Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2024
Το Λάρνακα 2030 συνεχίζει την υλοποίησή του τελευταίου του έργου: Needle, ένα νέο, πολυθεματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας έξι καλλιτεχνών, που πραγματοποιείται στην πλατεία Ζουχουρί από τις 29 Μαρτίου και το οποίο θα κορυφωθεί με ένα ολοήμερο φεστιβάλ την Κυριακή 12 Μαΐου. Συνοδεύοντας το πρόγραμμα φιλοξενίας, το Needle παρουσιάζει μια σειρά επιμελημένων ανοιχτών συζητήσεων και παράλληλων δράσεων με τίτλο "Needle & Thread Talks" που πραγματοποιούνται ενόψει της διεξαγωγής του φεστιβάλ Needle.
Μέσα σε έξι εβδομάδες, οι έξι συμμετέχοντες του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας Needle βιώνουν τον πολιτιστικό πλούτο της Λάρνακας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μια εμπειρία που αναμένεται να δώσει σημαντικά εναύσματα για νέες δημιουργίες. Καμβάς τους η ίδια η ψυχή της πόλης, οι άνθρωποι, τα ιστορικά κτήρια, οι δρόμοι, η θάλασσα, το φως του ήλιου. Η κορύφωση του προγράμματος στις 12 Μαΐου θα μετατρέψει την πλατεία Ζουχουρί σε ένα καλειδοσκόπιο καλλιτεχνικής δημιουργίας, εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρνακας, δίδοντας στους ανθρώπους της πόλης νέες ευκαιρίες συμμετοχής και συνδημιουργίας. Και για το ολόκληρο lineup του φεστιβάλ Needle… το κοινό θα πρέπει να περιμένει για την ανακοίνωσή του!
Το πρότζεκτ Needle προτάθηκε από τον Γιώργο Αντωνίου, την Ράνια Καπιτανή και τον Χρίστο Λιπέρη, κερδίζοντας το 2023 το εθνικό βραβείο στο διαγωνισμό “Be.CULTOUR”, ένα πρόγραμμα του Horizon Europe το οποίο επικεντρώνεται σε βιώσιμες ανθρωποκεντρικές καινοτομίες στον κυκλικό πολιτιστικό τουρισμό. Το εν λόγω πρόγραμμα διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων του Λάρνακα 2030, ο Αντωνίου άρχισε να μορφοποιεί το Needle σε συνεργασία με την πολιτιστική παραγωγό Μαρία Καϊμακλιώτη της πρωτοβουλίας SCALA. Ακολούθως η ιδέα παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης και το Λάρνακα 2030, με τους δύο οργανισμούς να την συμμερίζονται και να υποστηρίζουν έμπρακτα την υλοποίησή της. «Το Needle είναι ένα κοινωνικό και καλλιτεχνικό πείραμα που ενσαρκώνει τη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κρίση πολιτιστικής ταυτότητας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αγκαλιάζοντας και εξερευνώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά», δηλώνει ο Γιώργος Αντωνίου.
