή και έντονο το αίσθημα της κοινότητας. Η προσεγμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία φωτίζει αριστοτεχνικά την ομάδα, τη μουσική της, την καρδιά και την ψυχή της.» Το βραβείο επέδωσε η κ. Γεωργία Ντέτσερ, γενική διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο.

«Για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να επικοινωνήσει πληθώρα συναισθημάτων με τη συγκινητική σόλο ερμηνεία της, που δύσκολα ξεχνιέται», το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, το οποίο συνοδεύεται από ποσό 500 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονεμήθηκε στη Romana Lobach για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη. Το βραβείο παρέλαβε η σκηνοθέτιδα εκ μέρους της πρωταγωνίστριας, από τον Αντιδημάρχο του Δήμου Λεμεσού, κ. Νίκου Σύκα.

Το Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο του προγράμματος Amaze Me, που συνοδεύεται από ποσό 500 Ευρώ, απονεμήθηκε από την Φοιτητική Κριτική επιτροπή του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ στο μουσικό βίντεο Someday, των Weval, σε σκηνοθεσία Páraic Mc Gloughlin.

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του για τον Οκτώβριο του 2021, με την ελπίδα ότι ο κίνδυνος της πανδημίας θα έχει παρέλθει.

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο. 
Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus 
Instagram: isffc_filmfestival 
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc20
Πληροφορίες: 77 77 77 45 
www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

Συνδιοργανωτές: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο & Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
Υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Κ. Νίκου Νικολαΐδη
Επίσημος Εταίρος: Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA)
Τεχνική Υποστήριξη: Εvent Pro
Χορηγός Φιλοξενίας: The Mediterranean Beach Hotel
Στηρίζουν: Ινστιτούτο Γκαίτε, Tεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΕΤΑΛ Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Βιβλιοτρόπιο, Πανεπιστήμιο Κύπρου Γραφείο Αποφοίτων, Εφημερίδα Λεμεσός, lemesos blog, Vestnik Kipra

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close