Εκδρομές να πας , Guide

10 πολύ καλοί λόγοι για να πας στον Φαρμακά αυτό το σαββατοκύριακο

Μία μίνι εκδρομή μέχρι τον πανέμορφο Φαρμακά της επαρχίας Λευκωσίας αυτό το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020

Ο Φαρμακάς είναι ένα ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου και βρίσκεται στην οροσειρά του Τρόοδους. Φθάνοντας εκεί μετά από ταξίδι 40 περίπου χιλιομέτρων από τη Λευκωσία, θα βρεθείς «αντιμέτωπος» με έναν τεράστιο χώρο στάθμευσης και δίπλα είναι η εκκλησία του χωριού, το κοινοτικό συμβούλιο και τα δύο καφενεία του Φαρμακά.

1. Επισκέψου την κύρια Εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγ. Ειρήνη. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στο καφενείο. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο.

2. Δοκίμασε τις ζουμερές ντομάτες του και τα φρούτα του. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι το χωριό φημίζεται για τα φρούτα και πιο πολύ για τις ντομάτες του (για τις οποίες μάλιστα κάθε Οκτώβριο διοργανώνει και φεστιβάλ). Φημίζεται όμως και για το νερό εξαιρετικής ποιότητας που παρέχει, αλλά και για το κρασί που φτιάχνει.

3. Το Οινοποιείο Santa Irene (22515515), το στολίδι του χωριού, υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία σε εσένα και την παρέα σου. Στο οινοποιείο θα δεις πώς φτιάχνεται το κρασί, θα δοκιμάσεις τα διάφορα είδη κρασιού που παράγουν και θα θαυμάσεις τη θέα του χωριού που απλώνεται μπροστά σου.

4. Στο Οινοποιείο Santa Irene, αν επιθυμείς, μπορείς να απολαύσεις φαγητό δίπλα στο τζάκι στο εστιατόριο Ιεράμπελος (22515505) που βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο. Κάθε Παρασκευή κ Σάββατο, μεσημέρι & βράδυ και μεσημέρι Κυριακής με Fusion Buffet, θέα την ήρεμη καταπράσινη περιοχή του Φαρμακά και με πληθώρα από steaks, ψάρια, παραδοσιακά και δημιουργικά πιάτα που συμπληρώνουν οι 13 ετικέτες κρασιού, παραγωγής του Οινοποιείου Santa Irene, περιμένουν εσένα και την παρέα σου, σε μια ξεχωριστή εμπειρία με Δωρεάν ξενάγηση και γευσιγνωσία κρασιού στο Οινοποιείο.

Έχεις όμως κι άλλες επιλογές στο Φαρμακά για φαγητό. Μπορείς να χαλαρώσεις στον χώρο του καφεστιατορίου «Φαρμακάς» (99403069), να απολαύσεις τους μυρωδάτους καφέδες, τα ολόφρεσκα σνακ καθώς και την εκλεκτή ποικιλία φαγητών όπως στιφάδο, σούβλα, κλέφτικο αλλά και φαγητά από άλλες, ξένες κουζίνες. 

5. Πολύ κοντά στον Φαρμακά, θα βρεις το χωριουδάκι Καμπί όπου υπάρχει μία ιδιαίτερη ταβερνούλα, η ταβέρνα Ποταμός, που κάθε Κυριακή σερβίρει πλούσιο κυπριακό πρόγευμα, σούβλα και μεζέδες το μεσημέρι. Μπορείς να βρεθείς εκεί από το πρωί για πρόγευμα και μετά για μεζέδες. Πληροφορίες: 22643315. 

6. Σπιτικά γλυκά Ελένης: Η Ελένη Αντωνίου Βασιλείου στις 21 Οκτωβρίου 2009, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρώτο βραβείο, σε παγκύπριο διαγωνισμό που έγινε κατά τη διάρκεια της Γεωργικής Έκθεσης. Η κ. Ελένη φτιάχνει τα γνωστά μας γλυκά όπως καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι.

7. Κι αν είσαι λάτρης της φύσης, νότια του χωριού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο σκηνικό, θα συναντήσεις την περίφημη χρυσή πηγή νερού του Φαρμακά. Εκεί παρουσιάζεται ένα σπάνιο φαινόμενο, αφού το νερό αναβλύζει από τη γη, σαν να βγαίνει από ένα κόσκινο, από το οποίο προέκυψε και το όνομα της πηγής, ‘Κοσσιηνάς’ ή ‘Κοσκινάς’.

8. Αναζήτησε το Το δεντρόσπιτο στο Καμπί του Φαρμακά. Θα το βρεις στο σημείο όπου βρίσκεται «ο πλάτανος του Καρπή τζιαι της Φανούς». Πρόκειται για ένα δεντρόσπιτο που φτιάχτηκε γύρω από ένα μεγάλο δέντρο που είναι κοντά στον ποταμό. Oι νεαροί κάτοικοι της περιοχής είχαν φτιάξει κάποτε, με ξύλα, ένα μικρό σπιτάκι στο δέντρο. Με το πέρασμα του καιρού καταστράφηκε το δεντρόσπιτο και με τη βοήθεια κάποιων κονδυλίων της Ε.Ε., του Κέντρου Νεότητας του χωριού και του Συνδέσμου Αποδήμων δημιουργήθηκε το μονοπάτι, ενώ ανακαινίστηκε και το σημερινό δεντρόσπιτο. Περισσότερα εδώ.

9. Περπάτησε στο μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια». Το Καμπί του Φαρμακά είναι ένας από τους καταλληλότερους τόπος για να χαλαρώσεις, να αποτυπώσεις το τοπίο φωτογραφικά ενώ είναι ιδανικό και για πεζοπορία. Η δομή και η ταξινόμηση των παραδοσιακών σπιτιών, οι στενοί δρόμοι με θέα τα βουνά και γενικότερα η φύση του, σε κάνει να κρατάς συνεχώς με μανία τη φωτογραφική σου μηχανή ή και το κινητό τηλέφωνο. Το μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια» είναι ένα από τα πολλά μπορείς να επισκεφτείς με την οικογένειά σου ή την παρέα σου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που έχει πάρει την ονομασία του από την τοποθεσία του, μιας και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού που περιτριγυρίζει το μονοπάτι και υπάρχουν πλάτανοι, καρυδιές και διάφορα άλλα δέντρα στα οποία φωλιάζουν εκατοντάδες αηδόνια.  Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι  κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες και ένα από τα πολλά ξεχωριστά στοιχεία του μονοπατιού είναι ένα δεντρόσπιτο. Επίσης, πέρα από το εντυπωσιακό δεντρόσπιτο, πανέμορφη είναι και η (μόλις δέκα λεπτών) διαδρομή που θα σε οδηγήσει μέχρι εκεί, η οποία αποτελείται από μονοπάτια και γέφυρες!  Στη διαδρομή υπάρχουν πινακίδες όπου αναγράφονται και τα ονόματα των φυτών που συναντάς στο δρόμο σου!

10. Μπορείς να διανυκτερεύσεις στον ξενώνα του χωριού το FARMAKAS LIVING (99 426848). Στο χωριό έχουν αναπαλαιωθεί κάποια σπίτια και διαμορφώθηκαν σε πολυτελή σουίτες για ενοικίαση, όπου προσφέρεται και πρόγευμα. Τα διαμερίσματα βρίσκονται στο κέντρο του χωριού και έχουν παραδοσιακή διακόσμηση με μία μοντέρνα πινελιά. Το Farmakas Living έχει να σου προτείνει πέντε υπέροχα καταλύματα για να ζήσεις μία αξέχαστη εμπειρία διαμονής.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close