Θέατρο , Μη χάσετε

14 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις αυτό το σαββατοκύριακο

Αυτό το σαββατοκύριακο πάμε θέατρο!

Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020

Αν ακόμη δεν έχεις σχέδια για το σαββατοκύριακο, τότε εμείς έχουμε να σου προτείνουμε 14 θεατρικές παραστάσεις για να περάσεις ευχάριστα και ποιοτικά τον χρόνο σου. 

Η πολιτιστική ατζέντα αυτού του σαββατοκύριακου περιλαμβάνει τόσο παραστάσεις για μεγάλους όσο και για μικρούς θεατές. 

Εξάλλου, είναι μία καλή ευκαιρία να στηρίξουμε και τον πολιτισμό μας, τον οποίο η πανδημία του κορωνοίού και τα μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσής του έχει πλήξει ανεπανόρθωτα.

"1η φορά χιόνι"
Ο Παναγιώτης Λάρκου και ο Βαγγέλης Γέττος έξυσαν τα μολύβια τους και έγραψαν μια ιστορία αληθινή, που ξεκινά το ’57 σε ένα χωριό της Μόρφου, γλιτώνει από τον πόλεμο, πάει στην Αθήνα, επιστρέφει πίσω και τελειώνει το ’89 σε έναν αεροδρόμιο του Ομάν. Την ιστορία μιας γυναίκας που είδε για πρώτη φορά στη ζωή της χιόνι. “Ένας φίλος μας λέει πως τις πιο πολλές φορές αν πεις μόνο την αλήθκεια εν σου πιστεύκει κανένας. Ώρες ώρες πιστεύκω του.”
Διοργανώτρια είναι η drama educator Μαρίνα Κατσαρή, της οποίας η μητέρα είναι και η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. 
διασκευή/σκηνοθεσία | Παναγιώτης Λάρκου
επί σκηνής | Μαρίνα Κατσαρή
>> Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου στις 20:30, στο ίδρυμα Άρτος, Αγ. Ομολογητών 64, Λευκωσία. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2020.  Τιμή εισιτηρίου | 10 ευρώ (ενιαίο)
Πληροφορίες και κρατήσεις 97843347.

"Πράγματα δικά μου, αληθινά"
Η παράσταση Πράγματα δικά μου, αληθινά του Άντριου Μπόβελ, μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ, που κατέβηκε πρόωρα λόγω της πανδημίας, επιστρέφει φέτος για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, αυτή τη φορά στην Κεντρική Σκηνή. Το έργο του Άντριου Μπόβελ μίλησε στην καρδιά των θεατών με τον τρόπο που ξέρει να μιλά ένα πραγματικά σημαντικό έργο, με αμεσότητα, ένταση και ευαισθησία, αλλά και με τον απαραίτητο ποιητικό, λυρικό τόνο. Η οικογένεια Πράις, μια οικογένεια της μακρινής Αυστραλίας, έγινε μια οικουμενική οικογένεια. Κάθε θεατής βρήκε στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις στοιχεία οικεία και σημεία ταύτισης. Ίσως γι’ αυτό πολλοί είδαν την παράσταση περισσότερες από μία φορές – κάποια ερωτήματα έχουμε την ανάγκη να τα ξανακούσουμε για να κατανοήσουμε το βάθος και τη σημασία τους.
Η Μαρία Κυριάκου και η εξαιρετική ομάδα των συνεργατών της θα μας διηγηθούν ό,τι έχουμε τόση ανάγκη να ακούσουμε, ώστε να αναλογιστούμε ό,τι έχει σημασία και στη δική μας ζωή, πράγματα εντελώς δικά μας και εντελώς αληθινά.
Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους.
>> Από 23 Οκτωβρίου 2020 και κάθε Παρασκευή-Σάββατο, 20:30 (ώρα προσέλευσης 19:45) και Κυριακή, 18:00 (ώρα προσέλευσης 17:15), και μέχρι 6 Δεκεμβρίου 2020, Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή (Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης), Λευκωσία.   
Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy. Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας).

