Εκδρομές να πας , Guide

3 μοναδικά μέρη της Κύπρου για να επισκεφτείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν

Ο φωτογράφος Κυριακός Παπαντωνίου, μας «ταξιδεύει» με τα clicks του

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021

Όλο και κάποιο μέρος επιθυμείς να επισκεφτείς πρώτα, μετά το lockdown.  Αν σταθεροποιηθούν τα πράγματα και οι συνθήκες το επιτρέψουν, κάλλιστα, μπορείς να επισκεφτείς τις ομορφιές της Κύπρου και γιατί όχι να ξεκουραστείς από όλα αυτά που σε κουράζουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά.

Είναι γνωστό πως η Κύπρος αν και μικρό νησί, έχει άπειρες ομορφιές που την κάνουν στο χάρτη να φαίνεται τεράστια.  Από πού να ξεκινήσουμε;  Από τις θάλασσες, τις καταγάλανες με την υπέροχη αμμουδιά ή το πράσινο της φύσης και του καθαρού αέρα που προσφέρουν τα βουνά της;

Αν και η θάλασσα σε μαγνητίζει ό, τι καιρό κι αν κάνει, εντούτοις το χειμώνα «μυρίζει» λίγο περισσότερο το βουνό, το πράσινο και κάτι σε ωθεί για εξερεύνηση και για το «κάτι διαφορετικό».  Τι λες για μονοπάτια, βρύσες, καταρράκτες και παραδοσιακά σοκάκια;

Συγκεκριμένα, ο φωτογράφος Κυριάκος Παπαντωνίου, μας «ταξιδεύει» σε τρία διαφορετικά χωριά, δίνοντάς μας την ελπίδα ότι σύντομα οι δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε θα περάσουν και θα επιστρέψουμε όλοι πίσω στην καθημερινότητά μας και στις αξέχαστες μέρες απόδρασης.

Για αρχή…κρατάμε αυτό που μας είπε ότι «κάθε φορά που βρίσκεται σε τέτοιες, ξεχωριστές τοποθεσίες, νιώθει σαν πρωταγωνιστής σ’ ένα παραμύθι».  Όπως ανέφερε, «και με απλά λόγια, όπως είπε και ο βραβευμένος φωτογράφος Destin Sparks "Photography is the Story I Fail to Put Into Words"».

Άρσος της Επαρχίας Λεμεσού

@k.papantoniou_photography

Το χωριό Άρσος μπορείς να το συναντήσεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό και 45 χιλιομέτρων από την Πάφο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου και το περικυκλώνουν πολλές ομορφιές που αξίζει να επισκεφτείς.

@k.papantoniou_photography

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, είναι το μονοπάτι της φύσης, που ακούει στο όνομα «6 βρύσες».  Εκεί, όλες οι αισθήσεις σου «ξυπνούν», χάρη του τρεχούμενου νερού και όλων των εικόνων που δημιουργούνται.  Η φυσική, πάντως, ομορφιά αναδύεται σ ’όλο της το μεγαλείο με υπέροχα χρώματα, μυρωδιές και ήχους.  Και αυτό μπορείς να το δεις και από τις φωτογραφίες.

Γεροβάσα-Τρόζενα, σύνορα Επαρχίας Λεμεσού και Πάφου
Αν είσαι από τους τύπους που τους αρέσει η εξερεύνηση, κάλλιστα θα λατρέψεις την Γερόβασα-Τρόζενα.  Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο παράδεισο που γειτνιάζει, μεταξύ άλλων, με τα χωριά Βάσα Κοιλανίου και Πραστιό Κελλακίου.  Αν και είναι δύο κοινότητες, πάνε πάντοτε μαζί, επειδή είναι η μία ακριβώς δίπλα στην άλλη αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το «Γιοφύρι της Τρόζενας», που δημιουργεί ένα κλίμα, γεμάτο μυστήριο και είναι σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε αστυνομική ταινία.  Αν σταθείς τυχερός θα αντικρίσεις και το τρεχούμενο νερό από τους «Καταρράκτες των Παραδεισιών» που αξίζει ένα ακόμα click.

@k.papantoniou_photography

Τα πετρόκτιστα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, αφήνοντάς σε να φανταστείς και να δημιουργήσεις.

@k.papantoniou_photography
@k.papantoniou_photography

Μουτουλλάς της Επαρχίας Λευκωσίας
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, «χωμένο» κυριολεκτικά στην κοιλάδα της Μαραθάσας.  Τα πιο κοντινά του χωριά είναι ο Καλοπαναγιώτης και ο Πεδουλάς, εξίσου πανέμορφα. Πολλές είναι οι λέξεις που το χαρακτηρίζουν εντούτοις τα «Λουτρά της Ρήγαινας» και το «Χλιο» είναι αυτά που κάνουν αμέσως το click, στο μυαλό μας, καταλαβαίνοντας ότι αναφερόμαστε στον Μουτουλλά.

@k.papantoniou_photography

Αυτά τα δύο σημεία τα συναντάς στο κυκλικό, ολοπράσινο μονοπάτι της φύσης, έκτασης περίπου ενάμιση χιλιομέτρου.  Εκεί, σίγουρα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για να καταλάβεις πόση ιστορία κρύβει το συγκεκριμένο χωριό.  Οι πινακίδες θα σου πουν τα πάντα• την ίδια ώρα όμως, και οι φιλόξενοι κάτοικοί του.

@k.papantoniou_photography

*Όλες οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν κατόπιν παραχώρησης άδειας του κατόχου τους.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close