Εσύ τι ξέρεις για την εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου;

Μάθε περισσότερα, και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, απόδρασε!

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021

Αν κρατάς τη λίστα με τους τόπους που θα επισκεφτείς μετά το lockdown, σημείωσε και το «ξεχασμένο» χωριό Νικητάρι της Επαρχίας Λευκωσίας.  Η ιστορία που κρύβει το χωριό είναι μεγάλη, αφού λέγεται ότι στο σημερινό χωριό, υπήρχε κτισμένος ένας αρχαίος οικισμός που έφερε το όνομα «Ασίνη».

Γι’ αυτό και το Νικητάρι είναι γνωστό, μεταξύ άλλων και για το ναό της Παναγίας της Ασίνου, αλλιώς Παναγίας Φορβιώτισσας.  Μπορείς να τη συναντήσεις 3 χιλιόμετρα από το χωριό Νικητάρι και βρίσκεται στην ανατολική όχθη ενός χειμάρρου.

Πρόκειται για μια από τις δέκα μοναδικές βυζαντινές εκκλησίες στην Κύπρο που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Βρίσκεται σε μία περιοχή, όπου η σιωπή και η ηρεμία είναι αισθητή, καθώς, τα τοπία και το σκηνικό των γύρω βουνών καλύπτονται με δένδρα, προσφέροντας την απόλυτη ξεγνοιασιά.

Κτίστηκε το 1099 από τον Βυζαντινό δάσκαλο Νικηφόρο Ισχύριο, ενώ στη συνέχεια ο Ισχύριος έγινε μοναχός με το όνομα Νικόλαος. Ο ναός, λειτούργησε μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως την εκκλησία, είναι οι ξεχωριστές τοιχογραφίες, που καλύπτουν πλήρως τους εσωτερικούς τοίχους.  Λέγεται ότι δημιουργήθηκαν από τεχνίτες τον 12-14ο αιώνα, ενώ τα πιο αρχαία είναι τα πρόσωπα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.  Την ίδια ώρα, το ξύλινο τέμπλο μέσα στην εκκλησία το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, την κάνει να ξεχωρίζει.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close