Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line σας προσκαλεί στην παρουσίαση της πρόσφατης δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Γιαννικούρη.
Εγκαίνια: Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00
Διάρκεια: 19 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 13 Ιανουαρίου 2024
Ο Κωνσταντίνος Γιαννικούρης είναι ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Έχει σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beux–Arts) στο Παρίσι. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιαννικούρης ασχολείται επίσης με το ταπισερί, το ψηφιδωτό και το φρέσκο. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

Η ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι ζωηρή και λυρική. Τα χρώματα είναι λαμπρά και διαφανή, ακόμη κι ένα σημάδι πινέλου μπορεί να δηλώνει μια μορφή, ένα όριο προς τη μορφή, μια υποβολή πολλών πραγμάτων. Οι χρωματικές κηλίδες και οι δουλεμένες επιφάνειες επιπλέουν του κανναβάτσου, σαν να περικυκλώνουν τις εικόνες μέσα στο ίδιο τους το μυστήριο, όπου μια λεπτή, ευαίσθητη, γραμμή έχει ένα πρόσωπο γυρισμένο προς την αρχαιότητα.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και κρατικές συλλογές: στο FOND REGIONAL D’ART CONTEMPORAIN της Γαλλικής Κυβέρνησης, στο FOND DEPORTEMENTAL D’ART CONTEMPORAIN, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού καθώς και στην Ιαπωνία, Ρωσία, Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία και Κύπρο.
Επίσης έχει δημιουργήσει διάφορα μνημειακά έργα στην Κύπρο και στη Γαλλία, και μεταξύ αυτών: νωπογραφίες σε διάφορα κτίρια στο Παρίσι, ψηφιδωτό και δάπεδο στο υπαίθριο θέατρο της Καφλές, ψηφιδωτό σε δυο σχολικά κτίρια στο Μπρετινιύ συρ’ Όρζ, ψηφιδωτά δάπεδα και τοίχους σε σχολικά κτίρια στο Αρπαζόν, σε δημόσια κτίρια στο Κλερμόν Φερράν και κυρίως στο Μέγαρο των Συνεδρίων και στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Ο τεχνοκρίτης Glyn Hughes γράφει για το έργο του Γιαννικούρη: «Η ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι ζωηρή και λυρική. Τα χρώματα είναι λαμπρά και διαφανή, ακόμη κι ένα σημάδι πινέλου μπορεί να δηλώνει μια μορφή, ένα όριο προς τη μορφή, μια υποβολή πολλών πραγμάτων. Οι χρωματικές κηλίδες και οι δουλεμένες επιφάνειες επιπλέουν του κανναβάτσου, σαν να περικυκλώνουν τις εικόνες μέσα στο ίδιο τους το μυστήριο, όπου μια λεπτή, ευαίσθητη, γραμμή έχει ένα πρόσωπο γυρισμένο προς την αρχαιότητα.
Οι τεράστιοι καμβάδες του αναπήδησαν με δόξα και κατάφερε να χρησιμοποιήσει τόσες πολλές χρωματικές και υφές χωρίς να χάσει καθόλου την ένταση (…) Χρησιμοποιεί το φως που βλέπει μέσα από τα παντζούρια για να ταξιδέψει μαζί με τον καμβά του. Φανταστικά σχήματα εμφανίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Ίσως να είναι εκεί για να μας παροτρύνουν να ενταχθούμε στο γαλήνιο του μεγαλείο. Αλλά είναι η μαγεία της τύχης και η σωματική εντύπωση που δίνει αυτά τα έργα την αισθησιακή ομορφιά τους. Όταν το χρώμα εξαναγκάζεται σε ένα μικρό χώρο, το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό και όταν εξαπλωθεί στους μεγάλους καμβάδες είναι σαν να απελευθερώθηκαν πεταλούδες».
Βιογραφικό σημείωμα:
Γεννήθηκε το 1939 στην Πάφο κι αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1957. Τον ίδιο χρόνο ταξίδευσε στη Γαλλία, όπου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Ecole des Beaux - Arts. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του παρέμεινε στη Γαλλία όπου ζει και εργάζεται.
Ατομικές εκθέσεις έργων του παρουσιάστηκαν στο Παρίσι (1964,1969,1970,1982), στο Άμστερνταμ (1967), στο Μονπεϊρού (1975, 1977), στο Κλερμόν Φερράν (1976, 1979, 1980), στο Βισύ (1977,1982) και στην Κύπρο. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών και ομαδικές εκθέσεις σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη, Βουδαπέστη, Πράγα, Βελιγράδι, Σόφια, Βουκουρέστι, Παρίσι και αλλού.
Έργα του βρίσκονται επίσης σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
standinlineartspace@gmail.com
Τηλ. (+357) 99 412 000
Διεύθυνση: 26A Οδός Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία, 1101
Η γκαλερί η Stand in Line - Art Space ιδρύθηκε το 2021 και έκτοτε είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γκαλερί της Λευκωσίας. Η Stand in Line - Art Space παρουσιάζει το έργο σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις και εγκαταστάσεις.
Σχετικά
Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη
Στο έργο του Κοτσώνη συναντώνται δημιουργικά δυτικοευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα και βυζαντινές επιδράσεις
Η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου μέσα από τα έργα του ναΐφ ζωγράφου Γιώργου Μαύρου
Η έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Ούλλα χαλάλι σου»
Η isnotgallery contemporary παρουσιάζει την έκθεση Α-Ω: Στέλιος Βότσης
Μια επιμελημένη επιλογή έργων από διαφορετικές περιόδους της δημιουργικής διαδρομής του Στέλιου Βότση (1929-2012) από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών
Βάσος Καραγιώργης: Μια ματιά στις εκδόσεις του
Mια έκθεση - γνωριμία με το συγγραφικό του έργο
From Vision to Legacy :Έκθεση Φωτογραφίας στο CVAR με αφορμή τα 125χρονα της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 18:30.
«Η λιθογραφία και η εξέλιξη της»: Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια
Παρουσιάζονται σπουδαία έργα καλλιτεχνών από πολλές χώρες
Τα διεθνώς γνωστά EX-LIBRIS, εκτίθενται στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια Λεμεσού
Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb
"Studiolo": Νέα ατομική έκθεση από τον Πάρη Σεργίου στον Διάτοπο
Σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα
Η έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, με τίτλο «Layers of Love»
Στον πυρήνα της, η έκθεση αυτή γιορτάζει τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας