Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023
18ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας
Το ένα και μοναδικό μεγάλο πολιτιστικό Φεστιβάλ Μεσαιωνικού χαρακτήρα της Κύπρου κι όχι μόνο, έρχεται ξανά και υπόσχεται να χαρίσει μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές
Το 18ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, ένα από τα μεγαλύτερα και μοναδικά Φεστιβάλ στην Κύπρο και στην Ευρώπη, το οποίο παραπέμπει στην εποχή του Μεσαίωνα και συνδέει τους θεατές με το παρελθόν, θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του το Σάββατο 07 Οκτωβρίου στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας μπροστά από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι και θα υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν την Αγία Νάπα μέχρι το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης του Φεστιβάλ.
Τα εγκαίνια θα τελέσει το Σάββατο 07 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας.
Για οκτώ ημέρες, οι δημότες, οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες θα γίνουν ένα με τους ιππότες, τους ακροβάτες, τις πριγκίπισσες, τους δράκους, τις μάγισσες, τις νεράιδες, τους παραμυθένιους ήρωες, καθώς και με σπουδαίους καλλιτέχνες Κύπριους και Ελλαδίτες, θα ταξιδέψουν στην Μεσαιωνική εποχή και θα αποκομίσουν πλούσιες και μοναδικές Μεσαιωνικές εμπειρίες.
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες, με τους δρόμους και τους χώρους γύρω από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι να έχουν στολιστεί με Μεσαιωνικές σημαίες και σημαίες των χωρών που συμμετέχουν. Είναι επίσης έτοιμα τα περίπτερα που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη την εβδομάδα και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, οι αξιόλογες εκθέσεις Μεσαιωνικών μασκών, κεραμικών, αγιογραφιών, Μεσαιωνικού Οπλισμού και Κυπριακής χειροτεχνίας.
Επισημαίνουμε τις εκθέσεις τέχνης από την Γκαλερί «Διαχρονική» με τίτλο «Η Κύπρος από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα», «Η τέχνη της παραδοσιακής σιδηρουργίας» από τον παραδοσιακό σιδηρουργό Φάνο Μαχάττο, «Το λουλούδι ως κόσμημα στον Μεσαίωνα» της Gabriela Junosova από την Σλοβακία, «Η Τέχνη της Κεραμικής» του Τάκη Ασκώτη και «Η έκθεση Μεσαιωνικού οπλισμού» του Σέργιου Σεργίου Κερκουλλά.
Τα συγκροτήματα από το εξωτερικό άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην Αγία Νάπα και στην πόλη ήδη δημιουργείται γιορτινό κλίμα και προμηνύεται το τι σπουδαίο θα ακολουθήσει την εβδομάδα διεξαγωγής του μοναδικού αυτού Φεστιβάλ από τις 7 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Πέραν των είκοσι αξιόλογων μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων και ομάδων από την Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Γερμανία και την Κύπρο, τα οποία ασχολούνται και αγαπούν τη μουσική, τους χορούς, το θέατρο και τις διάφορες μαγικές δραστηριότητες της εποχή του Μεσαίωνα, θα λάβουν μέρος στο 18ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιόλογες συναυλίες όπως «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» με τον διαχρονικό λαϊκό Ελλαδίτη καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση (Σάββατο 7/10), «Μια παλέτα τραγούδια» με τους εξαίρετους Κύπριους καλλιτέχνες Δημήτρη Μεσημέρη, Φρειδερίκη Τομπάζου, Αννίτα Κωνσταντίνου και Γιώργο Παπασολομώντος (Τετάρτη 11/10), «Με ψυχή Κρητική», με τη μοναδική στο είδος της Κρητικιά Γεωργία Νταγάκη (Παρασκευή 13/10), και «Ένα τραγούδι για τον καθένα» με τους ξεχωριστούς Πόντιους αδερφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη (Σάββατο 14/10).
Πριν από την έναρξη του προγράμματος, θα διεξάγονται καθημερινά παρελάσεις από τον Κυκλικό Κόμβο του Λιμανιού μέχρι την Κεντρική Πλατεία του Μοναστηριού, οι οποίες
αρχίζουν στις 7:00 μ.μ. και στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα μουσικοχορευτικά σχήματα, θέατρα δρόμου και άλλες ομάδες. Επίσης, Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου, θα παρουσιάζουν η αφηγήτρια Γεωργία Φάττα και ο μουσικός Νίκος Νικολάου, κάτω από την γέρικη Συκομουριά - εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του Μεσαιωνικού Μοναστηριού - από τις 7:30 μ.μ μέχρι τις 8:00 μ.μ.
Mετά την είσοδο τους στο χώρο της Πλατείας, τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, θέατρα δρόμου
και άλλες ομάδες, θα παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με πλούσιο διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα.
Οι διοργανωτές θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες με κρασί και κυπριακό καφέ και η είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.
Δείτε το πρόγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή στο link: https://bit.ly/3EXvsc5

Σχετικά

Spring Festival: Η απόλυτη ανοιξιάτικη γιορτή επιστρέφει στο My Mall!
Δύο ημέρες γεμάτες χαρά, παιχνίδι και μοναδικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια.

Στη Λευκωσία (και φέτος) οι Επιτάφιοι θα συναντηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας
Και φέτος θα τιμήσουμε το ιερό έθιμο

Έρχεται η 16η Ετήσια Έκθεση Κάκτων και άλλων Παχυφύτων
Όπως κάθε χρόνο, στον ίδιο χώρο, η ίδια πετυχημένη φόρμουλα

Πάσχα στην πλατεία του Άη Γιάννη με πλούσιο πρόγραμμα
Λαμπρατζιά, πασχαλινά κεράσματα, μουσικές βραδιές και παραδοσιακά παιχνίδια

Mat Pilates, υγιεινό brunch και κρασί με θέα το γαλάζιο
Συνδυάστε την κίνηση, τη γεύση και τη χαλάρωση

Οινογνωσία σε μια όμορφη αυλή με θέα το Τρόοδος
Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα στο Οινοποιείο Πιττάλη

Την Δευτέρα του Πάσχα θα γιορτάσουμε παρέα στο προαύλιο της εκκλησίας Φρενάρους
Πλούσιο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με τον Μιχάλη Χατζήμιχαηλ

Δωρεάν λουκουμάδες, παραδοσιακά παιχνίδια και μουσική τη Δευτέρα της Λαμπρής στα Λιβάδια
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα

Γιορτάζουμε την άνοιξη στο Πάρκο Γαϊδουριών Φράγματος Άχνας
Με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Πασχαλινή πεζοπορία στο μονοπάτι ''Λούματα των αετών'' και της Φύσης Βατερή
Μια ξεχωριστή πεζοπορική εμπειρία στη φύση, με άρωμα άνοιξης και Πάσχα!

Παραδοσιακό Πάσχα σε 55+1 υπέροχα χωριά της Κύπρου
Αυτές οι γιορτές θα είναι ξεχωριστές, με παραδοσιακά παιχνίδια, χορούς, φαγητό και μουσική

26ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με εννιά παραγωγές από έξι χώρες
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο μεταξύ 4 και 22 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας