News , Guide

Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό

Ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού οι παραλλαγές του ιού

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021

Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί και πάλι, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ευρώπη, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Οι παραλλαγές του ιού, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα νέα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού, καθώς υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και ανησυχία για τον ταχύτατο ρυθμό διασποράς της νόσου.

Με αυτά τα δεδομένα και υπό φόβο έλευσης τρίτου κύματος, επιστήμονες ανά τον κόσμο εξηγούν ποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού, τη στιγμή μάλιστα που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρούν τις μέχρι τώρα οδηγίες τους.

Ενδεικτικά, η γαλλική κυβέρνηση σύστησε στους πολίτες να φορούν χειρουργικές μάσκες συγκριτικά με τις υφασμάτινες, ενώ αντίστοιχη οδηγία εξέδωσαν οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες λίγες ώρες μετά την προτροπή της γερμανικής κυβέρνησης.

Ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες
Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Duke, καλύτερη μάσκα, ως προς την προστασία, αναδείχθηκε η N95s, που καλύπτει ολόκληρο σχεδόν το πρόσωπο.  Δεύτερη, σε βαθμό προστασίας, έρχεται η χειρουργική μάσκα, η οποία είναι πιο βολική στο πρόσωπο από την N95s.

Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος από το Νιου Τζέρσι, Ραγιέζ Μοχάν, όσοι φορούν τη συγκεκριμένη μάσκα έχουν 70% πιθανότητα να αποφύγουν τη μόλυνση από κοροναϊό. Οι ερευνητές του Ντιουκ υποστηρίζουν, από τη μεριά τους, ότι με τη συγκεκριμένη μάσκα η πιθανότητα να μεταδοθούν μολυσμένα σωματίδια στη διάρκεια συνομιλίας φτάνει στο 0,1%.

Οι συστάσεις των ελληνικών Αρχών
Σε σχετική ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει «οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς» είπε και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες για τον κορωνοϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες.

«Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας δεν διαφέρουν από αυτές έχουμε κάνει εμείς εδώ και αρκετό καιρό. «Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητας μάσκας χρησιμοποιούν είτε αυτές είναι χειρουργικές είτε υφασμάτινες.

«Όχι» στις μάσκες με βαλβίδες
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, διευκρινίζοντας ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εν συνεχεία, διευκρίνισε ότι υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κρατούν το «95-99% των μικρών σωματιδίων», υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό.

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της, κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική.  Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα καλύτερα» σημείωσε.

Σε αντίθετη περίπτωση, προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες, να τις πλένουν και, όταν νοτίζουν, να αντικαθίστανται.

Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα. «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close