Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Σήμερα πάμε βόλτα για λουκουμάδες στην Κακοπετριά

Το χωριό, εξάλλου, έχει πολλά πράγματα για να δεις και να κάνεις

Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιανουαρίου 2021

Τι θα έλεγες να περάσεις την σημερινή αργία των Θεοφανείων στο ωραιότερο σκηνικό, αυτό της χειμερινής Κύπρου, στο χωριό Κακοπετριά; Την καλύτερη, μάλιστα, αφορμή για εξορμήσεις θα σου τη δώσουν σήμερα οι λαχταριστοί λουκουμάδες που θα ψήνονται στην πλατερία του χωριού.

 Γι' αυτό κι εμείς σου προτείνουμε μία ξεχωριστή εκδρομήστην Κύπρο, για να περπατήσεις, να θαυμάσεις και να γνωρίσεις καλύτερα την ορεινή Κύπρο. Εσύ απλώς ζήσε την εμπειρία. 

Εξερεύνησε τον παραδοσιακό πυρήνα της Κακοπετριάς με τα γραφικά παραδοσιακά σπίτια χτισμένα κατά μήκος της όχθης του ποταμού και τα πλακόστρωτα σοκάκια, eπισκέψου τον «Λινό» και το Ελαιοτριβείο και ανακάλυψε τη φύση περπατώντας στα πολλά μονοπάτια της φύσης που βρίσκονται στην περιοχή.

Και ενόψει της ημέρας κάνε μία στάση στην Πλατεία της Κακοπετριάς όπου θα ψήνονται ζεστοί λουκουμάδες (πληρ. 22922952).

 

Φωτογραφήσου στην πέτρα του Ανδρογύνου
Με την είσοδό σου στο γραφικότερο τμήμα της περιοχής, την Παλιά Κακοπετριά, εκεί στον ανήφορο θα ξεχωρίσεις μια τεράστια πέτρα να υψώνεται, γνωστή ως η Πέτρα του Ανδρογύνου. Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την ονομασία της πέτρας, από τις οποίες κάποιες ευχάριστες -όπως τη συνήθεια του νιόπαντρου ζευγαριού να κάθεται στην πέτρα με σκοπό να στεριώσει ο γάμος τους- κι άλλες πάλι όχι και τόσο. Ο δημοφιλέστερος μύθος λέει ότι η πέτρα αυτή κάποια στιγμή κατρακύλησε από το βουνό και καταπλάκωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Μάλιστα εκτιμάται ότι το χωριό οφείλει το όνομά του στο δυσάρεστο αυτό γεγονός.

Οι νερόμυλοι της Κακοπετριάς
Στους νερόμυλους -από τις πρώτες μηχανές που κατασκεύασε ο άνθρωπος- θα πας για να ανακαλύψεις την πολιτιστική και ιστορική πλευρά του χωριού. Θα εντυπωσιαστείς από τη μεγάλη ξύλινη σκάφη που βρίσκεται στο χώρο, μέσα στην οποία οι κάτοικοι του χωριού έριχναν τα σιτηρά και με τη βοήθεια των μυλόπετρων τα άλεθαν και παρήγαγαν αλεύρι. Ένας εκ των δύο νερόμυλων της Κακοπετριάς -ο Μύλος της Γωνιάς- έχει αναπαλαιωθεί, έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσεις τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τη χρησιμότητά τους πριν από χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς ο δεύτερος νερόμυλος του Χατζησταυρινού έχει κατεδαφιστεί.

Απόλαυσε τον ποταμό Κλάριο
Μέσα στην άγρια βλάστηση που περικυκλώνει την παλιά πόλη της Κακοπετριάς, θα δεις μια από τις ομορφότερες εικόνες που μπορείς να βρεις στο χωριό. Ο ποταμός Κλάριος που πηγάζει από τις πλαγιές της κορυφής του Τροόδους, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό στην περιοχή. Ο ήχος του θα σε μαγέψει. Θα σε ηρεμήσει και θα σε χαλαρώσει. Το όμορφο αυτό τοπίο συμπληρώνουν οι παραπόταμοι του Καρκώτη και του Γαρίλλη. Μια βόλτα στην περιοχή σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστη.
 

Περπάτησε στο μονοπάτι της Φύσης 'Καννούρες'
Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα μέρος, είναι με το να τον περπατήσεις. Αν είσαι και λάτρης της περιπέτειας, ακόμα καλύτερα! Το μονοπάτι έχει ως σημείο αφετηρίας την πηγή του ποταμού Καρκώτη και ο χρόνος διάρκεια της πεζοπορίας μέχρι την Κακοπετριά υπολογίζεται γύρω στις 4 ώρες. Αυτά που θα δεις, ο φυσικός πλούτος, η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας του χωριού και της γύρω περιοχής θα σε εκπλήξουν και θα σε εντυπωσιάσουν. Μια απίστευτη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει ο καθένας μας!



Προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης 
Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης, κοντά στην ορεινή Κακοπετριά, είναι το μόνο απομεινάρι παλαιού μοναστηριού. Όπως φαίνεται από την εκκλησία, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα πανέμορφο σημείο μέσα στη φύση όπου μπορείς να απολαύσεις την ηρεμία του τοπίου. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει συμπεριλάβει την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης, λόγω της ιδιαίτερης αξίας της, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close