Εκδρομές να πας , Guide

2 ξεχωριστές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείς το 2021

Το σίγουρο είναι πως εκεί που είναι κτισμένες θα σε κάνουν να θες να «γυρίσεις» όλο το χωριό

Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020

Τώρα που φεύγει αυτός ο χρόνος είναι καιρός να πάρεις μολύβι και χαρτί και να γράψεις μέρη της Κύπρου που θα ήθελες να επισκεφθείς ξανά, ή τόπους που μέχρι στιγμής δεν πάτησες το πόδι σου για να εξερευνήσεις.

Η Κύπρος έχει πολλούς μαγικούς και παραδεισένιους τόπους που κάνει το μυαλό σου, πραγματικά, να ξεφεύγει από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις.  Είτε αυτοί οι τόποι είναι κοντά σε θάλασσα, είτε είναι «χωμένοι» στα βουνά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ξεκούραση, στιγμές και γνώσεις.

Εμείς, ξεχωρίσαμε δύο κοινότητες, στις οποίες βρίσκονται 2 ξεχωριστές εκκλησίες με μπόλικη ιστορία και σου προτείνουμε να τις επισκεφθείς.  Φυσικά, πάρε μαζί σου και την φωτογραφική σου μηχανή, γιατί η θέα είναι εξίσου, υπέροχη και παραμυθένια.

Εξωκλήσι Αγίου Μάμα στην Αλαμινό της Επαρχίας Λάρνακας
 

Το εξωκλήσι του Αγίου Μάμα, στην Αλαμινό.
Φωτογραφία από Dreamer's Click

Η Αλαμινός ξεχωρίζει από τη φιλοξενία της και από το γαλάζιο της θάλασσας που την «περιτριγυρίζει».  Ο κόσμος της μπορεί να είναι λίγος, αυτά όμως που μπορεί να προσφέρει σε γνώσεις και αγαθά την κάνουν να μοιάζει τεράστια.

Μπορείς να τη βρεις στα δυτικά της πόλης της Λάρνακας σε απόσταση περίπου 28 χιλιομέτρων από το κέντρο της.  Αυτό που ξεχωρίζει στην κοινότητα είναι το εξωκλήσι του Αγίου Μάμα, το οποίο το βρίσκεις νότια της Αλαμινού, στο βουνό «Κοπρός».  Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο κτίσμα, επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα της περιοχής (πουρόπετρα).

Εκεί μάλιστα, βρίσκεται το σημείο στο οποίο λέγεται ότι ο Άγιος Μάμας κατέφυγε διωκόμενος από τους ειδωλολάτρες.

Παρόλα αυτά η παράδοση αυτή δεν ευσταθεί, γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα Συναξάρια της Εκκλησίας, ο Άγιος Μάμας δεν ήρθε εν ζωή στην Κύπρο, αλλά γεννήθηκε και μαρτύρησε στην Παφλαγονία της Καππαδοκίας.

Η «παθκιά» του Αγίου Μάμα, στην Αλαμινό.
Φωτογραφία από Dreamer's Click

Υποστηρίζεται όμως ότι σε κάποια χρονική στιγμή ο Άγιος Μάμας έκανε τη θαυματουργή του εμφάνιση στο χωριό, αφήνοντας την «παθκιά» του και το αποτύπωμα της ράβδου του. Οι βράχοι βρίσκονται στα νότια της Αλαμινού, έξω από την παλιά εκκλησία του Αγίου Μάμα.

Ναός της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας στο Κούρδαλι-Σπήλια της Επαρχίας Λευκωσίας

Ο ναός της Παναγίας της Χρυσοκουρδαλιώτισσας, στα Σπήλια-Κούρδαλι.
Φωτογραφία από Dreamer's Click

Το «αδερφικό» χωριό των Σπήλιων είναι το Κούρδαλι, εφόσον τους χωρίζει μόλις ένα χιλιόμετρο περίπου.  Διοικητικά ανήκουν στην επαρχία Λευκωσίας και συνορεύουν με την επαρχία Λεμεσού.  Ξεχωρίζουν και τα δύο από τα παραδοσιακά δρομάκια αλλά και από το πράσινο που τους «αγκαλιάζει».  Χαρακτηρίζονται ως τα χωριά των μανιταριών, ενώ γύρω τους βρίσκονται οι κοινότητες Κυπερούντα, Χανδριά, και Καννάβια.

Το Κούρδαλι είναι ενωμένο με τα Σπήλια και λέγεται ότι με τη δημιουργία αυτής της κοινότητας, δημιουργήθηκε και το χωριό των Σπήλιων. Η ιστορία των δύο χωριών ξεκινά το 16ο αιώνα μ.Χ. όταν κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοκουρδαλιώτισσας.

Ο ναός της Παναγίας της Χρυσοκουρδαλιώτισσας, στα Σπήλια-Κούρδαλι.
Φωτογραφία από Kοινοτικά Συμβούλια των Σπηλιών και Κουρδάλων

Πρόκειται για μία τρίκλινη και χωρίς τρούλο εκκλησία με ξυλόστεγη, έχοντας στα στασίδια σκαλισμένους δράκους. Και αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή.  Λέγεται ότι έξω από τη μονή εγκαταστάθηκαν οικογένειες λαϊκών, οι οποίοι εργάζονταν στα κτήματά της. Με την ανάπτυξη του χωριού εξελίχθηκε και η κοινότητα των Σπήλιων.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close