Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μία τοποθεσία με παραμυθένια ομορφιά στην ορεινή Κύπρο (εικόνες)

Μια τοποθεσία μοναδική!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Για κάποιους το σημείο αυτό αποτελεί απλώς στάση, για άλλους είναι προορισμός, ενώ είναι και αυτοί που το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο για τις στιγμές εκείνες που επιζητούν την απομόνωση.

Σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, καθ’ οδόν προς τις Πλάτρες και το Τρόοδος, περικυκλωμένο από το καταπράσινο πευκοδάσος της περιοχής, συναντά κανείς ένα υπέροχο τοπίο, όπου φύση και άνθρωπος συνεργάστηκαν ιδανικά για να το δημιουργήσουν.

Πρόκειται για έναν από τους μικρούς υδατοφράκτες της Κύπρου, το Φράγμα στο Πέρα Πεδί θα το βρεις περίπου ένα χιλιόμετρο βόρεια του χωριού... και θα εντυπωσιαστείς μιας και θα σου χαρίσει μοναδικές εικόνες, ειδικά το απόγευμα, οπότε οι ακτίνες του ήλιου, "αγγίζουν" το νερό! 

Το φράγμα σχηματίζει μια τεχνητή λίμνη ίση με 12.000 τετραγωνικά μέτρα, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει έως και 55.000 κυβικά μέτρα νερού. Στη νοτιότερη πλευρά του υδατοφράκτη, ένας υπερχειλιστής 30+ μέτρων δημιουργεί ένα ξεχωριστό σκηνικό, λόγω του τεχνητού καταρράκτη που σχηματίζεται μετά τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα.

Το φράγμα στο Πέρα Πεδί τροφοδοτείται από τα νερά του Κρυού Ποταμού, στην κοίτη του οποίου σχηματίζονται και 2 από τους πιο γνωστούς καταρράκτες της Κύπρου, των Καληδονίων και του Μιλλομέρη. Στην τεχνητή λίμνη που δημιουργεί το φράγμα βρίσκουν καταφύγιο διάφορα υδρόβια πουλιά, αλλά και ψάρια, καθιστώντας την τοποθεσία αυτή έναν προορισμό κατάλληλο για επαφή με τη μαγεία της ορεινής φύσης, για παρατήρηση πτηνών ή κα ψάρεμα ακόμα. Ο υδατοφράκτης είναι επίσης μέρος των ποδηλατικών διαδρομών που φτάνουν μέχρι τον Μέσα Ποταμό.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close