Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λανίτη στον Πολυχώρο Εν Τύποις

Έκθεση του πρωτοπόρου της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και ανανεωτή της φωτογραφικής τέχνης στην Κύπρο Γιώργου Λανίτη

Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020

Έκθεση του πρωτοπόρου της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και ανανεωτή της φωτογραφικής τέχνης στην Κύπρο Γιώργου Λανίτη (1936-2005) φιλοξενεί από τις 22 Οκτωβρίου ο Πολυχώρος των εκδόσεων Εν Τύποις, στην Παλλουριώτισσα. 

Φωτογράφος, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, ο Γιώργος Λανίτης υπήρξε πρωτοπόρος στους τομείς της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του κινηματογράφου, γι’ αυτό και κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. 

Στα εγκαίνια, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και ώρα 7μ.μ. θα μιλήσουν οι Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ) και ο Νικόλας Λαμπούρης (επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Frederick). 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 4 μ.μ - 8 μ.μ. Λόγω της πανδημίας λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας. Μάσκα απαραίτητη. Η δήλωση συμμετοχής στα πιο κάτω τηλέφωνα ή email θα ήταν χρήσιμη: 22452185, 22767291, voulakokinou@gmail.com. 

Ο Γιώργος Λανίτης έλκει την καταγωγή του από τη Λάνια της Επαρχίας Λεμεσού. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 23 Φεβρουαρίου του 1936 και μεγάλωσε και εργάστηκε στη Λευκωσία.

Σπούδασε Επικοινωνία και Τέχνες στο College of Print- ing του Λονδίνου, Δημιουργική Φωτογραφία στο Folkwangeschule für Gestaltung στο Έσσεν- Βέρντεν και κινηματογράφο στη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Δυτικό Βερολίνο. 

Το τέλος της δεκαετίας του 1950, ο Γιώργος Λανίτης συνάντησε τον Γιώργο και την Τρούντυ Γεωργίου. Ο Γιώργος Πολ. Γεωργίου θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους. O Γιώργος Λανίτης και οι Γεωργίου γύρισαν ολόκληρη την Κύπρο και γνώρισαν το νησί βήμα προς βήμα. Ο Γεωργίου έκανε σκίτσα και ο Γιώργος Λανίτης φωτογράφιζε τόπους και ανθρώπους. Με το υλικό αυτό δημοσίευσε το 1965 το πρώτο του βιβλίο «Νάσος τας Αφροδίτας», που την εποχή εκείνη σημείωσε μια άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακή επιτυχία.

Προσωπικότητα χαρισματική είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της δεύτερης πεντηκονταετίας του εικοστού αιώνα, όπως είναι ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο Ντεγκ Ξιάο Πιγκ, ο Γιαβαχάρλαλ Νεχρού, ο Στρατηγός Ντε Γκώλ, ο Γουίνστον Τσέρτσιλ, ο Λύντον Τζόνσον, ο Γκαμάλ Άμπτελ Νάσσερ, η Ιντίρα Γκάντι, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Πάμπλο Πικάσσο, η Μαργκό Φοντέυν, η Μαίριλυν Μονρόε, ο Λώρενς Oλίβιε, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Τζούλιους Νυερέρε, ο Κέννεθ Καούντα, η Βασίλισσα Ελισάβετ και, βεβαίως, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Διορίστηκε αρχικινηματογραφιστής και τμηματάρχης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Υπήρξε δημιουργός μιας σειράς ταινιών που αποτελούν για την εποχή τους μια εντελώς ξεχωριστή και πρωτοπόρο κινηματογραφική γραφή. Η ταινία του «Επικοινωνία» βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970.

Ίδρυσε τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου το 1960 και συνέβαλε στην προώθηση της φωτογραφική τέχνης στην Κύπρο. Κάτοχος του τίτλου MFIAP εξέθεσε φωτογραφίες του στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε χώρες της Κοινοπολιτείας. Εργάστηκε επίσης ως Σύμβουλος Τύπου στην Κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο και εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τεχνών της Κοινοπολιτείας. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού Cyprus Diplomatist και για 24 χρόνια διατηρούσε τακτική στήλη στην εβδομαδιαία εφημερίδα The Cyprus Weekly.

Μέχρι τo 1974 ζούσε στο Πελαπάις σε ένα σπίτι που είχε διαμορφώσει με ιδιαίτερη αγάπη και γούστο ως κατοικία, εργαστήριο και χώρο τέχνης. Συνεπεία της τουρκικής εισβολής, τον Ιούλιο του 1974, έχασε όλα του τα αρνητικά, τη συλλογή των φωτογραφιών του, τον εξοπλισμό του, τις αντίκες του, βιβλία, πίνακες  και το ίδιο το σπίτι του.

Για το έργο του ο Γιώργος Λανίτης έχει τιμηθεί και έτυχε σημαντικών διακρίσεων σε διάφορες χώρες. Το 2004 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του απένειμε  την υψηλότερη πολιτιστική διάκριση για τη συμβολή του στις Τέχνες. Σε ειδική τελετή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιος Γεωργιάδης, απένειμε στο Γιώργο Λανίτη τα διάσημα του Αριστείου Διάκρισης στα Γράμματα, στις Τέχνες και στις Επιστήμες.

Το 2005, μια βδομάδα πριν το θάνατό του, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσαν το λεύκωμα «Γιώργος Λανίτης – 50 Χρόνια Φωτογραφίας» ως ακόμη μια ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στον τομέα των Τεχνών.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close