Music News

Παλαιστίνιος τραγουδιστής διεκδικεί την εκπροσώπηση της Ισλανδίας στην Eurovision

O Παλαιστίνιος τραγουδιστής, Bashar Murad, συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία επιλογής της Ισλανδίας για τη Eurovision, εν μέσω συζητήσεων για μποϊκοτάζ τoυ διαγωνισμού.

Δημοσιεύτηκε στις 01 Μαρτίου 2024

Ο Παλαιστίνιος τραγουδιστής Bashar Murad ανακηρύχθηκε επίσημα υποψήφιος για την προκριματική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στην Ισλανδία.

«Δεν συνάδει με τις αξίες μας το γεγονός ότι σε μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή δίνεται μια δημόσια σκηνή για να βελτιώσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής»

Ο Murad, γνωστός για την ενασχόληση του με ζητήματα ισραηλινής κατοχής και ισότητας των φύλων στη Μέση Ανατολή με όχημα τη μουσική του, θα είναι μεταξύ των δέκα καλλιτεχνών που θα διεκδικήσουν μια θέση στα ημιτελικά του Söngvakeppnin 2024, του εθνικού διαγωνισμού επιλογής της Eurovision της Ισλανδίας.

Όταν οι Hatari ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία στη Eurovision

Ο 30χρονος ποπ καλλιτέχνης, έχει συνεργαστεί με τους προηγούμενους εκπροσώπους της Ισλανδίας στη Eurovision, τους Hatari, ένα «αντικαπιταλιστικό» πανκ ροκ συγκρότημα που ξεχώρισε για την ειλικρινή αντίθεσή του στη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού του 2017 που διεξήχθη στο Ισραήλ.

Κατά την προετοιμασία του διαγωνισμού του 2017, οι Hatari έγιναν πρωτοσέλιδο για τις πολιτικές τους δηλώσεις σχετικά με την ισραηλινή κατοχή, με αποτέλεσμα ο Jon Ola Sand, ο εκτελεστικός επόπτης της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια της ανοχής της EBU.

Παρά την προειδοποίηση, κατά τη διάρκεια του τελικού, τα μέλη των Hatari ανέβασαν πανό με την παλαιστινιακή σημαία όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της τηλεοπτικής ψηφοφορίας της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία τελικά τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την EBU για παραβίαση των κανονισμών του διαγωνισμού.

Φιλανδοί και Ισλανδοί ζητούν ακοκλεισμό του Ισραήλ

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Söngvakeppnin φέτος, που είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπου ο νικητής, σε συνεννόηση με τον ισλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RÚV, θα καθορίσει αν η χώρα θα συμμετάσχει στη Eurovision 2024.

Το παρασκήνιο αυτής της απόφασης περιλαμβάνει σημαντικές πιέσεις προς το RÚV, ώστε είτε να ζητήσει την απομάκρυνση του Ισραήλ από τη Eurovision 2024 είτε να εξετάσει το ενδεχόμενο πλήρους μποϊκοτάζ.

Η Ισλανδική Εταιρεία Συγγραφέων και Συνθετών (ISAC) έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ του μποϊκοτάζ, εκτός εάν το Ισραήλ αποκλειστεί, εκφράζοντας ένα συναίσθημα που ενστερνίζεται από σχεδόν 10.000 Ισλανδούς που υπέγραψαν το εν λόγω ψήφισμα (περίπου το 2,5% του πληθυσμού της χώρας) για τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Επίσης, περισσότεροι από 1.400 Φινλανδοί καλλιτέχνες έχουν ενωθεί με Ισλανδούς μουσικούς ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision, επικαλούμενοι φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Το αίτημα συνοδεύεται από την απειλή ότι εάν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη σουηδική πόλη Μάλμε τον Μάιο, η Φινλανδική Ραδιοφωνία (Yle) θα μποϊκοτάρει και θα απέχει από την υποβολή φινλανδικής συμμετοχής.

«Δεν συνάδει με τις αξίες μας το γεγονός ότι σε μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή δίνεται μια δημόσια σκηνή για να βελτιώσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής», αναφέρεται σε φινλανδικό αίτημα που υπογράφεται από καλλιτέχνες, μουσικούς και επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close