News , Guide

Διεθνής Μέρα για τη Μάνα Γη η σημερινή

Γραπτή δήλωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου για τη Διεθνή Μέρα για τη Μάνα Γη στις 22 Απριλίου

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2021

Εργαζόμαστε για αυτή τη μέρα κάθε μέρα. Η σημερινή δεν μπορεί να είναι μέρα γιορτής, αλλά προβληματισμού και αναγνώρισης για όσα μας προσφέρει και πώς εμείς της συμπεριφερόμαστε.

Η Γη έχει τους δικούς της κανόνες και τους δικούς της ρυθμούς. Ο καλύτερος τρόπος να την υπηρετούμε είναι γνωρίζοντας την, και προσαρμόζοντας την καθημερινότητα μας στις δικές της λειτουργίες. Η αξίωσή μας ως δυνατοί και ισχυρότεροι, με τη λαθεμένη εντύπωση ότι μπορούμε να σώσουμε τη γη μάς έχει αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από το να σώσουμε εν τέλει το ανθρώπινο γένος και όλα τα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη μας.

Οι πληγές που δημιουργούμε καθημερινά στον πλανήτη επουλώνονται από τον ίδιο. Περνά χρόνος, αλλά επανέρχεται. Το πρόβλημα που εντοπίζεται αφορά εμάς και όλα όσα με τα οποία καλούμαστε να συνυπάρξουμε.

Παράγουμε ρύπους, οι οποίοι γίνονται ο αέρας που αναπνέουμε. Μολύνουμε τη γη με αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και αποβλήτων, κι αυτά γίνονται το νερό που πίνουμε και η τροφή που καταναλώνουμε.

Η βιοποικιλότητα και οι οικοσυστημικές της υπηρεσίες για χρόνια ήταν στη διάθεση μας ΔΩΡΕΑΝ. Εμείς, αλόγιστα ξοδεύαμε χωρίς να εξετάσουμε το απόθεμα.

Φτάσαμε σήμερα στο σημείο μηδέν συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι. Στο σημείο εκείνο που συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ, πόσο παρασιτικά λειτουργήσαμε για δεκαετίες. Η επιλογή που μας μένει είναι να στραφούμε με σεβασμό προς τη Μάνα Γη και να επουλώσουμε κατά το μέγιστο δυνατόνρα τις πληγές της.

Η στροφή προς την Κυκλική Οικονομία είναι ο μόνος δρόμος. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κλειδώνει πλείστα όσων οφείλουμε για να έχουμε ελπίδες καλύτερης διαβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας.

Συμβάσεις και Συμφωνίες τις οποίες πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν όπως και όλα τα νομοθετικά περιβαλλοντικά εργαλεία στα χέρια μας. Οφείλουμε να εργαστούμε με συνέργεια.

Μεγάλα ζητήματα, όπως η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η επισιτιστική ασφάλεια, η υγεία των εδαφών, η ποιότητα του νερού και του αέρα μπαίνουν πρώτα σε επίπεδο προτεραιότητας και οι κατευθύνσεις που δίνονται είναι σαφείς ως προς το τι οφείλουμε να πράξουμε.

Όλοι μαζί όπως είναι και το φετινό θέμα της μέρας: Εργαζόμαστε μαζί προς αποκατάσταση της Γης. Όλοι μαζί συνυπάρχουμε και πρέπει να αποκαταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, στο οποίο είμαστε φιλοξενούμενοι. Δεν έχει ιδιοκτήτη, πόσω μάλλον κλειδοκράτορα.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close