Τα Καλύτερα της Κύπρου , News

Ένας σπανιότατος Πολ Γεωργίου κι ένας αριστουργηματικός Νικηφόρος Λύτρας σε δημοπρασία της CYPRIA στη Λευκωσία

Παρουσίαση των έργων μέχρι την 19η Ιουνίου στην Γκαλερί Κ

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου 2024

Η Cypria έχει την τιμή να παρουσιάσει έναν σπάνιο πίνακα της ώριμης περιόδου του εξαίρετου Κύπριου ζωγράφου Γεώργιου Πολ Γεωργίου (Λοτ 75, ΕΚΤ € 45 000 – 90 000) κι ένα αριστουργηματικό έργο του 19ου αιώνα του Έλληνα Νικηφόρου Λύτρα (Λοτ 44, ΕΚΤ € 150 000 – 250 000) στην επερχόμενη δημοπρασία https://cypriaauctions.com/current-auction/ την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 στις 8.00 το βράδυ. Και τα δύο έργα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δημοπρασίας, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία σε συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης να αποκτήσουν έργα σημαντικώτατων ζωγράφων της Κύπρου και της Ελλάδος. Συνολικά, 157 λοτ θα δημοπρατηθούν από την Cypria μεταξύ των οποίων μια νεκρή φύση του Χριστόφορου Σάββα (Λοτ 88, ΕΚΤ € 22 000 – 35 000) και ένας πίνακας του Ιταλού Giuseppe Lorenzo Gatteri (1829 - 1884) με τίτλο Ο Μπραγαδίν αρνείται να παραδώσει την Αμμόχωστο στους Τούρκους, (Λοτ 55, ΕΚΤ € 15 000 – 25 000).

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Άτιτλου, Πολ Γεωργίου ΛΟΤ 75 - https://cypriaauctions.com/lot/painting-pol-georghiou/ Γιώργος Πολ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κύπριος, 1901 – 1972
ΑΤΙΤΛΟ Ακρυλικό σε νοβοπάν 101 x 122 εκ.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ιδιωτική συλλογή, Κύπρος.

Μέρος της μοναδικότητας του Άτιτλου έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκε την ώριμη περίοδο του καλλιτέχνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πολ Γεωργίου φαίνεται να πειραματίζεται με τον μοντερνισμό, αποδίδοντας στις μορφές του γλυπτικές αξίες επηρεασμένες από τον Fernand Léger. Αυτός ο πειραματισμός με την μοντέρνα ζωγραφική αποτυπώνεται έντονα στο Άτιτλο, καθιστώντας το έργο συναρπαστικό δείγμα της ώριμης περιόδου της καλλιτεχνικής πορείας του Πολ Γεωργίου.

Η Μαρίνα Στεφανίδη, κριτικός τέχνης, περιγράφει τον πίνακα: "Ο Πολ Γεωργίου παρουσιάζει μια φαινομενικά συνηθισμένη βουκολική σκηνή με κέντρο μια καθισμένη Κύπρια χωρική. Ωστόσο, η σκηνή μετατρέπεται σε έναν υπερβατικό χορό όπου τα ζώα και οι φιγούρες στο υπόβαθρο μοιάζουν με αρχαϊκά κυπριακά ειδώλια. Ο χώρος, περιβαλλόμενος από την πυρωμένη-χρυσαφένια απόχρωση ενός εξιδανικευμένου χωραφιού με σιτάρι, αποκτά μια νέα, εντελώς υπερβατική διάσταση. Αυτός ο χώρος κυριαρχείται από μια διαχρονική ποιότητα και φτάνει σε ένα αινιγματικό αποκορύφωμα διαμαρτυρίας, ενσωματωμένο στη φιγούρα που στέκεται με το υψωμένο χέρι."

Ο πίνακας φαίνεται να συνδέεται με το επικό έργο Ξαναγένηση, το οποίο παρουσιάστηκε μαζί με 219 έργα μεταξύ των οποίων έργα του Πολ Γεωργίου που βρίσκονταν στα κατεχόμενα βόρεια εδάφη της Κύπρου από το 1974 και επέστρεψαν στη Κυπριακή Δημοκρατία. Τα ίδια γλυπτικά χαρακτηριστικά και σύμβολα αφηγούνται την ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι την απεικόνιση της αγροτικής ζωής και της βρετανικής κατοχής της Κύπρου.

Σε αντίθεση με την επική αφήγηση του Πολ Γεωργίου στην Ξαναγένηση, αυτός ο πίνακας δεν εξαναγκάζεται σε μια επική ή ομηρική αφήγηση αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη ζωγραφική ελευθερία. Οι μορφές αναπνέουν ελεύθερα στη απλοποιημένη σύνθεση του Άτιτλου, αφήνοντας χώρο στο θεατή να επιλέξει τις δικές του ερμηνείες και αναφορές. Παράλληλα, η γυμνή, στρογγυλεμένη γυναικεία μορφή παραπέμπει στην αρχέτυπη γυναικεία μορφή που αργότερα μετατράπηκε στην ενδημική Αφροδίτη της κυπριακή αρχαιότητας.

