Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2023
Το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Terra Cypria διοργανώνουν, στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα», διήμερο εορτασμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000. Ο εορτασμός θα γίνει στις 20 και 21 Μαΐου, 2023 και θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Σάββατο 20 Μαΐου – Κάμπος Τσακκίστρας
Από τις 10:00 μέχρι τις 16:30, οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες με επίκεντρο το χωριό Κάμπος της Τσακκίστρας.
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
- Ξενάγηση στο Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς και παρατήρηση αγρινών
- Παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού
- Η τέχνη της πυρογραφίας στις κολοκύθες
- Πεζοπορία και πτηνοπαρατήρηση προς τον καταρράκτη «Καλονόματη»
- Κυνήγι θησαυρού για παιδιά και ενήλικες
- Εξερεύνηση ασπόνδυλων του νερού
Προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων, όσοι δεν επιθυμούν να οδηγήσουν το ιδιωτικό τους όχημα στον Κάμπο της Τσακκίστρας, θα υπάρχει λεωφορείο μετάβασης που παρέχει το έργο Πανδώτειρα.

Κυριακή 21 Μαΐου – Μάμμαρι
Την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία και παρατήρηση νυχτερίδων σε μονοπάτι της φύσης στην κοινότητα Μάμμαρι! Η πεζοπορία θα ξεκινήσει στις 18:30 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00.
Υποστηρικτής του εορτασμού είναι τα παγωτά PAPAFiLiPOU.
Για το πλήρες πρόγραμμα του εορτασμού ακολουθήστε αυτό τον σύνδεσμο.

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Παράλληλα με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, το δίκτυο Natura 2000 μας προσφέρει σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, βοηθά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μας προστατεύει από φυσικές καταστροφές, συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων, μας προσφέρει καθαρό νερό, προσελκύει επισκέπτες υποστηρίζοντας έτσι την οικονομία των γύρω περιοχών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.
Σχετικά
Πάμε να παίξουμε "Η νύχτα πέφτει στη ΦΑΡΜΑ...."
Ένα παιχνίδι με έμπνευση από τη Βερόνικα Σάββα, χοροκινητική ψυχοθεραπεύτρια στη Λάρνακα
Τα Θεοφάνεια στην πανέμορφη Λάγια θα στηθεί κάτι πολύ όμορφο
Πάμε στο χωριό γιατί θα περάσουμε.... φανταστικά!
Week Agenda: 8 λόγοι για να βγεις αυτές τις μέρες στην Κύπρο
Συναυλίες, θέατρο, οικογενειακές δράσεις και γιορτινές εμπειρίες που δίνουν ξεχωριστό ρυθμό στην εβδομάδα των Φώτων
Θεοφάνεια στην Κύπρο: Οι 21 τελετές αγιασμού των υδάτων
Πού θα γίνουν οι τελετές αγιασμού των υδάτων στο νησί μας
Η Αγία Νάπα για γιορτάσει τα Θεοφάνεια στο λιμανάκι
Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα θα εορταστούν και φέτος τα Αγία Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα
Έτσι θα γιορτάσουν τα Θεοφάνεια σε Γεροσκήπου και Τίμη
Πού θα πραγματοποιηθεί η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού
Παραδοσιακό γλέντι στην καρδιά της παλιάς πόλης
Σε ένα αγαπημένο σημείο, με καλή μουσική
Θεοφάνεια στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα
Θεία λειτουργία και ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων στον κολπίσκο του Αγίου Θύρσου
Καθαγιασμός των υδάτων στην παραλία Κουρίου
Έτσι θα γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Κουρίου
Θεοφάνεια στη φάρμα με τα γαϊδουράκια, με μπουφέ, τραγούδια και λουκουμάδες
Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται καλύτερα… στη φάρμα!
Στην Πάφο ο φετινός επίσημος εορτασμός των Αγίων Θεοφανίων
Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων