Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Λυρίδες: Η πρώτη «βροχή» από «πεφταστέρια» της Άνοιξης

Κορυφώνεται την Πέμπτη η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης

Δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2021

Κάθε χρόνο, η βροχή των Λυρίδων είναι ενεργή στα μέσα Απριλίου, όταν η Γη διασχίζει το τροχιακό μονοπάτι του κομήτη Θάτσερ (C/1861G1). Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της φετινής ξηρασίας μετεώρων των τελευταίων μηνών, σηματοδοτώντας την έναρξη εντυπωσιακών βροχών.

Έτσι, αν και δεν είναι και η πιο παραγωγική βροχή μετεώρων παρέχοντας μόνο περίπου 5-20 μετεωρίτες ανά ώρα, η άφιξή της αγκαλιάζεται από τους λάτρεις του έναστρου ουρανού.  

Αν και δεν συμβαίνει συχνά, οι Λυρίδες είναι γνωστό ότι έχουν εκρήξεις κατά μέσο όρο περίπου μία φορά κάθε πενήντα με εξήντα χρόνια όπου η βροχή εντείνεται και μπορεί να παράγει έως και 100 μετέωρα την ώρα. Συγκεκριμένα το 1982, ερασιτέχνες αστρονόμοι μέτρησαν 90 Λυρίδες ανά ώρα κατά την κορύφωση και παρόμοια νούμερα παρατηρήθηκαν και το 1922. Μια ισχυρότερη βροχή έως και 700 μετέωρων ανά ώρα εμφανίστηκε το 1803.

Οι Λυρίδες τείνουν να είναι φωτεινές, κάνοντάς τις να ξεχωρίζουν καλά στο ουράνιο φόντο. 

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός για τους αστρονόμους, είναι πως η συγκεκριμένη βροχή είναι μια από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες, σε γραπτά που  χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα το 687 π.Χ.
Οι Λυρίδες δραστηριοποιούνται κάθε χρόνο περίπου στις 16-25 Απριλίου.  

Σύμφωνα με τον κ. Φειδία Χατζηχαραλάμπους του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας, φέτος, αναμένεται να κορυφωθούν τις πρωινές ώρες της 22ης Απριλίου.

 Όπου όμως κι αν βρίσκεστε, ο καλύτερος χρόνος για να τις παρακολουθήσετε είναι μεταξύ του μεσονυχτίου και της αυγής, μετά τη δύση του φεγγαριού. 

Το ακτινοβόλο τους σημείο βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα (η άρπα).  

Αναζητήστε το φωτεινό αστέρι Βέγα για να το εντοπίσετε εύκολα. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η Λύρα θα ανατείλει στα βορειοανατολικά μεταξύ 9-10 μ.μ και θα μεσουρανήσει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συνιστάται η παρατήρηση τους από σημείο με σκοτεινό ουρανό.

Και να θύμαστε πως σημασία δεν έχει ο αριθμός των μετεώρων που θα δείτε, αλλά το να βγείτε έξω και να απολαύσετε την μαγεία του έναστρου ουρανού.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close