Σεραφίνα
Η θεατρική ομάδα Poınt To και το θέατρο WhereHaus 612 παρουσιάζουν το έργο "Σεραφίνα". Πρόκειται για τη διασκευή του έργου «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» του Tennessee Williams, η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία/ διασκευή κειμένου του Ανθούλλη Δημοσθένους. Γραμμένο από τον Tennessee Williams σε μια στιγμή της ζωής του που ένιωθε χαρούμενος και ψυχικά ήρεμος, μετά από ένα ταξίδι του στην πολύβουη και ζωντανή, για τα μάτια του, νότια Ιταλία, το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» είναι το μοναδικό έργο του που έχει αισιόδοξο τέλος. Η διασκευή του Ανθούλλη Δημοσθένους διατηρεί την αισιοδοξία του έργου και την ανάγει σε ένα ύμνο για την αγάπη και τον έρωτα. Στη «Σεραφίνα», η κεντρική ηρωίδα παρομοιάζει το διπλό της κρεβάτι με θρησκεία. Είναι μια γυναίκα που έντονα αγαπά, ερωτεύεται, πονά, πιστεύει. Όταν πεθαίνει ο άντρας της, ψάχνει κάπου να χωρέσει τη λατρεία της για εκείνον. Στριμώχνει την ίδια της την ψυχή μέσα στην τεφροδόχο του. Αποστρέφεται τον κόσμο, που τολμά να θυμάται ένα λιγότερο θαυμαστό παρελθόν για το χαμένο της «τριαντάφυλλο». Προσπαθεί μανιασμένα να κρατήσει την έφηβη κόρη της, Ρόζα, μακριά από τους «κυνηγούς» άνδρες. Ψάχνει πάντα απαντήσεις από μια ξεθωριασμένη Μαντόνα. Κι όταν ο Άλβαρο, ένας οδηγός φορτηγού, μπαίνει απρόσκλητος στο σπίτι της, εκείνη προσπαθεί να καταλάβει αν αυτό ήταν το σημάδι που περιμείνει από την Παναγία. Η ζωή πρέπει πάντα να προχωράει. Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο ρομαντισμός είναι στοιχεία που διέπουν το έργο, το οποίο σέβεται την ποιότητα του Ουίλιαμς και ενστερνίζεται τα νοήματα και τους συμβολισμούς που ο συγγραφέας προσδίδει στο πρωτότυπο έργο του. Το θέατρο WhereHaus 612 λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει στο κοινό ένα θέαμα αποφορτισμένο από κινδύνους που αφορούν την πανδημία.
Ηθοποιοί (σειρά εμφάνισης): Ευαγγελία Ονουφρίου, Κωνσταντίνα Μενοίκου, Αντωνία Φιλίππου, Νικόλας Δημητρίου, Εύα Μιλτιάδου, Παναγιώτης Τιμοθέου, Νικόλας Αρκαδίου,
Φωνές: Γεώργιος Ιωσήφ, Κωνσταντίνος Φρίξου, Ισαβέλλα Μελετίου, Ελένη Οδυσσέως.
>> Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Οκτωβρίου, Θέατρο WhereHaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομ. Παλλουριώτισσας, Λευκωσία, 20.3. Εισιτήριο: €12 (κανονικό), €8 (μειωμένο). Πληρ. 99 122 552 & 99 588 103.

Το Κενό
Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Μάριου Νικολάου «ΤΟ ΚΕΝΟ» - μια σπουδή πάνω στις ξεχασμένες πτυχές της ανθρώπινης φύσης - σε σκηνοθεσία Μάριου Ιωάννου. Σε μια δυστοπία, που δεν απέχει πολύ από τον δικό μας κόσμο, δυο άντρες και δυο γυναίκες βρίσκονται έγκλειστοι σ’ ένα σπίτι. Οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι, στερούνται αυτοβούλως την ατομική τους ελευθερία και διαθέτουν τον εαυτό τους σε ένα πείραμα. Ένα πείραμα  που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο του ανθρώπινου μυαλού, με στόχο να εξυπηρετήσει το  σύστημα που το δημιούργησε. Τη διαδικασία «λοβοτομής» επιτηρεί και καθοδηγεί η «πρόνοια» με υπέρμετρο ζήλο, η οποία επιβάλλει  και τους κανονισμούς του σπιτιού. Η αρχικά σταθερή πορεία της όλης διαδικασίας κρύβει ανατροπές και απρόσμενες εκπλήξεις. Τα πειραματόζωα αποκαλύπτουν πτυχές της ανθρώπινης φύσης που τόσο το σύστημα της «πρόνοιας» όσο και οι ίδιοι είχαν ξεχάσει ή προσπάθησαν να ξεχάσουν…
Επί Σκηνής: Μάριος Ιωάννου, Μαρίνα Μακρή, Θέμιδα Νικολάου, Ονησίφορος Ονησιφόρου,  Κωνσταντίνος Δημητρίου, Αντρέας Δανιήλ.
>> Παρασκευή 23, Σάββατο 24, Κυριακή 25, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30.  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: www.soldouttickets.com.cy, επιλεγμένα περίπτερα SO EASY και στο 99520835. ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (ατέλεια, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι).

