Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

3+1 υπέροχα μονοπάτια της φύσης, για να ακολουθήσεις το weekend

Πάρε την παρέα σου, εξοπλίσου και αφέσου στη συναρπαστική κυπριακή φύση!

Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020

Μια απόδραση το σαββατοκύριακο είναι καλή επιλογή τέτοια εποχή... Και ακόμα καλύτερη, αν είσαι και λάτρης της περιπέτειας.

Τι καλύτερο απ’ το να διασχίσεις ένα απ’ τα πολλά μονοπάτια της φύσης της Κύπρου!

Το Check in Cyprus συγκέντρωσε 4 μονοπάτια της φύσης, με χαμηλό βαθμό δυσκολίας, και σου προτείνει να τα ακολουθήσεις! 

Άλλωστε τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό μονοπατιών μέσα στα κρατικά δάση (65 με συνολικό μήκος 315,6 km), τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με την κυπριακή φύση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση αλλά και τη φυσική άσκηση.

Μονοπάτι ΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Περίπτερο Κ.Ο.Τ. παρά τη Πέτρα του Ρωμιού
Μήκος: 7,1km
Χρόνος: 2-2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1 (εύκολο)
Σημεία ενδιαφέροντος: Η Πέτρα του Ρωμιού με την οποία ο περιπατητής έχει οπτική επαφή σχεδόν σε όλη τη διαδρομή είναι το κυριότερο αξιοθέατο του μονοπατιού. Η πορεία του ακολουθεί στο μεγαλύτερο της μέρος δασικούς δρόμους του Εθνικού Δασικού Πάρκου όπου ο περιπατητής μπορεί να δει διάφορα είδη της θαμνώδους βλάστησης της περιοχής και αναδασώσεις που γίνονται από το Τμήμα Δασών για εμπλουτισμό της υφιστάμενης βλάστησης. Το μονοπάτι περνά επίσης από τον εκδρομικό χώρο του Πάρκου όπου παρέχονται βασικές διευκολύνσεις όπως πόσιμο νερό και αποχωρητήρια. Καταλήγει σε χώρο στάθμευσης στο δυτικό όριο του Πάρκου. Οι περιπατητές ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους μπορούν να κάνουν διάφορες κυκλικές διαδρομές μικρότερου ή μεγαλύτερου μήκους. Υπάρχει πρόσβαση και από το Aphrodites Hills Resort, Golf and Spa που συνορεύει με το κρατικό δάσος.
*Γραμμικό: διαδρομή γραμμική στην οποία ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑΣ - ΦΟΙΝΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α)Μονή Τροόδιτισσας
(β) Κοινότητα Φοινιού
Μήκος: 4,3km
Χρόνος: 1,5-2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικότερα στοιχεία που θα συναντήσει ο περιπατητής είναι ο καταρράκτης της «Χαντάρας» που βρίσκεται περίπου 3km από τη Μονή Τροοδίτισσας, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η πανοραμική θέα προς τη κοινότητα του Φοινιού.

Μονοπάτι Αρτεμις (κυκλικό)
Αφετηρία: 300m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους - Προδρόμου.
Μήκος: 7km
Χρόνος: 2,5 - 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το δάσος της μαύρης πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα Τεισιά της παλιάς Χώρας» τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου(Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1850m και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πορεία του είναι παράλληλη με το μονοπάτι Αταλάντη και σε σημεία όπου οι διαδρομές πλησιάζουν η μία στην άλλη μπορεί να συνδυαστεί και με πεζοπορία στο μονοπάτι Αταλάντη.

Μονοπάτι Περσεφόνη (γραμμικό)
Αφετηρία: 150m νότια της Πλατείας Τροόδους προς τον Αστυνομικό Σταθμό.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πλούσια βλάστηση, όπου ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης κατά τα πρώτα 2km και εξαιρετική θέα από το τέρμα στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα. Το μονοπάτι μπορεί να συνδυαστεί με τα μονοπάτια Πουζιάρης και Καληδόνια. Περίπου 500 μέτρα πριν το τέρμα του το μονοπάτι διασταυρώνει το δασικό δρόμο που οδηγεί από τη πλατεία Τροόδους προς τον Κρυό ποταμό. Αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close