Needle & Thread Talks | Παράλληλες Δράσεις
Τρίτη, 9 Απριλίου 2024
Meet the Artists & Mentors
19:00 - 20:00 | Common Ground, πλατεία Ζουχουρί
Ανοιχτή συζήτηση με τον Γιώργο Αντωνίου
Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
The Self and the Artist in the Mix
19:00 - 20:00 | Common Ground, πλατεία Ζουχουρί
Ανοιχτή συζήτηση για τη συνδημιουργία, την αυθεντικότητα και την καλλιτεχνική ταυτότητα μαζί με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες Μαρία Καμπέρη και Inal Bilsel
Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Innovating Cultural Heritage
19:00 - 20:00 | Common Ground, πλατεία Ζουχουρί
Ανοιχτή συζήτηση με το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης, Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας, και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Mobility and Artists in Export & Jam Explosion
19:00 - 20:00 | Common Ground, πλατεία Ζουχουρί
Ανοιχτή συζήτηση για τη διεθνή συνδημιουργία και εξέλιξη των περιοδειών για Κύπριους μουσικούς και παραστατικούς καλλιτέχνες, από τις πρωτοβουλίες SCALA και Anassa Productions
Jam Explosion
20:00 - 23:30 | πλατεία Ζουχουρί
Ανοιχτό τζαμ για μουσικούς και παραστατικούς καλλιτέχνες
Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
Journey Update
18:00 - 20:00 | Common Ground, πλατεία Ζουχουρί
Ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση των εν εξελίξει έργων των καλλιτεχνών της Needle
Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες είναι οι εξής:
Χάρης Αβραάμ – Ψηφιακή Τέχνη (@charisavraam)
Hayat Sebep – Μουσική (@hayatsebep)
Κασσιανή Κάππελου – Μουσική (@kass.ka)
Μιχαλάκης Γεωργίου – Αρχιτεκτονική (@michalakisgeo)
Νόνα Μιχαήλ – Χορός (@nona_mch)
Παναγιώτης Μηνά – Μουσική (@therealpannybrown)
Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας:
Αγγελική Κουτσοδημητρόπουλου - Καθοδήγηση στον Αρχιτεκτονικό και Εικαστικό Σχεδιασμό των Σκηνικών (@angeriki)
Μικαέλα Τσαγγάρη – Καθοδήγηση στη Τραγουδοποιία, Μουσική Παραγωγή (@elbowroomstudios.eu)
Σταύρη Παπαδοπούλου – Καθοδήγηση στις Παραστατικές Τέχνες, Σκηνογραφία (@itsonceinabluemoon)
Μαρία Καμπέρη - Χοροπαιδγωγός, χορογράφος ερευνήτρια χορού και ιδρύτρια του M. K. Dance Studio και την ομάδα σύγχρονου χορού και έρευνας Selas - Προσκεκλημένη εμπειρογνώμονας
Inal Bilsel - Τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός - Προσκεκλημένος εμπειρογνώμονας
Κλειώ Ανδρέου - Πολιτιστική παραγωγός και ιδρύτρια του Anassa Productions - Προσκεκλημένη εμπειρογνώμονας
Το Needle χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 20202 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101004627.
Συνεργαζόμενοι Δήμοι:
Δήμος Λάρνακας, Δήμος Αραδίππου, Δήμος Δρομολαξιάς - Μενεού, Δήμος Λευκάρων Δήμος Αθηένου, Κοινότητα Πύλας
Σχετικά
Limassol Art Walks: 19 χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Εκεί θα δεις εκθέσεις, performances και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για συγκεκριμένους χώρους και σημεία της πόλης
Μια βραδιά για ρεμπέτες σε ένα οινοποιείο στο χωριό
Ρεμπέτικο, κρασί, ζιβανία και φαγητό σε μία υπέροχη αυλή στο χωριό
Week Agenda: 14 προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Ο Γιώργος Νταλάρας, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Κώστας Χατζής και ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις γεμίζουν την ατζέντα μας
«Φρέαρ»: Σύγχρονος χορός και ζωντανή μουσική στην Αξιοθέα
Η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Καμπέρη παρουσιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, με τη Νατάσα Φραντζή και τον Δημήτρη Γιασεμίδη σε έναν διάλογο κίνησης, ήχου και μνήμης.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.
Τις Κυριακές του φθινοπώρου θα πηγαίνουμε στο Φοινί για αυθεντικό Φοινιώτικο παλουζέ
Από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή
Μια ξεχωριστή γιορτή παράδοσης αυτή την Κυριακή στον Κάτω Δρυ
Ζωντανεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά του Κάτω Δρυ
Ένα βιβλίο, μια καλή πράξη: Το παζαράκι που στηρίζει τα αδέσποτα
Παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου για καλό σκοπό στο Δασούδι
Λευκωσία – γιορταΖΕΙΣ: Αυτά τα Χριστούγεννα, ολόκληρη η πόλη γίνεται μια μεγάλη σκηνή
Η Λευκωσία ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να γεμίσει με φως, μουσική, χαμόγελα και δημιουργικότητα!