Με δύναμη από την Κηφισιά
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει την κωμωδία «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.
Περίληψη: Το έργο διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι, κάπου στην Κηφισιά. Τρεις γυναίκες η Αλέκα, η Φωτεινή και η Μάρω που είναι κολλητές φίλες, ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, σε μια προσπάθεια  να ξεφύγουν από τα συναισθηματικά  τους αδιέξοδα και τις επώδυνες και προβληματικές τους σχέσεις με τους άνδρες. Η τέταρτη γυναίκα  η Ηλέκτρα, που είναι κόρη της Αλέκας, με την ευκαιρία αυτή καταστρώνει τα δικά της σχέδια και προσβλέπει στην ώρα που με το σπίτι στη διάθεση της, θα πραγματοποιήσει τα δικά της όνειρα. Σταδιακά παρακολουθούμε εκτενείς αναφορές για τις σχέσεις των γυναικών με τους άντρες και τις προσπάθειες τους  να απαλλαγούν από αυτές προσβλέποντας σε μια καινούργια αρχή. Ενώ αρχικά μας δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ανεξάρτητες και χειραφετημένες γυναίκες, βλέπουμε στη συνέχεια ότι ουσιαστικά κατευθύνονται από τα πάθη και τις αδυναμίες τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως μαριονέττες των συναισθημάτων τους. Μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων ηρωίδων, για τις σχέσεις τους με τους άνδρες, τις κωμικοτραγικές καταστάσεις και τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους, οι συγγραφείς αποκωδικοποιούν τον ψυχισμό  της γυναίκας, σε μια ατέρμονη προσπάθεια για καινούργια αρχή και εμμονική αναζήτηση της αγάπης.
Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Θέκλα Φλουρή
>> Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 7.00 μ.μ. μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό),12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές). Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22818999 & 99621845.

Ήχος από κόκκαλα που σπάνε
Σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, δύο  ανήλικα παιδιά, η Ελίκια και ο Ζοζέφ, βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται ραγδαία. Από τη βίαιη στρατολόγησή τους μέχρι την απόδρασή τους προς την ελευθερία, ξετυλίγεται ένα ταξίδι περιπλάνησης και επιβίωσης, που φωτίζεται επίσης μέσα από την αφήγηση της Αντζελίνα, της νοσηλεύτριας που τους προσφέρει καταφύγιο. Η Καναδή συγγραφέας Σουζάν Λεμπό παρουσιάζει τη σκληρή πραγματικότητα των παιδιών-στρατιωτών που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στη δίνη του πολέμου. Με ποιητική ματιά, η σκηνοθεσία αναδεικνύει το ζήτημα της χαμένης παιδικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και την ηθική.
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης. Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ελένη Μολέσκη, Τάριελ Μπερίτζε.
>> κάθε Παρασκευή-Σάββατο, 20:30 (ώρα προσέλευσης 19:45) και Κυριακή, 18:00 (ώρα προσέλευσης 17:15), μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2020, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά, Λευκωσία. *Την παράσταση πλαισιώνει εκπαιδευτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό και ηχητική εγκατάσταση με θέμα «Η παιδική ηλικία στην Αφρική». (Έρευνα: Ελένη Μολέσκη, Ειρήνη Ανδρέου, Φωτογραφίες: Χάρης Ιωάννου, Επιμέλεια Ήχου: Χριστίνα Γεωργίου). Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy.