Ο Γεώργιος Πολ Γεωργίου (1901-1972) είναι γνωστός για τις ζωντανές απεικονίσεις της κυπριακής ζωής και κουλτούρας. Τα έργα του ξεχωρίζουν για τα ζωντανά χρώματα και τις εκφραστικές μορφές τους, αποτυπώνοντας την ουσία της αγροτικής και παραδοσιακής ζωής. Αυτό το έργο αναδεικνύει την ικανότητα του Πολ Γεωργίου να συνδυάζει το καθημερινό με το εξαιρετικό, δημιουργώντας μια σκηνή που είναι ταυτόχρονα οικεία και υπερκόσμια.

44. Nikiforos LYTRAS with frame -6-11-2024.jpg

Η αριστουργηματική Μελλόνυμφος/Bride to be του Νικηφόρου Λύτρα
Η Μελλόνυμφος/Bride to be, 1874-1875, λάδι σε καμβά, 74 x 58 εκ Εκτιμώμενη Τιμή: €150 000 – 250 000
ΛΟΤ 44 - https://cypriaauctions.com/lot/nikiforos-lytras-painting/ Νικηφόρος ΛΥΤΡΑΣ Έλληνας, 1832 – 1904

Η ΜΕΛΛΟΝΥΜΦΟΣ/ THE BRIDE TO BE, 1874–1875 Λάδι σε καμβά 74 x 58 εκ 83 x 65 εκ (με την κορνίζα)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ LYTRAS, Nelly Misirli, Nikiforos Lytras, 1832 – 1904, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 2009 (απεικονίζεται σελ. 114) - https://cypriaauctions.com/lot/nikiforos-lytras-painting/

Η Δρ. Νέλλη Μισιρλή, κριτικός τέχνης, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο του Λύτρα είναι η πρώτη από τις δύο γνωστές εκδοχές του έργου Η Μελλόνυμφος/ The Bride to be. Το δεύτερο έργο πουλήθηκε στον Christie’s, Λονδίνο το 2009 με τον τίτλο Στιγμή Ξεκούρασης. Η αυθεντικότητα του έργου επιβεβαιώθηκε από τη Δρ Νέλλη Μισιρλή η οποία το 2002, επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στο Μόναχο, κέντρο Ελλήνων ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου, μεταξύ 1874–1875. Η Μελλόνυμφος/ The Bride to be αναδεικνύει την δεξιοτεχνία του Λύτρα και την εξαιρετική ικανότητά του να αποτυπώνει την ουσία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο πίνακας απεικονίζει μια νέα γυναίκα καθισμένη με μια επιβλητική αλλά και ευάλωτη παρουσία, ενσαρκώνοντας αυτό που έχει περιγραφεί από κριτικούς τέχνης ως "δωρική στερεότητα." Το υπόβαθρο, με το συνεχώς μεταβαλλόμενο φως του, δημιουργεί μια αινιγματική ατμόσφαιρα που ταυτόχρονα προβάλλει και μεταμορφώνει τη γυναικεία φιγούρα, περιβάλλοντάς την με μια σχεδόν αιθέρια λάμψη. Ο Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904) συχνά αναφέρεται ως ο πατέρας της ελληνικής ζωγραφικής. Ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος της Σχολής του Μονάχου και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της ζωγραφικής στην Ελλάδα. Τα έργα του ξεχωρίζουν για την προσοχή τους στη λεπτομέρεια, το συναισθηματικό βάθος και την πολιτιστική σημασία τους.

55. Giuseppe Lorenzo GATTERI.jpg 6-11-2024.jpg

Ο Μπραγαδίν αρνείται να παραδώσει την Αμμόχωστο στους Τούρκους
Ο Μπραγαδίν αρνείται να παραδώσει την Αμμόχωστο στους Τούρκους, λάδι σε καμβά, 40 x 55 εκ 62 x 78 εκ με την κορνίζα
Εκτιμώμενη Τιμή: €15 000 – 25 000
ΛΟΤ 55 - https://cypriaauctions.com/lot/gatteri-famagusta-bragadin/ Giuseppe Lorenzo GATTERI Ιταλός, 1829 – 1884 Λάδι σε καμβά 40 x 55 εκ 62 x 78 εκ (με την κορνίζα)

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ιδιωτική συλλογή, Ελλάδα.

