Εκδρομές να πας , Guide

Ένα παραδοσιακό μουσείο στο χωριό που αξίζει να επισκεφτείς

Η μεγάλη του αυλή, σε παίρνει αιώνες πριν και νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι

Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαρτίου 2021

Ανέκαθεν, τα μουσεία, προπάντων τα παραδοσιακά ήταν ένας «οδηγός εκπαίδευσης» θα έλεγε κάποιος, αφού από εκεί μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα που αφορούν τη ζωή των προγόνων μας.

Στο πανέμορφο χωριό Αυγόρου, της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, σε μια διώροφη παραδοσιακή κατοικία του 1921, την Οικία Κούτρα, στεγάζεται το Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου - Ίδρυμα Πιερίδη το οποίο παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των προηγούμενων γενεών.

Πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, καθώς είναι «επηρεασμένη» από το λαϊκό μεσαορίτικο τρόπο δόμησης της εποχής.  Το συναντάει κάποιος στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο είναι η τεράστια αυλή του.

Εκεί παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με την υπαίθρια καθημερινή ζωή των Κύπριων αγροτών όπως ο ανεμόμυλος για την άντληση νερού από πηγάδι, πηγάδι, δεξαμενή για την αποθήκευση του νερού και καρότσα για αγροτικές εργασίες.

Ωστόσο, στο ισόγειο υπάρχουν έξι διαφορετικοί χώροι, ο στάβλος, ο αχυρώνας, το δίχωρο, το σώσπιτο, το δωμάτιο με σέντε και το μαγειρκό, αλλιώς η κουζίνα. Στον πάνω όροφο, ο οποίος υπήρχε μόνο σε σπίτια ατόμων με κάποια οικονομική άνεση για την εποχή, υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια και ο ηλιακός.

Το ταξίδι στα παλιά χρόνια, γίνεται ακόμα πιο αληθινό, καθώς ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πολλά παραδοσιακά σκεύη, εργαλεία της καθημερινής εργασίας των προγόνων μας (και όχι μόνο), ασημικά, κοστούμια, κεραμικά, ακόμα και παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα του 18ου αιώνα.

>> 23923340, Λεωφόρος Καρύων 52, Αυγόρου, επ. Αμμοχώστου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close