Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα αλλιώτικο, μοναδικό εξωκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία της Ομορφιάς

Βρίσκεται στην καρδιά των Λευκάρων, ενσωματωμένο σε μία κάμαρα

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Η Κύπρος χαρακτηρίζεται από τις ομορφιές της και από τα σπάνια σημεία που πολλές φορές μας «ταξιδεύουν» σε κόσμους διαφορετικούς, μην πιστεύοντας ότι αυτά υπάρχουν στο νησί μας.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια, που προσφέρουν στους πιστούς την ευκαιρία να προσευχηθούν και να ηρεμήσουν, εφόσον πολλά από αυτά «κρύβονται» στα βουνά και στο πράσινο της φύσης ή στο γαλάζιο της θάλασσας.

Μεταξύ άλλων, από το εξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης στη Βάβλα, μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Λιοπέτρι και την εκκλησία της Παναγίας της Ασινούς στο Νικητάρι, μεταφερόμαστε στα Λεύκαρα και συγκεκριμένα σ’ ένα αλλιώτικο εξωκλήσι που φέρει το όνομα «Παναγία της Ομορφιάς».

Είναι το μοναδικό εξωκλήσι στην Κύπρου που ονομάζεται έτσι, και βρίσκεται στον πυρήνα των Πάνω Λευκάρων.  Είναι κτισμένο σε μια μικρή κάμαρα, στον τότε παλιό ελιόμυλο του δήμου.  Ουσιαστικά, είναι ενσωματωμένο και όχι ξεχωριστό, όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε τ’ άλλα εξωκλήσια• και ίσως αυτό να το κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο, πέραν του ονόματός του.

Είναι κτισμένο με υπόλευκο ασβεστόλιθο και πυριτόλιθο, όπως είναι η αρχιτεκτονική όλων των σπιτιών και των σοκακιών του δήμου που τον κάνουν να μυρίζει απόλυτη παράδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στην Παναγία, αποδίδεται στην αρχαία εικόνα της Παναγίας, που την παρουσιάζει με μια γλυκιά ομορφιά, λαμπερή, όπως τον ήλιο. Αυτή η ομορφιά, που παρουσιάζεται και στο Απολυτίκιο της, πηγάζει ασφαλώς από την κύηση και τη γέννα του Θεανθρώπου.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου, στο βιβλίο του «Η Παναγία της Κύπρου – Η δική μας Παναγία» αναφέρεται στα επώνυμα της Παναγίας που συναντάμε στην Κύπρο, και για το προσωνύμιο «Ομορφιά», λέγεται ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή κάνει λόγο για την εικόνα της Παναγίας, που την παρουσιάζει πολύ όμορφη, η άλλη εκδοχή αναφέρεται στο χαρακτηρισμό της Παναγίας ως «Θεόμορφη κόρη» και τέλος μια τρίτη και απλούστερη εκδοχή αναφέρει πως η εικόνα της Παναγίας αποτέλεσε δωρεά από κάποια γυναίκα που έφερε το όνομα Ευμορφία ή Ομορφιά.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close