Αριστοφάνης τόσος δα!
Η Σκηνή 018 παρουσιάζει μια παράσταση γεμάτη μουσική, χρώματα και δράση, μέσα από ένα πρωτότυπο κείμενο του Κώστα Σιλβέστρου, βασισμένο σε έργα του Αριστοφάνη (Ειρήνη, Βάτραχοι, Όρνιθες). Με φαντασία και ευρηματικότητα, αναπλάθεται μοναδικά ο θαυμαστός και παραμυθένιος κόσμος του αρχαίου κωμωδιογράφου, από τον οποίο δεν απουσιάζει το παιχνίδι, το όνειρο και οι αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα. Αριστοφανικοί ήρωες ζουν μεγάλες και μικρές περιπέτειες, αγωνίζονται, ξεπερνούν εμπόδια, τα παθήματά τους γίνονται μαθήματά μας, ενώ οι παρεξηγήσεις και οι ανατροπές γεννούν ασταμάτητα σπαρταριστές κωμικές καταστάσεις. Ο Αριστοφάνης με όχημα το γέλιο μάς διδάσκει πώς να γίνουμε καλύτεροι και πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι και πολίτες. Η ζωηρή και φασαριόζικη «συμμορία» του σκηνοθέτη ξεδιπλώνει το ταλέντο της, μεταμορφώνεται, ξεφαντώνει με ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδι, έτοιμη να μοιραστεί μοναδικές στιγμές γέλιου με τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους. Κείμενο-Σκηνοθεσία-Στίχοι τραγουδιών: Κώστας Σιλβέστρος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Πηνελόπη Βασιλείου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Κλείτος Κωμοδίκης, Ελένη Σιδερά, Στέλλα Φιλιππίδου, Μαρία Φιλίππου.
>> Από 24 Οκτωβρίου 2020 κάθε Σάββατο, 15:00 και Κυριακή, 10:30, Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, Λευκωσία. Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy.

Frozen. Κάτω από τον Πάγο
Το Θέατρο Σκάλα υποδέχεται τη σεζόν με τη νέα του παράσταση "Frozen. Κάτω από τον Πάγο, σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. Ιχνηλατώντας τις πολλαπλές μορφές ενός μείζονος κοινωνικού προβλήματος, τη σεξουαλική κακοποίηση και τη δολοφονία ενός δεκάχρονου κοριτσιού από έναν κατά συρροή δολοφόνο, το συγκλονιστικό Frozen (1998) της Βρετανίδας συγγραφέα Bryony Lavery φαντάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. To έργο αποτελεί μία μοναδική σπουδή στην ανατομία ενός εγκλήματος, μία ενδελεχή διείσδυση σε ένα διαταραγμένο μυαλό, στην οδύνη της απώλειας ενός μικρού παιδιού και στην απόπειρα επιστημονικής διερεύνησης των νευρολογικών διαστάσεων που ωθούν έναν άνθρωπο σε ένα τέτοιο έγκλημα. Κυρίως όμως, το έργο πραγματεύεται την έννοια της πραγματικής συγχώρεσης, ως αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συνεχίσει να ζει. Η παράσταση, σε νέα μετάφραση της Aύρας Σιδηροπούλου, αναδεικνύει την πρωτοποριακή, αιχμηρή γραφή της Lavery μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των τριών πρωταγωνιστών – μιας μητέρας, ενός παιδόφιλου δολοφόνου και μιας ψυχιάτρου – που σταδιακά συνδέονται. Βασικό ρόλο στη δράση διαδραματίζει η εισβολή του «έξω» στο «μέσα», του βιωμένου στο φαντασιακό, του πραγματικού γεγονότος στον χώρο της διαταραγμένης μνήμης. Το έργο προβάλλει, μέσα από μια ρηξικέλευθη θεατρική φόρμα και με τον πιο αμείλικτο τρόπο, την υποδόρια βία που ελλοχεύει πίσω από πολλές ανθρώπινες πράξεις αλλά και την υπαρξιακή ανάγκη για συγχώρεση. Ένα εκλεκτό επιτελείο συντελεστών δημιουργεί το ασφυκτικό αλλά και βαθιά ανθρώπινο σύμπαν του έργου.
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου. Ερμηνεύουν: Λέα Μαλένη, Μόνικα Μελέκη, Στέλιος Καλλιστράτης.
>> Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, Θέατρο ΣΚΑΛΑ, Λάρνακα, 20.30. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800/1 – 99490102.

