News , Guide

6 λόγοι για να πίνεις κόκκινο κρασί

Ένα ποτηράκι την μέρα, δεν βλάπτει!

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021

Αρκετοί από εμάς, αντί για βότκα, μπύρα ή αναψυκτικό, προτιμάμε το κόκκινο κρασί.  Ένα ποτό που το κύριο συστατικό του είναι το σταφύλι και το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.  Κάποιοι το συνοδεύουν με φαγητό, κάποιοι άλλοι λατρεύουν να το πίνουν με τσιμπήματα, ακόμα και μόνο του.  Η γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο, έχει κάτι το διαφορετικό και ίσως αυτό να το κάνει να ξεχωρίζει.

Ξέρουμε, πράγματι όμως, σε τι μπορεί να ωφελήσει το κόκκινο κρασί στον οργανισμό μας;

Πρόκειται για ένα ρόφημα το οποίο κατατάσσεται στις σημαντικότερες πηγές θρεπτικών ουσιών που ωφελούν την υγεία μας.  Το κόκκινο κρασί, βοηθά κυρίως στον καθαρισμό του αίματος, προστατεύει τον ιστό των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων και την ίδια ώρα, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση θρόμβων του αίματος.

Ποιες είναι οι άλλες ιδιότητες του κόκκινου κρασιού που πιθανόν να μην γνωρίζεις;


Θεραπεύει τη μόλυνση των ούλων
Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μετά το φαγητό σου θα βοηθήσει στη βελτίωση της στοματικής σου κοιλότητας.  Τα σταφύλια, είναι γνωστό, ότι περιέχουν συγκεκριμένες ενώσεις οι οποίες κατά τη ζύμωση του κρασιού βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων που συσχετίζονται με τα οδοντικά προβλήματα.

Βοηθά στο κρύωμα
Σε μελέτη του 2010 στο American Journal of Epidemiology, διαπιστώθηκε πως όσοι από τους 4.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, έπιναν περισσότερα από 14 ποτήρια κρασί τη βδομάδα, για ένα χρόνο ήταν 40% λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις και προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να παίζουν ρόλο στον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Δυναμώνει τα κόκκαλα
Έρευνες αναφέρουν ότι τα άτομα που πίνουν κρασί καθημερινά έχουν πιο δυνατά οστά και λιγότερες πιθανότητες οστεοπόρωσης σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου.

Μειώνει τη χοληστερόλη
Το κόκκινο κρασί είναι, μεταξύ άλλων, πλούσιο σε πολυφαινόλες και μια από αυτές είναι η ρεσβερατρόλη.  Αναφέρεται σ’ ένα χημικό στοιχείο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.  Η Caroline Le Roy, ερευνήτρια στο King's College στο Λονδίνο, ανέφερε, μάλιστα, ότι «όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο αυξάνει η ποικιλία των βακτηρίων του εντερικού μικροβίωματος».

Σε έρευνά, διαπιστώθηκε ότι μόνο το κόκκινο κρασί συνέβαλε στην ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου.  Το μικροβίωμα είναι μια συλλογή βακτηρίων στο έντερο που έχει σημαντικό ρόλο για την υγεία. Ένα υγιές μικροβίωμα βοηθά στην πέψη των τροφίμων και απομακρύνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. «Ένα μη υγιές μικροβίωμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό και να προκαλέσει αύξηση του βάρους και της κακής χοληστερόλης», δήλωσε η Le Roy, ενώ, πρόσθεσε ότι, «όταν το μικροβίωμα αποτελείται από πολλά και διαφορετικά βακτήρια, παραμένει υγιές».

Καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρασιού, εμποδίζουν επίσης τα βακτήρια να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη αλλά και στα νεφρά σου, βελτιώνοντας την αποτοξίνωση των οργάνων αλλά και το φιλτράρισμα.

Ενισχύει τη μνήμη σου
Έρευνες έχουν δείξεi πως το κρασί μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη ατόμων άνω των 60 ετών.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν από ένα έως έξι αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν καλύτερη ικανότητα να φέρνουν στη μνήμη τους γεγονότα, σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου ή που πίνουν πολύ περισσότερο.

Μάλιστα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ-μέχρι δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, για τα άτομα άνω των 60 ετών, βρέθηκε να διατηρεί τη περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close