Wine Guide , Εστιατόρια

Η νέα τάση στην οινοποιία θέλει τα κρασιά με χρώμα

Μπλε, πράσινα και πορτοκαλί κρασιά, η νέα τάση στον χώρο του κρασιού

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021

Όλοι μας γνωρίζουμε τα φυσικά χρώματα των κρασιών, λευκό, κόκκινο και ροζέ, με τα ροζέ τον τελευταίο καιρό να παίρνουν όλο και περισσότερο τα πάνω τους. Στον αντίποδα τα coloured wines έγιναν το νέο trend στα social media, πράγμα που έκανε πολύ κόσμο να τους δώσει μια ευκαιρία και να διασκεδάσει με την ασυνήθιστη εικόνα τους. Η παλέτα των χρωμάτων έχει ξεχωρίσει τρία χρώματα για να εκπροσωπήσουν αυτή τη νέα οινική μόδα. Τα blue, τα orange, και τα green wines είναι εδώ ώστε να αποδείξουν ότι εκτός από τη γευστική, μπορεί να γίνει λόγος και για τη χρωματική προτίμηση!  

Orange Revolution
Το πορτοκαλί, χρώμα της αισιοδοξίας, της ωριμότητας και της χαράς έδωσε τη συγκατάθεση του να εκπροσωπήσει την «Κεχριμπαρένια επανάσταση» του οινικού κόσμου, πράγμα που ενέπνευσε τον Simon Woolf να γράψει, το ομώνυμο βιβλίο του. Μα φυσικά αναφέρομαι στα Orange Wines, τον πιο άξιο «αντίπαλο» των Ροζέ κρασιών. Όχι, δεν περιέχουν  φυσικό χυμό πορτοκάλι… Πρόκειται για ένα πείραμα διαφορετικής οινοποίησης που ήρθε να βάλει τη σφραγίδα του μια για πάντα! Ένα orange wine, φτιάχνεται από λευκά σταφύλια, ενώ κατά την παραγωγή του αφήνει τα δέρματα και τους σπόρους των σταφυλιών σε επαφή με τον χυμό τους, πράγμα που δεν συμβαίνει στην κλασική λευκή οινοποίηση. Έτσι δημιουργείται ένα Οrange power τελικό προϊόν, το οποίο δεν ξεφεύγει σημαντικά από αυτό που γευστικά  αποκαλούμε κρασί, όμως αποδεικνύει πως εκτός από ξεχωριστή εμφάνιση, διαθέτει έντονη προσωπικότητα, με τολμηρό ουρανίσκο και εξελιγμένη μύτη! Είναι συνήθως ξηρά, με σώμα κρασιά, ενώ αρώματα τροπικών φρούτων, λεπτές νότες φουντουκιού και αποξηραμένου πορτοκαλιού δένουν απόλυτα  με την κεχριμπαρένια γοητεία τους. Οινοποιού επιτρέποντος, μπορεί να βρούμε και ελάχιστες τανίνες, πράγμα που τα καθιστά ικανά να ανταπεξέλθουν ως συνοδευτικά και σε περίπλοκα πιάτα. Στην Κύπρο πορτοκαλί κρασί παράγεται από το Tsiakkas Winery

Βlue Ocean
«Να ‘ταν η θάλασσα κρασί» όπως λέει και το τραγούδι, άλλα ποιος να φανταζόταν λίγα χρόνια αργότερα μια «θάλασσα πλατιά» μέσα στο ποτήρι του; Ο λόγος πλέον στα μπλε κρασιά. H εμφάνιση τους σαγηνευτική, και για εξαιρετικές περιπτώσεις-ωραίες φωτό στο ινσταγκραμ... Τα blue wines, μπορεί να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό αν πρώτα τα θαυμάσεις, και μ’ ένα στόμα δροσερό αφού τα δοκιμάσεις. Είναι μια νέα τάση η οποία ξεφεύγει από τα δεδομένα ενός απλού κρασιού και ήρθε για να μείνει σαν μια πρόταση που θα προσελκύσει ακόμα και αυτούς που δεν αποτελούν λάτρεις του κρασιού. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα blend λευκών και κόκκινων σταφυλιών ενώ η ξεχωριστή μπλε απόχρωση οφείλεται σε δυο χρωστικές που βρίσκονται στην ίδια την επιδερμίδα των σταφυλιών. Ανήκει στην κατηγορία των ελαφρώς γλυκών κρασιών πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να καταναλωθεί με το κυρίως γεύμα αλλά και ως ένα απολαυστικό απεριτίφ ή να χρησιμοποιηθεί για ένα ευφάνταστο blue cocktail! Οι δικές μας μπλε προτάσεις που θα συνοδεύσουν τα βράδια σας είναι το Mediterranean blu από το οινοποιείο Ληνός, το οποίο δημιούργησε το πρώτο κυπριακό γαλάζιο κρασί μετά από 4 χρόνια προσπάθειας. Το Mediterranean blu, όπως ονομάζεται το κρασί αυτό, είναι φτιαγμένο από 99% κυπριακό ξυνιστέρι και 1% από γνήσιο χυμό σταφυλιών. Το χρώμα του το παίρνει από τη φλούδα του μαύρου σταφυλιού, Alicante και mantarro, και είναι απόλυτα φυσικό.

Green essences
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κρασί με green vibes, καθώς διανύουμε αδιαμφισβήτητα μια «πράσινη» εποχή. Δεν θα μπορούσε λοιπόν το «πράσινο κρασί» να λείπει από αυτή τη λίστα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε τόσο για αισθητή αλλαγή στο χρώμα του κρασιού, καθώς ένα Green wine, ή αλλιώς στην Πορτογαλία Vinho Verde, είναι ένα νεαρό κρασί, εμφιαλωμένο σε λιγότερο από έξι μήνες μετά τη συγκομιδή του. Ο όρος «πράσινο» κρασί δεν έχει δοθεί κυριολεκτικά, αλλά περισσότερο μεταφορικά καθώς τα κρασιά αυτά «πρασινίζουν» νοερά. Το πράσινο χρώμα δεν χρειάζεται να το δει κανείς για να το αντιληφθεί, αρκεί να το αφουγκραστεί! Ως πράσινα ονομάζονται επίσης τα εμποτισμένα με βότανα κρασιά, όπως τα τελευταία χρόνια η κάνναβη και τα οποία καταναλώνονται νόμιμα μόνο στην Καλιφόρνια.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close