Το κύκνειον χάσμα
Μια πανέξυπνη κωμωδία ατάκας με μυστήριο και φαρσικά στοιχεία, με γρήγορους ρυθμούς και ανάγλυφους χαρακτήρες, γραμμένη στα πρότυπα της σύγχρονης αθηναικής κωμωδίας. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Χρήστου Γρηγοριάδη που το θέατρο Ανεμώνα ανεβάζει-ενώ έχουν προηγηθεί και ανεβάσματα δικών του διασκευών-και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Καζάκας. Το έργο διαδραματίζεται στην Κύπρο του σήμερα και δεν δανείζεται επιθεωρησιακά στοιχεία. Οι πλείστοι χαρακτήρες ανήκουν στον κόσμο της νύχτας μα αυτό δεν είναι παρά το όχημα για να δούμε κατάματα μια κοινωνία που ψάχνει να βρει τον χαρακτήρα της και την ταυτότητά της, την ανύπαρκτη αστική της τάξη..χαρακτήρες έντονοι με γκροτέσκ συμπεριφορές που αποτελούν κομμάτια του κοινωνικού παζλ και στήνουν καθρέφτη στον σύγχρονο παρανοικό τρόπο ζωής, καθρέφτη παραμορφωτικό και σατιρικό. Το "ποιοτικό", το "έντεχνο", το δήθεν το δυσνόητο.. το "εμπορικό", το "άτεχνο" , το εύκολο το ευτελές.. Το δήθεν, το επίπλαστο μιας κοινωνίας που αρέσκεται να δημιουργεί τα ιδανικά της βιτρίνας- πολύχρωμα διακοσμητικά που καλύπτουν κενά, κακοτεχνίες και φτώχεια πνευματική. Το κοινό μπορεί να ταυτιστεί ή να αναγνωρίσει κοντινά του πρόσωπα είτε να αποστασιοποιηθεί, να προβληματιστεί και να σκεφτεί αλλοιώς μα πάνω απ' όλα να γελάσει με τα χάλια μιας κοινωνίας της οποίας είναι μέλος! Και το πλέον σημαντικό η διάθεση του δεν βαραίνει, αφού το έργο δεν σου κουνάει το δάχτυλο και δεν ρητορεύει μα υπογείως στέλνει τα όποια μηνύματα και καταγγέλνει την εικονική πραγματικότητα που μας έχει παγιδεύσει και που εγκλωβισμένη μια κοινωνία ολόκληρη στην ψεύτικη εικόνα, ζει και δουλεύει για να τρέφει τη ματαιοδοξία και τις αυταπάτες της..
>> Πρεμιέρα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρ & Σ, 20.30 & Κ 19.00. Πληρ.-κρατήσεις 70007721.

Γελώντας Άγρια
Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα «ΘέΑΤΡΟ ΥΠΟΓΑίΑ» παρουσιάζει την πρώτη της θεατρική παραγωγή με το αμερικάνικο έργο «Γελώντας Άγρια», του Κρίστοφερ Ντουράνγκ, ένα κωμικό και συνάμα τραγικό πορτρέτο της σύγχρονης ζωής σε μια μεγαλούπολη, σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη, ιδρυτή του ΘΕάΤΡΟΥ ΥΠΟΓΑίΑ. Η καταλυτική, βιτριολιτική Σάτιρα Ηθών και συνηθειών του σύγχρονου κόσμου της απομόνωσης, της μοναξιάς και της βίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Υπόθεση: Σε μια μεγαλούπολη, εκεί όπου συνωστίζονται οι ψυχώσεις, οι νευρώσεις, τα πάθη, οι έξεις και οι ορέξεις ανθρώπων μοναχικών, ανέραστων και δυστυχισμένων, έτοιμων για όλα. Ανθρώπων που δεν αποζητούν κάποιο σοβαρό άλλοθι για να συγκρουστούν. Ακόμη και μια κονσέρβα τόνου σε σούπερ μάρκετ τους αρκεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει στο έργο αυτό με πρωταγωνίστρια μια νέα Γυναίκα που ενώ προσπαθεί να πιάσει από το ράφι την κονσέρβα της αρεσκείας της ένας άγνωστος Άντρας άθελά του την εμποδίζει, με αποτέλεσμα να την εξαγριώσει σε τέτοιο βαθμό που χωρίς δεύτερη σκέψη σφίγγει τη γροθιά της και τον κτυπάει με λύσσα στο πρόσωπο, ουρλιάζοντας: "Θα κάνεις στην άκρη παλιομαλάκα;". Αυτό ήταν. Από κεί και πέρα ξετυλίγεται με καλπάζοντες ρυθμούς ένα εντελώς απρόβλεπτο γαϊτανάκι εξομολογήσεων, συγκρούσεων και παρεξηγήσεων. Οι δύο πρωταγωνιστές μιλούν ασταμάτητα επί παντός επιστητού. Για ό,τι τους ενοχλεί, τους αγχώνει, τους φοβίζει, τους εκνευρίζει. Από το πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς ταξί μέχρι τα πυρηνικά απόβλητα. Όλα έχουν θέση στο λόγο τους. Και τούτο γιατί το μόνο που επιζητούν είναι να βρουν κάποιο δίαυλο επικοινωνίας σε ένα κόσμο παλαβό και σκληρό που αρνείται κάθε ανθρώπινη επαφή.
>> Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Οκτωβρίου,ΘέΑΤΡΟ ΥΠΟΓΑίΑ (Υπόγειο Σατιρικού Θεάτρου), Λευκωσία, 20.30. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 97640355, ΘέΑΤΡΟ ΥΠΟΓΑίΑ. ΕΙΣΟΔΟΣ: €12 | €10 (ατέλεια, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι).

