Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

15 μουσεία της Κύπρου συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2021

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 2021

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων, προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών.

Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις συμμετέχουν περισσότερα από 36,000 Μουσεία σε 157 χώρες.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων www.mcw.gov.cy/da και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, όπως και τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς.

ΔΕΣ τις εκδηλώσεις εδώ

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close