16-25 July 2024
Θέατρο , News , Μη χάσετε

Δωμάτια: Ένας νέος χώρος φιλοξενίας και υποστήριξης καλλιτεχνών έρχεται στο Κτήριον 53

Η πρώτη φάση πραγματοποιείται τον Ιούλιο

Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουλίου 2024

Η επιλογή να επιλεγούν μόνο γυναίκες καλλιτέχνιδες για το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας προωθεί την ισότητα των φύλων και ενισχύει τη φωνή των γυναικών στην τέχνη. Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει τις δημιουργικές και πολιτιστικές συνεισφορές των γυναικών καλλιτεχνών, παρέχοντάς τους χώρο για να εκφράσουν τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις ιδέες τους.

Επιπλέον, προωθεί την πολιτιστική ποικιλομορφία και τη συζήτηση για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Αμφισβητώντας τις κυρίαρχες απεικονίσεις της γυναίκας, ανοίγει τον δρόμο για νέες και ενδιαφέρουσες οπτικές.

1000018905.png

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενισχύσει τον πολιτιστικό διάλογο και να προάγει τη συνειδητοποίηση για τη γυναικεία ταυτότητα και την ισότητα, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ των καλλιτεχνών.

Συνολικά, η επιλογή αυτή προάγει τη διαφορετικότητα και την ισότητα στην τέχνη, λειτουργώντας ως μέσο για να προκαλέσει σκέψεις και ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη γυναικεία ταυτότητα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο και σημαντικό προβολέα στις δημιουργίες τους.

Πρώτη φάση: Ιούλιος 2024

Sweet Nightmare 
Contemporary performance by Nasia Kelepeshi 
Μέσα από τα κοινωνικά στερεότυπα για το πώς να είσαι η τέλεια γυναίκα καθώς και οι κανόνες που «πρέπει» να ακολουθήσει ένα γυναικείο σώμα για να είναι ελκυστικό κρύβεται ένα είδος κακοποίησης και βιαιότητας. Το περφορμανς Sweet Nightmare δείχνει την προσπάθεια μιας γυναίκας να ακολουθήσει τους κανόνες που χρειάζεται για να γίνει τέλεια και αποδεκτή για την πατριαρχική κοινωνία. Με όμορφες και αισθησιακές κινήσεις, αντικείμενα και μουσική, ένα γυναικείο σώμα δημιουργεί πάνω στη σκηνή εικόνες γεμάτες αντιθέσεις. Μεταξύ ομορφιάς και ασχήμιας, αισθησιακού και αποκρουστικού, χιουμοριστικού και τραγικού ταυτόχρονα, δημιουργείται η  αίσθηση του ονείρου μέσα στο όνειρο. 
Τελικά είναι όνειρο όλο αυτό ή εφιάλτης;
Διάρκεια: 20 λεπτά

'Τίνος είσαι εσύ;' 
Ναταλία Παναγιώτου
Η ηθοποιός-περφόρμερ Ναταλία Παναγιώτου θέτει ερωτήματα για το πώς καθορίζεται η ταυτότητά μας, η πορεία μας και ολόκληρη η ζωή μας μέσα από μια δημιουργική θεατρική προσέγγιση.  Το σόλο αυτό προκύπτει από την ερώτηση που διατυπώνεται συχνά στους νέους: "Τίνος είσαι;" ή αλλιώς, "Σε ποιον ανήκεις;" Η καλλιτέχνις  επιχειρεί να εξερευνήσει τις ριζωμένες ιδέες του πατριαρχικού συστήματος, με έμφαση στη θέση της γυναίκας σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Μελετά τι σημαίνει πραγματικά το να είσαι γυναίκα σήμερα, ερευνώντας ταυτόχρονα το αν η ταυτότητα προκύπτει από το όνομα και την ιστορία που κουβαλάμε από μικρά παιδιά και αν επηρεάζει την πορεία μας. Με χιούμορ, καυστικότητα και αμεσότητα, η περφόρμερ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ερέθισμα για διάλογο μεταξύ σκηνής και κοινού.
Διάρκεια: 20 λεπτά

C 'est la vie
Μύρια Αργυρού

Η έμπνευση του κειμένου προήλθε από διάφορες ανησυχίες και προβληματισμούς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη ζωή μας.Η ιστορία πραγματεύεται την πορεία ενός  μικρού κοριτσιού από την παιδικοτητα της μέχρι τη στιγμή που γίνεται γυναίκα .Βλέπουμε την προσπάθεια να απαλλαγεί από τον σεξισμό και από τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν την γυναίκα να σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο.
Διάρκεια: 20 λεπτά

Μέντορας: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος θεοχάρους

Παραστάσεις:

Τρίτη 16 Ιουλίου 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 

Τρίτη 23 Ιουλίου 

Πέμπτη 25 Ιουλίου

Στις 20:00

Εισιτήρια:  more.com

Γενική είσοδος: €12,00

Πληροφορίες: 70001384

Κτήριον 53 - Πυρήνας Πειραματικών Τεχνών Λευκωσίας,Καλλιτεχνείον/ Arts Studio 

(Λεωφόρος Αθήνας 25-27 Χρυσαλινιώτισσα 1017, Λευκωσία)

Χορηγός : Υφυπουργείο Πολιτισμού - Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού

Υποστήριξη: Piperaris Security, ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ - Είδη Υγιεινής και Κεραμικά, Bionic Electronics.

Ζήσε το θέατρο της εποχής σου!

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close