Things to Do , Προσεχώς

Γίνε αφηγητής για μία μέρα

Αφηγητές, παραμυθάδες και λάτρεις των ιστοριών μοιράζονται ιστορίες στο Τεχνοδρόμιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021

Φέτος θα είναι αφιερωμένη στα νέα ξεκινήματα ή μια καινούρια αρχή (New Beginnings), καθώς η παγκόσμια κοινότητα αφήνει πίσω της πληγωμένη από την προηγούμενη χρονιά το σκοτάδι, εναποθέτει τις ελπίδες της στην εσωτερική δύναμη που δίνει στους ανθρώπους το κουράγιο να ξαναρχίζουν, να σηκώνονται, να παλεύουν. Πολλές φορές μέσα από χιούμορ, άλλες φορές αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας κάθε τραγική διάσταση, άλλες με επίγνωση μιας ματαιότητας, άλλες γεμάτοι ελπίδες και όνειρα, με όποιον τρόπο κι αν τελικά το κάνει ο καθένας εμείς ευχόμαστε η νέα αρχή που όλοι έχουμε ανάγκη να φέρει ευτυχία.

Οι ιστορίες μέσα από την σοφία τους φωτίζουν το δρόμο μας.

Διαλέξτε τη δική σας ιστορία ή παραμύθι (επώνυμη ή λαϊκή, κάθε είδους ιστορία) και δηλώστε συμμετοχή για να την αφηγηθείτε, ενώνοντας τη φωνή σας με χιλιάδες ανθρώπους που θα αφηγούνται σε όλο τον κόσμο. Το Τεχνοδρόμιο θα γιορτάσει με τη δική του εκδήλωση με τίτλο 
«ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!». 

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για να συμμετέχετε με μήνυμα στο info@technodromio.org 
Θα σας αποσταλεί η φόρμα υποβολής ιστορίας ηλεκτρονικά και οδηγίες υποβολής πρότασης.

Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου (τηλ.: 99526772)

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός με έδρα τη Λεμεσό που σκοπό έχει την ανάπτυξη όλων των τεχνών.
Μία από στις κύριες δραστηριότητες του Τεχνοδρομίου, είναι η προώθηση της αφηγηματικής τέχνης και της προφορικότητας καθώς και η διατήρηση της λαϊκής προφορικής παράδοσης ως μέρος της άϋλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Λειτουργεί τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης προσφέροντας ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την αφήγηση και διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης με αφηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι αφηγητές μας, παρουσιάζουν ιστορίες μέσα από την τέχνη της αφήγησης, δηλαδή της προφορικής απόδοσης ιστοριών, άλλοτε με λιτή αφήγηση και άλλοτε πλαισιωμένη με μουσική και άλλα εκφραστικά μέσα ως παραστατική τέχνη.

Στόχος του κάθε αφηγητή είναι να μπορέσει να μεταφέρει τον ακροατή του στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών αλλά και στη μαγεία που έχει η προφορικότητα του λόγου, η οποία επιτρέπει στον ακροατή να ταξιδέψει με τη φαντασία του στον κόσμο της ιστορίας και να πλάσει ο ίδιος τους ήρωες της. Επίσης να διαδοθεί η ίδια η ιστορία, είτε προέρχεται από τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης, είτε είναι έντεχνη ιστορία.

Το Τεχνοδρόμιο από το 2012 έχει συμβάλει στο μέγιστο βαθμό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του, στην αναγνώριση της αξίας της τέχνης της αφήγησης, στην διάδοση των παραμυθιών και των ιστοριών, στη δημιουργία μιας σημαντικής κοινότητας αφηγητών που με την εξάλειψη των παραδοσιακών μορφών ήταν υπό αφανισμό, γενικά στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γύρω από το παραμύθι και την εξάπλωσή του με ποικίλους τρόπους στην Κύπρο, τη διασύνδεση με τις κοινότητες των ανθρώπων που ασχολούνται με την αφήγηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε πολλά άλλα επίπεδα.
Ο οργανισμός μας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να ενώσει τη φωνή του μαζί μας για την ενισχύσει αυτής της τόσο σημαντική πτυχή του πολιτισμού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close