Πτήση 1702 08, Κόσοβο
Το Θέατρο Τσέπης ανεβάζει το έργο "Πτήση 1702 08 Κόσοβο" που έρχεται για 11 μόνο παραστάσεις σ’ όλη την Κύπρο. Οι καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου του Κοσσόβου λαμβάνουν κυβερνητική εντολή να φτιάξουν εκ του μηδενός μία νέα παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα την ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας. Η εντολή τους φέρνει αντιμέτωπους με τα όριά τους: Ποια είναι η κόκκινη γραμμή μεταξύ προσωπικής ζωής, καλλιτεχνικής ιδιότητας και εθνικής ταυτότητας; Τι εκχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν; Το Θέατρο Τσέπης, με το αντιεθνικιστικό δράμα του Γιετόν Νεζίραϊ, θέτει επί σκηνής ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πολιτικής που ταλανίζουν τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες.
>> Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Οκτωβρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: shop.tickethour.com.

Το Σύνδρομο της άδειας Φωλιάς
Ψυχικός εγκλεισμός, ελευθερία, απώλεια και η πραγματική έννοια της αγάπης & του σεβασμού: Στην πρώτη τους σκηνοθετική προσπάθεια η Ζαχαρούλα Χρόνη και η Κωνσταντίνα Καλλιβωκά βασίζονται σε ένα από τα σημαντικότερα έργα όλων των εποχών, τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς και δημιουργούν “Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς”.
 Ο Φίλιππος αγωνίζεται να σπάσει τους οικογενειακούς δεσμούς και να φύγει μακριά από το σπίτι-κελί στο οποίο μεγάλωσε, όπου η κόντρα με τον πατέρα του είναι συνεχής. Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου, αυστηρή και επιβλητική φιγούρα, τείνει να ελέγχει τις ζωές των παιδιών του, ενώ είναι υπερπροστατευτικός με την κόρη του. Η Νεφέλη έχει μια σπάνια ασθένεια που κάνει τα κόκαλά της να σπάνε με το παραμικρό, γεγονός που προήλθε από την εγκατάλειψη της μητέρα της και που καθιστά τον πατέρα της μοναδικό στήριγμα. Όταν εμφανίζεται στη ζωή τους ο Γιώργος, οι ισορροπίες μεταξύ των τριών αλλάζουν. Ο έρωτάς του με τη Νεφέλη και ο τρόπος που θα τον διαχειριστεί ο πατέρας της, κάνει το σπίτι όλο και πιο εύθραυστο.
Παίζουν: Παναγιώτης Μπουγιούρης και η Βαρβάρα Χριστοφή 2 ηθοποιοί σε 4 ρόλους
>> Κυριακή, 25 Οκτωβρίου Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30. Είσοδος: €5. Εισιτήρια από την tickethour.com.cy και τα καταστήματα της ACS Courier. Πληροφορίες 7777 7040. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου «Μικροί Εθελοντές»,

