Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα καλά κρυμμένο μέρος παραμένει καταπράσινο, ακόμα και το καλοκαίρι

Η κυπριακή φύση στα καλύτερά της

Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2021

Μόλις λίγα λεπτά μακριά από το βουητό της Λεμεσού, κι ενώ παντού κυριαρχεί το ξηρό μεσογειακό τοπίο, ένα καλά κρυμμένο μέρος παραμένει καταπράσινο, ακόμα και το καλοκαίρι. 

Πρόκειται φυσικά για το Λιβάδι Ακρωτηρίου, έναν μοναδικό φυσικό υγρότοπο στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου με πλούσια βιοποικιλότητα και μία από τις λίγες περιοχές που μπορεί κανείς να δει αγελάδες κυπριακής φυλής να βόσκουν ελεύθερα. Και όλα αυτά, χάρη στο έργο αποκατάστασης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έδωσε στο Λιβάδι Ακρωτηρίου μια πολυπόθητη ανάσα ζωής. 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Το Λιβάδι Ακρωτηρίου (γνωστό και ως Λιβάδι/Καλαμιώνας Φασουρίου) είναι ένας μοναδικός φυσικός υγρότοπος στην Κύπρο, ο οποίος εκτείνεται σε μια περιοχή 150 εκταρίων. Ανήκει στο σύμπλεγμα των υδροβιοτόπων του Ακρωτηρίου, το μεγαλύτερο φυσικό σύμπλεγμα υγροτόπων στο νησί.

Το Λιβάδι προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar, είναι αναγνωρισμένη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και καθορισμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), ισοδύναμη με τον ορισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τον νόμο (26/2007) στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

Σημαντικά πουλιά που φωλιάζουν στο Λιβάδι Ακρωτηρίου είναι η Βαλτόπαπια, η Πελλοκατερίνα, ο Καλαμοκαννάς, η Φραγκολίνα και πιθανώς και ο Νανορωδιός. Επίσης αξιοσημείωτα είδη είναι το Καλαμομουγιανούδι και ο Μαυροκέφαλος Ζευκαλάτης, τα οποία αναπαράγονται μόνο σε μερικές περιοχές στην Κύπρο. Το Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί μία από τις καλύτερες περιοχές στην Κύπρο όπου φωλιάζει η Βαλτόπαπια.

Εκτός από τη σημασία του για τα πουλιά, το Λιβάδι Ακρωτηρίου είναι επίσης σημαντικό για την χλωρίδα του, καθώς η περιοχή φιλοξενεί ορισμένα σπάνια και απειλούμενα είδη, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.

Παρά τη σημασία του, ο υγρότοπος υπέφερε από έλλειψη διαχείρισης. Για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας του Λιβαδιού και τη προώθηση της σχέσης του υγροτόπου με την τοπική κοινότητα, το 2015 ξεκίνησε ένα έργο αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Darwin Plus.

Κι επειδή η δουλειά του BirdLife Cyprus, ότι ποτέ δεν τελειώνει, με την ανάρτησή του αυτή μάς ενημερώνει ότι σύντομα ξεκινά ένα νέο τριετές έργο για την ευνοϊκή διαχείριση της περιοχής σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close