Θέατρο , News

Ανακοινώθηκε η στήριξη του πολιτισμού

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στήριξη των καλλιτεχνών και της πολιτιστικής δημιουργίας

Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο, αναφορικά με τις σημερινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη των καλλιτεχνών και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε, ο τομέας του Πολιτισμού είναι ένας από εκείνους που έχει πληγεί περισσότερο.

Έχουμε καταγράψει το τι συμβαίνει, έχουμε γνώση.

Έχουμε και τη θέληση να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τους φορείς του Πολιτισμού.

Μια Κυβέρνηση που προχωρά και στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, φιλοδοξώντας να αλλάξει τα πράγματα για τη διαχείριση του Πολιτισμού, δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί.

Μετά από Πρόταση που κατατέθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) έχουμε αποφασίσει σημαντικά μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες και την πολιτιστική δραστηριότητα.

Κατ’ αρχάς επαναλειτουργούν τα θέατρα και οι αίθουσες κινηματογράφου από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υποχρεωτικά το ωράριό τους θα πρέπει να προσαρμοστεί με τη δυνατότητα κυκλοφορίας μέχρι τις 9 μ.μ.

Εκτός από τα κονδύλια που συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό -και τα οποία όπως και πέρσι θα διατεθούν εξ ολοκλήρου- σήμερα αποφασίστηκαν μέτρα και έκτακτα σχέδια ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας που συμποσούνται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, έτσι που μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και στο ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον κόσμο του Πολιτισμού.

1. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την αύξηση του έκτακτου επιδόματος που είχε εγκριθεί από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 για καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους σε πολιτιστικές δραστηριότητες, από 900 σε 1.500 ευρώ. Υπολογίζεται ότι έτσι θα διατεθεί ένα κονδύλι γύρω στα 2,5 εκατ. Το 2020 είχε δοθεί έκτακτο επίδομα σε 1.122 πρόσωπα, τώρα υπολογίζουμε το επίδομα αυτό να δοθεί σε περισσότερους από 1.500 καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αυτή η εισοδηματική ενίσχυση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το 2020, καλύπτει όλους τους χώρους της πολιτιστικής δραστηριότητας. Με την παραχώρηση του έκτακτου επιδόματος καταγράφηκαν την πρώτη φορά δικαιούχοι από τις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες (24%), το θέατρο (21%), τη μουσική (29%), τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (13%), τον χορό (8%), τα γράμματα-λογοτεχνία, τον λαϊκό πολιτισμό και άλλες δραστηριότητες.

2. Εκτός από την εισοδηματική ενίσχυση καλλιτεχνών και εργαζόμενων, θα δοθεί πρόσθετη στήριξη και στους πολιτιστικούς φορείς. Θα στηριχθούν μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί φορείς με έκτακτο επίδομα σε ύψος 100% των επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών τους και αύξηση του προβλεπόμενου ανώτατου επιδόματος, με κονδύλι που υπολογίστηκε σε 225.000 ευρώ.

3. Επιπλέον, το ΥΠΠΑΝ εισηγήθηκε και εγκρίθηκε έκτακτη χορηγία και στους άλλους μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν στα προγράμματά μας και δεν είχαν λάβει χορηγία για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους το 2020. Θα καλυφθεί και εδώ το 100% των επιλέξιμων δαπανών με ανώτατο όριο τις 20 χιλιάδες ευρώ, με έγκριση κονδυλίου 600.000 ευρώ.

4. Κονδύλι 170.000 ευρώ θα διατεθεί για να αυξηθεί κατά 10% η χρηματοδότηση των πολιτιστικών φορέων που θα επιλεγούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτισμός» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για το 2021. Δηλαδή, η χρηματοδότηση αυξάνεται από 1.683.000 ευρώ σε 1.851.000 ευρώ.

Με τα τρία πιο πάνω μέτρα στοχεύουμε στη στήριξη των πολιτιστικών φορέων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να επαναδραστηριοποιηθούν και να προγραμματίσουν τις δράσεις και την παρέμβασή τους μετά τη λήξη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

 5. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και πρόταση που καταρτίσαμε μαζί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.), ούτως ώστε να ενισχύσουμε το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, αλλά και να επεκτείνουμε τη στήριξη σε θεατρικούς φορείς και πέραν του ίδιου του προγράμματος. Έτσι, εφαρμόζουμε φέτος μια πολιτική «Θυμέλη Συν». Συγκεκριμένα, θα επιχορηγηθούν οι θεατρικές παραστάσεις τόσο μη κερδοσκοπικών όσο και κερδοσκοπικών οργανισμών. Με προβλεπόμενη ενίσχυση 500 ευρώ ανά παράσταση, εγκρίθηκε για τον σκοπό αυτό ένα κονδύλι 500.000 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή αντισταθμίζει τους περιορισμούς σε αριθμό θέσεων που επιβάλλονται από τα μέτρα υγειονομικής προστασίας με την επαναλειτουργία των θεάτρων από τις 8 Φεβρουαρίου. 

ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα «Πολιτισμός» του ΥΠΠΑΝ με κονδύλια που τώρα ανέρχονται σε 1,9 εκατ. ευρώ καλύπτει κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 150 φορείς για περίπου 200 δραστηριότητες και ακόμα 85 ομάδες και φυσικά πρόσωπα για άλλες περίπου 100 δραστηριότητες, από όλους τους τομείς ενδιαφέροντος: λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος και λαϊκός πολιτισμός.

Οι σημερινές αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα 4 εκατομμυρίων ευρώ προστίθενται σε δαπάνες που θα υλοποιηθούν και αφορούν:

-          1.500.000 ευρώ για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών,

-          και 285.000 για τα διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου,

-          230.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος,

-          600.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»,

-          465.000 ευρώ για επιχορηγήσεις και εκδηλώσεις χορού,

-          120.000 ευρώ για στήριξη του Θέατρου Ριάλτο,

-          180.000 ευρώ για στήριξη του Ιδρύματος Κώστα Αργυρού,

-          286.000 ευρώ για στήριξη άλλων πολιτιστικών οργανισμών,

-          200.000 ευρώ για την επιχορήγηση Στεγών Γραμμάτων και Τεχνών σε διάφορες πόλεις,

-          60.000 ευρώ για επιχορηγήσεις ιδιωτικών μουσείων και μουσείων τοπικών αρχών,

-          180.000 ευρώ για το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης όπου συμμετέχουν περίπου 15 φορείς με 60 περίπου παραστάσεις,

-          215.000 ευρώ για στήριξη άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Με άλλα λόγια οι σημερινές αποφάσεις για στήριξη με 4 εκατ. ευρώ περίπου διπλασιάζουν το ποσό που συνήθως διατίθεται ανά έτος από το κράτος.

Θέλω ακόμη να υπενθυμίσω ότι κερδοσκοπικοί οργανισμοί με δραστηριότητα στον χώρο του πολιτισμού μπορούν πάντοτε να συμμετάσχουν στα γενικά Σχέδια που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, υποβάλλοντας στοιχεία για τη μείωση των δραστηριοτήτων τους.

Λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης θα δοθούν και με ξεχωριστή ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close