Τα καλύτερα της Κύπρου , Bars & Clubs

Πώς λέμε «Εις Υγείαν» σε ολόκληρο τον κόσμο

Ένας οδηγός που θα φανεί χρήσιμος στα ταξίδια σας, όταν αυτά ξεκινήσουν με το καλό…

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2021

Το να πίνεις ένα ποτό μαζί με άλλους είναι μια παγκόσμια γλώσσα φιλίας και γιορτής σε όλο τον κόσμο. Αλλά η συγκεκριμένη λέξη ή φράση που συνοδεύει την ενέργεια αυτή διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτός ο οδηγός για το πώς λέμε «Στην Υγειά Μας» σε άλλες γλώσσες θα φανεί χρήσιμος στα ταξίδια σας, όταν αυτά ξεκινήσουν με το καλό. 

Βέλγιο: Οι Βέλγοι έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ πρόποσης. Ανυψώνουν το ποτήρι και λένε santé και μετά σηκώνουν το ποτήρι για δεύτερη φορά ενώ ανταλλάσσουν ματιές με άλλους στο τραπέζι και πίνουν.

Γαλλία: Στην Γαλλία ευχόμαστε στους φίλους votre santé (“για την υγεία σας”) είτε σε ανεπίσημες είτε και σε επίσημες περιπτώσεις. Σιγουρευτείτε ότι διατηρείτε την επαφή με τα μάτια όταν τσουγκρίζετε τα ποτήρια ενώ μπορείτε να πιείτε μόνο όταν έχετε σιγουρευτεί ότι έχετε κοιτάξει στα μάτια όλους τους συνδαιτημόνες.

Γερμανία: Στη Γερμανία, μπορείτε να κάνετε μια εγκάρδια πρόποση λέγοντας prost (cheers) ή zum wohli (στην υγειά σας) γύρω από το τραπέζι. Κάθε άτομο τσουγκρίζει το ποτήρι του με το άλλο και κάνει φιλική επαφή με τα μάτια πριν απολαύσει μια γουλιά από μπίρα ή κρασί.

Δανία: Στη Δανία, πρέπει να περιμένετε έως ότου ο οικοδεσπότης να ευχηθεί σε όλους skål και μετά μπορείτε να πιείτε. Επίσης μπορείτε να δείξετε ότι θέλετε να κάνετε πρόποση χτυπώντας το ποτήρι σας με ένα πιρούνι αλλά ποτέ δεν το κάνετε αυτό μπροστά σε κάποιον ανώτερο σε ηλικία ή βαθμίδα.

Ισπανία: Στην Ισπανία, οι άνθρωποι πίνουν για την υγεία με ένα εγκάρδιο salud ή salud y amor y tiempo para disfrutarlo – (να έχετε υγεία και αγάπη και χρόνο να το απολαύσετε). Μια ανεπίσημη πρόποση είναι το chin chin.

Ιταλία: Στην Ιταλία μπορείτε να πείτε alla salute και cin-cin. Όλα αυτά σημαίνουν “για την υγεία σας” και μπορούν να ειπωθούν σε κάθε περίπτωση.

Ολλανδία: Στην Ολλανδία, λένε proost, πίνοντας το ποτό τους. Οι συνδαιτημόνες κοιτάζουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους πριν καθίσουν στο τραπέζι.

Ουγγαρία: Στην Ουγγαρία, γίνεται μια σωστή πρόποση λέγοντας egészségedre “για την υγεία σας” ή fenékig «άσπρο πάτο».

Ουκρανία: Τα ουκρανικά δείπνα είναι γεμάτα προπόσεις, συνεχείς προπόσεις. “Ο οικοδεσπότης ξεκινά τη νύχτα με το budm, δηλαδή θα ζούμε για πάντα “. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων αναμένεται να κάνει μια πρόποση λέγοντας το επίσημο za zdorovie ”.

Ρωσία: Οι Ρώσοι είναι γνωστό ότι κάνουν πρόποση πριν από κάθε γύρο ποτών, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά με την οποία γίνεται αυτό. Αρχίζει με τον φιλοξενούμενο να ευχαριστεί τον επισκέπτη και να αναφέρει τον λόγο για τον οποίο ο καθένας έχει συγκεντρωθεί (γιατί δεν είναι συνηθισμένο να πίνουν χωρίς λόγο). Στη δεύτερη πρόποση ο φιλοξενούμενος πρέπει να τιμήσει τους γονείς του. Στην τρίτη θα ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη. Μετά από αυτό, ανεξάρτητα από την περίπτωση, θα κάνει πρόποση λέγοντας Schweitzer.

Σερβία: Στη Σερβία, οι προπόσεις συνήθως γίνονται με παραδοσιακή rakija, συχνά αποσταγμένη στο σπίτι. Κάνουν άμεση επαφή με τα μάτια και δηλώνουν δυνατά ziveli, που σημαίνει «Ας ζήσουμε πολύ». Οι ομιλίες γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια επίσημων γεγονότων τόσο από τον οικοδεσπότη όσο και από λίγους επισκέπτες”.

