Τέχνη

Μία έκθεση με έργα 6 Κύπριων εικαστικών

Με θέμα τη σύγκρουσηκαι την κρίση της δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2021

Η διακοινοτική ομαδική έκθεση τέχνης "Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities" θα ανοίξει στο κοινό την 1η και θα συνεχιστεί μέχρι την 6η Ιουνίου 2021 στη γκαλερί EVOHK, στη Λάρνακα.

Ενώ τα οδοφράγματα παραμένουν κλειστά για περισσότερο από ένα χρόνο και η αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων περιορίζεται στην ηλεκτρονική επικοινωνία, η ομαδική έκθεση «Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities» παρουσιάζει τα έργα έξι Κύπριων εικαστικών που διερευνούν και αφηγούνται με το δικό τους τρόπο μια διαφορετική ερμηνεία για το θέμα της σύγκρουσης και τη κρίση της δημοκρατίας.

Η έκθεση διοργανώνεται από το ΜΚΟ Visual Voices, που εδρεύει στην Κύπρο και επικεντρώνεται σε διεθνή ειρηνευτικά προγράμματα που βασίζονται στις τέχνες. Αυτή η καλλιτεχνική δράση κοινωνικόυ ακτιβιστικού χαρακτήρα έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μέσω του προγράμματος «Art for Remembrance», που πραγματοποιείται σε 13 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ήλια Νεοφύτου επιμελήτρια της έκθεσης προσθέτει «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όπου οι κοινωνικές συναναστροφές είναι περιορισμένες χρειάζεται ένα ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη γεφυρών συμφιλίωσης. Αυτή η έκθεση δρα σαν θετικός καταλύτης στην ενίσχυση, εδραίωση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης. Προβάλλει ένα κοινό διάλογο για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που επιδιώκουν και ενισχύουν την ειρήνη».

Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους περιλαμβάνουν τη Ζωή Πολυκάρπου, τη Στέφανη Λεμεσιανού, τη Nurtane Karagil, τον Memo, τη Λένια Γεωργίου και τη Hayal Gezer. Ο Alden Jacobs, συνιδρυτής του Visual Voices εξηγεί ότι «ως οργανισμός, πιστεύουμε ότι οι εικαστικοί είναι βασικοί επικοινωνιακοί φορείς με τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν τον διάλογο στις κοινότητές τους και επισημαίνουν τις κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις που περιορίζουν τη βαθύτερη κατανόηση, τη συνεργασία και τη θετική ειρήνη». Οι έξι αναδυόμενοι καλλιτέχνες συναντιούνται εδώ για να σχεδιάσουν μαζί ένα νέο μονοπάτι, που φέρει διαφορετικές ιστορίες με τη δική τους γένεση, με τις δικές τους οικογενειακές αφηγήσεις - σε ένα νέο ειρηνικό και ξεχασμένο δρόμο. Ο συνδυασμός των έργων της ομαδικής έκθεσης φέρνει την αίσθηση μακροχρόνιας σύμπνοιας και νέων προοπτικών.

Τα έργα μιλούν σε αντίθεση με τις κοινές αφηγήσεις που βρίσκονται στα σημερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επεκτείνονται στις κοινές πεποιθήσεις των ανθρώπων. Τα έργα αυτά είναι τα προσωπικά ταξίδια που ξεπερνούν ό,τι λέγεται, για να εισέλθουν σε ένα καθολικό καθρέφτη. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να γνωρίσει τους ντόπιους, σύγχρονους καλλιτέχνες και τις προοπτικές που μοιράζονται. Το κύριο χαρακτηριστικό των έργων τέχνης είναι η ακτιβιστική τους προσέγγιση στο θέμα.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν επιλεγεί μετά τη συμμετοχή τους σε προηγούμενα προγράμματα φιλοξενίας του Visual Voices. Το Visual Voices είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται σε καλλιτεχνικές δράσεις και παρεμβάσεις οικοδόμησης και υπεράσπισης της ειρήνης σε κοινωνίες που έχουν βιώσει εμπόλεμη βία.

Η προσέγγιση του οργανισμού μας βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή της νεολαίας.

Περισσότερα στη διεύθυνση: www.visual-voices.org

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για προστασία απο το COVID19, ο αριθμός επισκέψεων ανα ώρα θα είναι περιορισμένος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε: contact@visual-voices.org

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close