News , Guide

Πώς μπορεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πράσινη;

Ποια είναι τα πράσινα έργα κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Κτίζοντας μία καλύτερη Ευρώπη»

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021

Πιο πράσινη, χωρίς ανθρακούχες εκπομπές, επιχειρεί να γίνει η Ε.Ε. και αυτό φαίνεται μέσα από τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ετησίως, μέσω της Πολιτικής Συνοχής, στα κράτη μέλη. Εκ των μεγάλων στόχων, είναι και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα πράσινα έργα, πανευρωπαϊκά, που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής του ΣΙΓΜΑ «Κτίζοντας μία καλύτερη Ευρώπη», με τον αρχισυντάκτη του ΣΙΓΜΑ, Κυριάκο Πενηνταέξ.  
Το έργο CobBauge αποτελεί καρπό συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από τη Γαλλία και την Αγγλία. Προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων και ενεργειακά αποδοτικών σπιτιών, τα οποία θα παράγουν 38% λιγότερο CO2 από τα παραδοσιακά κτήρια.

Ο αρχιτέκτονας Φρανσούα Στρέιφ δήλωσε ότι για τους τοίχους, χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά, ένα μείγμα γης, φυτικών ινών κα νερού, το οποίο ονομάζουν "σπάδικα". Η εξοικονόμηση είναι δυνατή, επειδή τα κτίρια με σπάδικα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά κατασκευασμένα ισοδύναμά τους.

Στόχος των ερευνητών για το 2021, να πείσουν κατασκευαστικές εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους να χτίσουν μέχρι 1500 κατοικίες, χρησιμοποιώντας το εκσυγχρονισμένο υλικό και μεθόδους μέσα σε 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου. Εκτιμούν ότι τα πράσινα σπίτια θα εξοικονομήσουν 11 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος κατασκευής, ενέργειας και υλικών σε σύγκριση με 1500 παραδοσιακά σπίτια.

Η συνολική επένδυση για το έργο ξεπερνά τα 4 εκ., με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει σχεδόν 3  εκ.

Στο πλαίσιο ενός άλλου συγχρηματοδοτούμενου από την Πολιτική Συνοχής έργου, ερευνητές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει την έννοια ενός τεράστιου περιφερειακού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Κάθε κελί είναι μια ομάδα μεγάλου αριθμού μονάδων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από μικρούς συνεταιρισμούς έως μεγαλύτερες μονάδες, και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες, δίκτυα θερμότητας ή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Energy Cells GR ανέπτυξε έναν τεχνικό σχεδιασμό για το μεγάλης κλίμακας σύστημα διαμοιρασμού και αποθήκευσης ενέργειας και για ένα ενεργειακό στοιχείο σε καθεμία από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Επί του παρόντος, οι ενεργειακές κινήσεις προσομοιώνονται σε έναν υπολογιστή.

Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που εξισορροπεί φθηνά και αξιόπιστα την πολύ μεταβλητή προσφορά ανανεώσιμης ενέργειας και τη ζήτηση των καταναλωτών. Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο για περισσότερους καταναλωτές να βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα για την προστασία του κλίματος.

Η συνολική επένδυση για το έργο «Energy Cells» ανέρχεται σε ενάμιση εκατομμύρια ευρώ περίπου, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 900 χιλιάδες περίπου.

Το επόμενο πράσινο έργο μας οδηγεί στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, όπου οι ερευνητές υλοποιούν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την τόνωση του κατασκευαστικού τομέα. Θέλουν να τον κάνουν πιο βιώσιμο με μέτρα εξοικονόμησης  ενέργειας και απορρόφησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πρόγραμμα βιώσιμης κατασκευής στην Ανδαλουσία (PICSA) έχει επίσης ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ενεργειακή φτώχεια για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Το πρόγραμμα κινήτρων της PICSA παρέχει την ευκαιρία να εισαχθούν μέτρα και προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 70% σε υπάρχοντα κτίρια. Η PICSA προσφέρει επίσης χρηματοδοτική στήριξη σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες, δίνοντας πρόσβαση και σε κονδύλια της ΕΕ. Το πρόγραμμα κινήτρων εκτιμάται ότι έφτασε τους 60.000 ντόπιους σε 600 κοινότητες γειτονιάς, καθώς και 2.500 εταιρείες.

Οι ευάλωτες ομάδες έχουν επωφεληθεί πολύ, με περίπου το 23% των κινήτρων να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας στέγασης για περισσότερες από 7.000 οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να δημιουργήσουν 80.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συνολική επένδυση για το έργο «PICSA» ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ συνεισφέρει 132 εκ. ευρώ εκ. ευρώ περίπου.

Πηγή: www.sigmalive.com

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close