Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία Μάνας των Παίδων

Θα το βρεις στο χωριό Μένοικο «χωμένο» στη φύση

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2021

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μπορεί να μας προσφέρει το Σαββατοκύριακο είναι η απόδραση από την καθημερινότητα και οι εξερεύνηση της Κύπρου μας.

Αν αυτή τη φορά επιθυμείς να πας για προσκύνημα, επισκέψου ένα πολύ ξεχωριστό εξωκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγία Μάνας των Παίδων, λίγο έξω από την κοινότητα του Μενοίκου, της Επαρχίας Λευκωσίας και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί προς το Παλιομέτοχο. Είναι κτισμένο στην άκρη μίας χαμηλής λοφοσειράς η οποία βρίσκεται μεταξύ των κοιλάδων που σχηματίζουν δύο παραποταμοί του Σερράχη.

Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο εκκλησάκι με καμαροειδή σκεπή, το οποίο έτυχε ανακαίνισης αρκετές φορές και ως εκ τούτου, παραμένει άγνωστη η χρονολογία ανέγερσής του. Λέγεται ότι το εξωκλήσι αυτό είναι κτισμένο πάνω στο σπήλαιο, στο οποίο βρήκαν δυο βασιλόπουλα που είχαν χαθεί.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Μενοίκου, η Παναγία «Μάνα των Παίδων», όπως αναφέρει ο Λοΐζος Φιλίππου και διασώζεται στο βιβλίο του Αγίου Κυπριανού, «προστατεύει τα ασθενικά και καχεκτικά παιδιά». Στο δέντρο που βρίσκεται βόρεια της εκκλησίας, οι ασθενείς συνηθίζουν να κρεμούν μικρά κομματάκια υφασμάτων, που συμβολίζουν την ασθένεια την οποία πιστεύουν πως έτσι την «αφήνουν» και θεραπεύονται.

Η γαλήνη που προσφέρει το εκκλησάκι, το χωριό και το γεγονός ότι νιώθεις πως βρίσκεται στη φύση με τα όσα θα αντικρίσεις γύρω σου, θα σου προσφέρουν την ηρεμία που αναζητάς.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close