Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2024
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, σπουδαίος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο facebook.
Όπως αναφέρει:
«Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού συντρόφου της, του σπουδαίου μας θεατρανθρώπου, φάρου πολιτισμού και ανθρωπιάς του αγαπημένου φίλου μας Γιάννη Φέρτη που για 65 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μας μέσα από αμέτρητους υπέροχους ρόλους και μάγεψε το ελληνικό κοινό και τις καρδιές μας.
Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο αλλά η αύρα του ταλέντου του και της ψυχής του θα μείνουν σαν οδηγοί για όλους μας. Είχα την τύχη να τον θαυμάζω από παιδί όταν τον παρακολουθούσα στις ταινίες του κ στο Θέατρο με την υπέροχη τότε σύντροφο του Ξενια Καλογεροπουλου (3 φορές τους είχα δει στις “Πεταλούδες είναι ελευθερες”), είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στις αρχές της καριέρας μου το 80 σε ένα από τα πρώτα μου σηριαλ, στους “Aθλιους των Αθηνών” του Κονδυλάκη, κι από τότε με τίμησε με μια υπέροχη φιλία μαζί με την τότε σύντροφο του Μιμή Ντενίση, και μέχρι τώρα μαζί με την μοναδική Μαρίνα Ψάλτη μας έδεσε μια ειλικρινής αγάπη. Κουραγιο Μαρίνα μου και μπράβο που στάθηκες πλάι στις δύσκολες στιγμές του Γιάννη μας.
Όλο το Ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο και τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοηθειας του Σωματειου Ελλήνων ηθοποιων (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο. Θα υπάρξει ενημέρωση για ώρα και μέρα της εξοδίου ακολουθίας που θα γίνει στο Α κοιμητήριο της Αθηνας. Καλό ταξίδι πολυτάλαντε αγαπημένε μας».
Ποιος ήταν ο Γιάννης Φέρτης
Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε το 1938. Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958 και το 1959 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Ακολούθησαν έργα όπως Όρνιθες του Αριστοφάνη, Ευρυδίκη του Ζαν Ανούιγ, Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, Επικίνδυνη στροφή του Τζον Πρίσλεϊ, Άσκηση πέντε δακτύλων του Πίτερ Σάφερ, Ο δικέφαλος αετός του Ζαν Κοκτώ. Έγινε συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στα έργα Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό του Σερζ Ρεζβάνι και Η μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στο Αρχαίο Θέατρο, τον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Υπήρξε παντρεμένος με την Ξένια Καλογεροπούλου, τη Μιμή Ντενίση, ενώ από το 2001 σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρίνα Ψάλτη.
Σχετικά
Δωρεάν εισιτήρια για την παράσταση Ιφιγένεια εν Όρεμ: Millennium Edition
Σε ηθοποιούς, φοιτητές, ΑμεΑ ή άνεργους.
Σχέδιο Θυμέλη: Οι 16 θεατρικές παραγωγές που ανεβαίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2026
Με μια προσθαφαίρεση ανακοινώθηκε ο τελικός κατάλογος των εγκεκριμένων παραγωγών που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Θυμέλη για το Α’ Εξάμηνο του 2026
12 stand up comedians, μία παράσταση, ένας (καλός) σκοπός
Μία παράσταση stand-up comedy και μία pro-wrestling, για φιλανθρωπικό σκοπό
Το πιο κάτω αφορά άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς
Ακροάσεις για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Ίων» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου
Η μουσικοθεατρική παράσταση ‘Ποντικοπεριπέτειες’, θα ξετρελάνει τα παιδιά
Με βιολί, πιάνο και τραγούδι
Θερμή πρεμιέρα για τη «Δωδέκατη Νύχτα» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Με ενθουσιώδες χειροκρότημα και εκλεκτούς προσκεκλημένους ξεκίνησε το θεατρικό ταξίδι της σαιξπηρικής κωμωδίας σε σκηνοθεσία Owen Horsley
Η εκρηκτική κωμωδία «Eκτός Ελέγχου!» του Ray Cooney, ανεβαίνει στο Σατιρικό
Μια συμπαραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου και της Aris Pro, μόνο για 7 παραστάσεις
#6PLAY: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής θεατρικών έργων
To Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους
Η Δωδέκατη Νύχτα κάνει πρεμιέρα στον ΘΟΚ
Μία από τις σπουδαιότερες και πιο ξέφρενες κωμωδίες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
«Τα Γούστα του Κυρίου Σλόαν» για μία μόνο παράσταση στη Λεμεσό
Μια ανατρεπτική, κεφάτη, γεμάτη σκανδαλιές απολαυστική μαύρη φαρσοκωμωδία … από την ομάδα Σόλο για Τρεις