Σε αυτό το σπάνιο έργο, ο διακεκριμένος ζωγράφος ιστορικών θεμάτων G.L. Gatteri αποτυπώνει με μαεστρία το τραγικό αλλά και ηρωικό επεισόδιο της άμυνας του Μαρκατονίο Μπραγαδίν κατά την πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1570-71. Ο Μπραγαδίν, ο ακατάβλητος Ενετός διοικητής, απεικονίζεται σε μια στιγμή αμετάβλητης αποφασιστικότητας, αρνούμενος να παραδώσει την πόλη παρά τις απελπισμένες εκκλήσεις των κατοίκων της. Ο πίνακας του Gatteri δεν τιμά μόνο την ανδρεία του Μπραγαδίν αλλά και χρησιμεύει ως συγκινητική υπενθύμιση των βίαιων συνεπειών που ακολούθησαν. Μετά από έντεκα μήνες αντίστασης, ο Μπραγαδίν αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, μόνο για να αντιμετωπίσει απάνθρωπα βασανιστήρια που οδήγησαν στο θάνατό του, μαζί με τη σφαγή των χριστιανών κατοίκων της πόλης. ‘Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του έργου αφορά στη σπανιότητα του θέματος. Ενώ υπάρχουν πολλά έργα που εξυμνούν τις νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατά την περίοδο του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, το έργο του Gatteri ξεχωρίζει ως ένα από τα ελάχιστα που προβάλλουν την Ενετική αντίσταση κατά των Τούρκων σε μια ιστορική περίοδο της Κύπρου. Η συμπερίληψη μιας γυναικείας φιγούρας στα δεξιά, πιθανώς προσωποποίηση της Κύπρου, προσθέτει ένα στρώμα συμβολικής σημασίας, σε αντίθεση με τους κατοίκους στα αριστερά που ικετεύουν για παράδοση. Αυτή η σπάνια οπτική εμπλουτίζει την αφήγηση της κυπριακής και ενετικής ανθεκτικότητας και ηρωισμού, προσφέροντας μια μοναδική οπτική απεικόνιση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος.

88. Christoforos SAVVA.jpg 6-11-2024.jpg

Νεκρή Φύση μπροστά σε Παράθυρο
Νεκρή Φύση μπροστά σε παράθυρο, λάδι σε καμβά 68 x 68 εκ , 75 x 86 εκ με την κορνίζα Εκτιμώμενη Τιμή: € 22 000 – 35 000

ΛΟΤ 88 - https://cypriaauctions.com/lot/savva-still-life/ Χριστόφορος ΣΑΒΒΑ Κύπριος, 1924 – 1968 Λάδι σε καμβά 68 x 68 εκ 75 x 86 εκ (με την κορνίζα)

Στον πίνακα του Χριστόφορου Σάββα "Νεκρή Φύση Μπροστά σε Ένα Παράθυρο," που εικονίζεται στη σελίδα 270 του βιβλίου της Ελένης Σ. Νικήτα "Χριστόφορος Σάββα: Η Αρχή Μιας Νέας Εποχής στην Κυπριακή Τέχνη," ο καλλιτέχνης ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στην μοντέρνας και διακοσμητική τέχνη. Παρά τη γεμάτη σύνθεση, η συνολική εντύπωση είναι αυτή της απλότητας και της ηρεμίας. Το έργο σηματοδοτεί την ικανότητά του του Σάββα να δημιουργεί μια αίσθηση χώρου μέσω της στρατηγικής χρήσης του χρώματος. Ο Σάββα χρησιμοποιεί μια παλέτα από κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μπλε χρώματα, τα οποία όχι μόνο προσθέτουν βάθος και προοπτική, αλλά και ενσταλάζουν στη σκηνή μια αίσθηση ευτυχίας και ηρεμίας. Τα χρώματα τοποθετούνται με προσοχή, καθοδηγώντας το μάτι του θεατή και δημιουργώντας μια αρμονική ισορροπία μέσα στη σύνθεση. Το παράθυρο αποτελεί λειτουργικό στοιχείο του πίνακα, με μια αφηρημένη φιγούρα να αναδύεται πίσω του, προσκαλώντας τους θεατές να την αποκωδικοποιήσουν δημιουργώντας τις δικές τους ερμηνείες και αφηγήσεις. Παρά την μοντέρνα προσέγγιση, υπάρχουν στοιχεία ναϊφ τα οποία δημιουργούν μια επίπεδη διάσταση που έρχεται σε αντίθεση με την κατά τα άλλα δυναμική χρήση του χώρου.

Λεπτομέρειες Δημοπρασίας:

Τετάρτη, 19 Ιουνίου Γκαλερί K, Εύρου 14, Στρόβολος 2003, Λευκωσία

Ημερομηνίες Παρουσίασης του έργου: 29 Μαϊου– 19 Ιουνίου Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ., Κυριακή 11.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ., Τετάρτη 19 Ιουνίου, 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Γραπτές Προσφορές / Τηλεφωνικές Προσφορές
Μπορείτε να υποβάλετε γραπτή προσφορά ή να ζητήσετε τηλεφωνική προσφορά για τα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν μέσω της ιστοσελίδας μας www.cypriaauctions.com
Ζωντανή διαδικτυακή δημοπρασία Διατίθεται μέσω www.invaluable.com και www.drouot.com

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close