«Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν» ανεβαίνει στο Σατιρικό

Η Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζειβ «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν» («Τhe Miracle Worker»), ένα έργο-ύμνο στη ζωή και στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Σκηνοθεσία Νίκος Νικολαΐδης.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, 8.00μ.μ.

Το Σατιρικό Θέατρο ανεβάζει, σε παγκύπρια πρώτη, μία θεατρική βιογραφία βασισμένη στη συγκλονιστική, πραγματική ιστορία δύο ηρωίδων γυναικών στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα, της μικρής Έλεν Κέλερ και της δασκάλας της Άννι Σάλιβαν.  Πρόκειται για δύο πανανθρώπινα σύμβολα πίστης, θέλησης, επιμονής και υπομονής και πρότυπα της παγκόσμιας κοινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Το έργο «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν» (πρωτότυπος τίτλος «Τhe Miracle Worker») του Αμερικανού συγγραφέα  William Gibson είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, παρόλο που δεν έχει ανέβει ποτέ ξανά στην Κύπρο. 

Το έργο παρακολουθεί τη ζωή της Έλεν Κέλερ, η οποία σε βρεφική ηλικία διαγνώστηκε ως κωφή και τυφλή, ενώ μέχρι τα έξι της χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και στο σκοτάδι.  Οι γονείς της, μέσα στην απόγνωσή τους, απευθύνθηκαν στην Άννι Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, για να την βοηθήσει.  Η ίδια η Σάλιβαν ήταν άτομο με αναπηρία-μειωμένη όραση, που υποβλήθηκε σε πολλές και δύσκολες εγχειρήσεις και στη συνέχεια κατάφερε να σπουδάσει σε ινστιτούτο για τυφλούς στη Βοστώνη.  Η ιστορία του έργου αφορά στις προσπάθειες της Σάλιβαν να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας με τη μαθήτριά της.  Με την επιμονή της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. 

Τα επόμενα χρόνια η Έλεν Κέλερ με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.  Με τεράστια θέληση, η Κέλερ κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας. Έθεσε ως αποστολή στην ζωή της να παλέψει για τα άτομα με αναπηρία. 

Η περίπτωση της Κέλερ θεωρείται από τα πιο σπάνια δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης πάνω στη σωματική αναπηρία.  Τα επιτεύγματά της αγγίζουν τα όρια του θαύματος. Δίκαια ονομάστηκε «το θαύμα του αιώνα». Τη λέξη αυτή (miracle) δανείστηκε ο συγγραφέας και την ενσωμάτωσε στον τίτλο του συγκεκριμένου έργου, αναφερόμενος βέβαια στην Άννι Σάλιβαν.  Αυτή ήταν που ενέπνευσε την εμπιστοσύνη και χαλύβδωσε τη θέληση της Έλεν, με τη δική της ατσάλινη υπομονή. Δίχως αυτή, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η πορεία της Έλεν Κέλερ.


Το έργο «Τhe Miracle Worker» του  William Gibson γράφτηκε το 1959, κέρδισε το βραβείο ΤΟΝΥ καλύτερου έργου (1960) και έγινε κινηματογραφική ταινία, σε σενάριο του ιδίου του συγγραφέα.  Τους δύο βασικούς γυναικείους ρόλους στην ταινία έπαιξαν οι Αν Μπανκροφτ και Πάτι Ντιουκ, που κέρδισαν τα αντίστοιχα βραβεία Όσκαρ πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Η παράσταση του Σατιρικού Θεάτρου βασίζεται σε μια σύγχρονη διασκευή (από τους Νίκο Νικολαΐδη και Φώτη Φωτίου), που προκύπτει από το ομώνυμο έργο του Gibson, την αυτοβιογραφία της Έλεν Κέλερ με τίτλο "Η ιστορία της ζωής μου», καθώς και μέσα από μια σειρά επιστολών της Σάλιβαν σε καθηγήτριά της, στις οποίες εξιστορούσε «τη μάχη της με το ζωώδες πείσμα της μαθήτριάς της» (τριάντα οκτώ επιστολές, γεμάτες αγωνία και πίστη, ελπίδες και διαψεύσεις).  Μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση της ιστορίας η παράσταση  επιδιώκει να αναδείξει το θαύμα της ανθρώπινης προσπάθειας, της προσήλωσης και της επιμονής στο αποτέλεσμα.  Μιας συνεχούς προσπάθειας, ως μια μάχη με τον εαυτό μας και τους άλλους.  Η δημιουργική ομάδα των συντελεστών προτείνει ένα σύγχρονο ανέβασμα ενός σημαντικού κλασικού έργου, με καινοτομία και  πρωτοποριακή σκέψη.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Μετάφραση – Διασκευή: Φώτης Φωτίου, Νίκος Νικολαΐδης                      
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Νίκος Νικολαΐδης                      
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη – Μαρία Γεωργίου
Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική/Ηχοτοπίο: Νεκτάριος Ροδοσθένους
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Ειδικοί Συνεργάτες (απτική νοηματική και δακτυλολογία): Μαρία Γεωργίου, Φώτης Φωτίου
Οπτική επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης


ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  
Μαρίνα Μανδρή, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρης Αντωνίου, Άγγελος Χατζημιχαήλ και η μικρή Γεωργία Χάσικου 


ΠΡΕΜΙΕΡΑ:

ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Σάββατο, 7 Μαΐου 2021 στις 8.00μ.μ.
    
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

•    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Πάνω Σκηνή (Αίθουσα Παντελής Κούρος)

Κάθε  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.00μ.μ., μέχρι τις 30 Μαΐου. 

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com (από 30 Απριλίου 2021)

Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 

Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy 


Για την εύκολη πρόσβαση των θεατών με κινητικά προβλήματα στην Πάνω Σκηνή, στο θέατρο έχει εγκατασταθεί Ανελκυστήρας.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση                  και η προαγορά εισιτηρίου. Στις παραστάσεις θα τηρούνται αυστηρά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο. Παρακαλείται το κοινό όπως προσέλθει έγκαιρα στο θέατρο για αποφυγή τυχόν συνωστισμού.

Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
Gmap: 
ΠΑΡ07 ΜAΙΟΣ
Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15, Αγλαντζιά

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31