21 June 2021
Μουσική , Συναυλίες & Events

Γιορτή για την Ημέρα Μουσικής, με τη Βάκια Σταύρου και τον Μανώλη Νεοφύτου

Στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2021

Η Alliance Française Λεμεσού σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο, τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο και το Κανάλι 6 διοργανώνουν τη Γιορτή της Μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής που καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη. 

Συμμετέχουν η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Βάκια Σταύρου σε ένα πολυπολιτισμικό ρεπερτόριο από πολλά μέρη του κόσμου και ο διακεκριμένος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου.

Η Βάκια Σταύρου ειναι  τραγουδίστρια - τραγουδοποιός διεθνούς αναγνώρισης κι έχει ως βάση της τα τελευταία χρονια το Παρίσι. Αφου ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές  στο Κονσερβατόριο της Πράγας, έκτισε μια καριέρα στη μουσική βιομηχανία, με ντεμπούτο τη συνεργασία της με δισκογραφική εταιρεία στην Αθήνα. Απο εκείνη την περίοδο, προέκυψε και η συνθεση της “Sozinha”, ενα τραγούδι δικό της γραμμένο στα πορτογαλικά, το οποίο σηματοδοτησε και την έναρξη της πορείας της στα δισκογραφικά δρώμενα και στο διεθνές προσκήνιο.

Η ικανότητα της να γράφει και να ερμηνεύει σε πολλές γλώσσες, αποτελεί και ενα απο τα δυνατά της σημεία: εξου και οι προσκλήσεις απο διεθνή φεστιβάλ μουσικής του κόσμου, υπήρξαν πολλες τα τελευταία χρόνια ( Festival Au Fil des Voix , Paris / Mawazine Festival Rythms of the World, Casablanca/ Barnasants Songwriter’s Festival, Barcelona/ Teatro Sao Luiz, Lisbon και άλλα.. ). Η συμμετοχή της στο κονσέρτο γκαλά των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη το 2017, πλαισιωμένη απο την Συμφωνική ορχήστρα του Μαρόκου, υπήρξε επίσης μια σημαντική στιγμή στην πορεία της.

Ο τελευταίος της προσωπικός δίσκος “ALASIA”, παραγωγή της γαλλικής δισκογραφικής εταιρείας  Αccords Croises, που αποτελείται απο 15 τραγούδια δικής της σύνθεσης σε 3 γλώσσες και με την συμμετοχή του  Πορτογαλου συγγραφέα  Jose Luis Peixoto,  o oποίος έγραψε για τον δισκο αυτό ειδικά δυο ποιήματα/τραγούδια,  υπήρξε και η επίσημη γνωριμία της με το γαλλικό κοινό, μέσα απο συναυλίες στη Γαλλία.

Με αφορμή τον δισκο αυτό, ο γαλλος δημοσιογράφος της France Culture, Βertrand Dicale, έγραψε: μια φωνή μαγική και καθόλα σαγηνευτική, που καθηλώνει τον ακροατή με την ομορφιά της κρυσταλλινης φωνής της”.  www.vakiamusic.com

Ο Μανώλης Νεοφύτου έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν  εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, που προετοίμαζε τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Φοιτώντας με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμο, αποφοίτησε το 1996 από το Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ με άριστα. Το 2002 φοίτησε στην  Ecole Normale  του Παρισιού με υποτροφία του Ιδρύματος Albert Roussel. Το 2004 φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το Master of Music in Performance and Related Studies. 

Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision για νεαρούς μουσικούς. Κέρδισε το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Σενιγάλλια της Ιταλίας, το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλέρμο της Ιταλίας και το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ.Θυμής. Του απονεμήθηκε επίσης τιμητικό δίπλωμα  στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σοπέν στο Göttingen της Γερμανίας. 

Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε πολλές χώρες και συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία),  Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA). 

Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, απέσπασε ευμενή σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη. Συνέθεσε την μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε στο National Film Theatre του Λονδίνου. 

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προεξασφάλιση θέσεων
Διάρκεια: 70’

Θέατρο Ριάλτο, Δευτέρα 21 Ιουνίου, Ώρα έναρξης 20:30
Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45
www.rialto.com.cy, Rialto App

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close