Σκωτία: Με συχνές εορταστικές εκδηλώσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται προπόσεις στη Σκωτία, σε οποιαδήποτε κοινωνική συγκέντρωση. Συνήθως λένε slàinte.

Σουηδία: Στη Σουηδία, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο οικοδεσπότης κάνει την πρώτη πρόποση, ακολουθούμενος από όσους είναι ανώτεροι σε ηλικία ή σε βαθμό. Η σωστή σουηδική πρόποση είναι skal ή cheers, και χρησιμοποιείται τόσο σε επίσημες όσο και σε ανεπίσημες περιπτώσεις. Αυτοί που είναι παρόντες σηκώνουν το ποτήρι τους, κάνουν επαφή με τα μάτια αυτού που εύχεται και έπειτα μπορούν να πιούν.

Τσεχική Δημοκρατία: Η πρόποση των Τσέχων είναι ένα χαρούμενο na zdraví (στην υγειά σας) και λέγεται σε επίσημες και άτυπες περιπτώσεις.

Φινλανδία: Για να κάνετε μια σωστή φιλανδική πρόποση, σηκώνετε το ποτήρι σας από βότκα, aquavit ή koskenkorva και λέτε kippis. Για μια πιο επίσημη πρόποση πείτε maljanne, που σημαίνει “το ποτήρι σας”.

Αργεντινή: Με μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, η Αργεντινή είναι γνωστή για τις προπόσεις των οινόφιλων. Όπως και πολλές άλλες ισπανόφωνες χώρες, οι Αργεντινοί ολοκληρώνουν κάθε πρόποση λέγοντας salud.

Βραζιλία: Στη Βραζιλία, σηκώνουν το ποτήρι τους και κάνουν eye-contact με τους άλλους που πίνουν, ενώ τους εύχονται saúde ή tim-tim (για την υγεία σας).

Μεξικό: Στο Μεξικό, σηκώστε το ποτήρι σας λέγοντας salud! Η κυριολεκτική μετάφραση είναι “υγεία”.

Ιαπωνία: Στην Ιαπωνία, ο οικοδεσπότης μπορεί να κάνει πρόποση αφού έχει σερβιριστεί το γεύμα σε όλους. Μερικές φορές η πρόποση λέγεται από όλους μαζί. Το Kampai στα Ιαπωνικά σημαίνει “χαμόγελα”.

Κίνα: Στην Κίνα, η πρόποση ganbei σημαίνει” άσπρο πάτο “και το kai pay σημαίνει” αδειάστε το ποτήρι σας “, με την προσδοκία να αδειάσουν όλοι τα ποτήρια τους ταυτόχρονα. Μόλις έχετε πιεί αρκετά και θέλετε να το διακόψετε λέτε sui bian, το οποίο μεταφράζεται σε γενικές γραμμές: “Παρακαλείσθε να συνεχίσετε, εγώ θα το κάνω με τον τρόπο μου”.

Νότια Κορέα: H πρόποση είναι συνηθισμένη στη Νότια Κορέα. Ο οικοδεσπότης κάνει την πρώτη και ο τιμώμενος του επιστρέφει τη χειρονομία. Σε επίσημες περιπτώσεις, το έθιμο είναι να σηκώσετε το ποτήρι με το δεξί σας χέρι ενώ χρησιμοποιείτε το αριστερό για να στηρίξετε το πόδι του ποτηριού. Συνήθως λένε gonbae δηλαδή άσπρο πάτο. Στις επίσημες περιστάσεις λένε wihayo δηλαδή ”υγεία και ευημερία“.

Σιγκαπούρη: Το πρόσωπο που κάνει την πρόποση κρατά το ποτήρι του με τα δύο χέρια και κάνει επαφή με τα μάτια ενώ μιλάει. Ο παραλήπτης της πρόποσης κρατάει το ποτήρι του με το δεξί χέρι και ευχαριστεί το άτομο που έκανε την πρόποση.

Φιλιππίνες: Η πρόποση για την υγεία ή την επιχειρηματική ευημερία είναι mabuhay που σημαίνει “μακρά ζωή”.

Χονγκ Κονγκ: Οι ντόπιοι κάνουν πρόποση λέγοντας yum bui (cheers) και yum sing (άσπρο πάτο). Ανυψώστε το ποτήρι σας και κάντε επαφή με τα μάτια κατά την πρόποση.

Νότια Αφρική: Το cheers στην Νότια Αφρικανική είναι gesondheid που μεταφράζεται “για την υγεία σας.”

Και όπως λένε… Εις Υγεία με τα ποτήρια γεμάτα με τα καλύτερα κρασιά!

Με πληροφορίες του positivelife.gr

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close