Η Ωραία Κοιμωμένη
Το Σατιρικό Θέατρο, κλείνοντας 37 χρόνια συνεπούς και υπεύθυνης παρουσίας στον χώρο του ποιοτικού παιδικού θεάτρου, παρουσιάζει το κλασικό και ιδιαίτερα αγαπητό παραμύθι "Η Ωραία Κοιμωμένη". Ένα συναρπαστικό μιούζικαλ γεμάτο χορό, τραγούδια και  χρώματα, δράση και χιούμορ, ευαισθησία και συγκίνηση που θα μιλήσει στην καρδιά των μικρών αλλά και στη μνήμη των μεγαλύτερών μας φίλων. Η διασκευή, η οποία ανήκει στη Μαριάννα Καυκαρίδου και είναι βασισμένη σε ένα από τα διασημότερα παραμύθια του Σαρλ Περό και στις κινηματογραφικές παραγωγές της Disney "Τhe Sleeping Beauty" και "Maleficent", μεταφέρει στη σκηνή μια όμορφη, διαχρονική ιστορία που μιλά για την αιώνια σύγκρουση του καλού με το κακό, την δύναμη της συγχώρεσης και τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης. Μέσα από τις περιπέτειες της πριγκίπισσας Αυγής, της νεράιδας Μαλέφισεντ και του πρίγκιπα Φίλιππου, βλέπουμε πως όταν υπάρχει πίστη και πείσμα, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και καλοσύνη μπορούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια και  τις δυσκολίες της ζωής και  να κατακτήσουμε την πραγματική ευτυχία. Με την πεποίθηση ότι το θέατρο συμβάλλει στην πραγματική αγωγή της ψυχής και του πνεύματος και λειτουργεί ως αντίδοτο στην πιεστική καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής μας, προσδοκούμε ότι η παράστασή μας θα διασκεδάσει τα παιδιά και ταυτόχρονα θα τροφοδοτήσει την φαντασία τους, θα τα βοηθήσει να διευρύνουν την σκέψη και τη δημιουργικότητά τους και θα τα ενθαρρύνει να  πιστέψουν στις μεγάλες αξίες της ζωής: την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη γενναιοδωρία, τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
>> Κάθε Κυριακή, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 10.30, €12. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληρ. 22312940, 22421609.

Ο Hρακλής και οι 12 άθλοι
Το μιούζικαλ ο  Hρακλής και οι 12 άθλοι αποτελούν ένα δυνατό κομμάτι από τη μυθολογία μας που τη γνωρίζουν τόσο οι κύπριοι θεατές όσο και οι ξένοι επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν ,μέσα από τραγούδι, χορό ,λόγο  και κωμικά επεισόδια, να γνωρίσουν τους ουράνιους θεούς του Ολύμπου και να ζήσουν το ρομαντισμό ,τις αθλητικές τέχνες, την αγάπη τη δύναμη το θάρρος και ολες τις άλλες αρετές που πρέπει ο άνθρωπος μέσα από τα έργα, τις σκέψεις και τις πράξεις του να εφαρμόζει. Προβάλλει τη πολιτιστική μας κληρονομιά με ένα ψυχαγωγικό τρόπο ,μέσω του θεάτρου και στη περίπτωση μας μέσω του μουσικού θεάτρου που θεωρούμε ότι είναι  πηγή χαράς και τέρψη οφθαλμού. Οι εκάστοτε παραγωγές μας είναι αναγνωρισμένες από το ευρύτατο θεατρόφιλο κοινό τόσο για την ποιότητα όσο και για τις φοβερές τεχνικές προδιαγραφές μας σκηνικά, κοστούμια, μουσική φωνές, στίχοι ,κείμενο αποτελούν τα δυνατά μας στοιχεία. Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη χιούμορ-μουσική-χορό –τραγούδια-από απλούς ρυθμούς σε οπερετικούς με τις φοβερές φωνές των τραγουδιστών μας. Εξιστορεί τα πάντα από τη γέννηση του μυθικού Ηρακλή μέχρι τα μεγάλα του κατορθωματά.μας οδηγεί βήμα το βήμα στους 12 άθλους στη υπερφυσική του δύναμη που ενίοτε δε μπορούσε να δαμάσει τη μάχη με το καλό και το κακό τη κακία και την αρετή.μια διασκευή  σεναρίου σε ευκολονόητη γλώσσα απο τη Ρέα Ιωαννίδου σε σκηνοθεσία της ευρηματικής Ελιας Ιωαννίδου που έχει να επιδείξει σωρεία  υπέροχων παραστάσεων που φημίζονται για τη ευρηματικότητά  των εφέ και των καινοτόμων σκηνοθετικών προσεγγίσεων τους.
>> Κυριακή 25 Οκτωβρίου, Ζήνα Πάλλας, Λευκωσία, 11.00. Είσοδος €10. Εισιτήρια: tickethour.com.cy και καταστήματα ACSCouriers.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close