Θέατρο , Επόμενες Παραστάσεις

Φοίνισσες του Ευριπίδη: Αρχίζει η περιοδεία του ΘΟΚ στην Κύπρο

Πρώτος σταθμός η Λεμεσός

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2024

«[…] Σκηνοθεσία, σχεδιασμός, κίνηση, μουσική, φωτισμοί και ερμηνείες ζωντάνεψαν στοχαστικά μια πολυδαίδαλη και πολυεπίπεδη τραγωδία, με πιστότητα στις διαχρονικές της ρίζες όσο και επικαιρότητα για την εποχή που παρουσιάζεται.

Η σκηνοθέτρια δικαίωσε επί σκηνής την επιλογή του συγκεκριμένου έργου για την τρέχουσα συγκυρία, την αδρή επέτειο των 50 χρόνων από το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Αφορά τόσο έναν κύκλο βίας που διαιωνίζεται, όσο κυριότερα, την έννοια του ιστορικού τραύματος που κληρονομείται από γενιά σε γενιά και τη σκέψη, όπως η ίδια επεσήμανε, ότι η ρίζα κάθε πολιτισμένης δομής βρέχεται από μια βίαιη πράξη που αν δεν τεθεί υπό έλεγχο από μια ηθική εγρήγορση, η καταστρεπτική δύναμη θα ξεσπάσει και πάλι.[…]»

Γιώργος Σαββινίδης, εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 14/7/2024

«[…] η σκηνοθέτις Μαγδαλένα Ζήρα κατάφερε να συνομιλήσει με τον Ευριπίδη σε βαθμό που τον έφερε στην παράσταση, στη Λευκωσία. Φτιάχνοντας με τις συγκλονιστικές αλήθειες που έλαβε ως δώρο από τον συγγραφέα ένα κολλητικό μίγμα, εκμηδένισε τις αποστάσεις και το χρόνο φτιάχνοντας, μια ανατροπή που την κοινώνησε στο θεατή άψογα!

Τον πήρε στη Θήβα του Οιδίποδα και τον έφερε και στη Λευκωσία του Μακάριου, μέσα σε δύο και κάτι ώρες, σμίγοντας αίμα, νεκρούς και πάθη με τρόπο που μόνο ένας μαέστρος μπορεί! Τουλάχιστον εγώ, που κουβαλώ εκατοντάδες ιστορίες νεκρών κι αγνοουμένων και με ακολουθεί καθημερινά εκείνη η φοβερή τραγωδία της πατρίδας μου, βίωσα την παράσταση και συγκλονίστηκα.[…]»

Ανδρέας Παράσχος, εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 14/7/2024

ΘΟΚ-Φοίνισσες©Παύλος Βρυωνίδης-3465.jpg

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της Λευκωσίας, οι Φοίνισσες ξεκινάνε το ταξίδι τους για τις υπόλοιπες επαρχίες. Πρώτος σταθμός η Λεμεσός (Αρχαίο Θέατρο Κουρίου) στις 19 και 20 Ιουλίου και ακολουθούν η Πάφος (Αρχαίο Ωδείο) στις 24 Ιουλίου, η Λάρνακα (Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2024) στις 27 Ιουλίου και η Δερύνεια (Δημοτικό Αμφιθέατρο) στις 31 Ιουλίου. Με την παραγωγή o ΘΟΚ συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

ΘΟΚ-Φοίνισσες©Παύλος Βρυωνίδης-1949.jpg

Για το έργο

Η δράση του έργου τοποθετείται στην πολιορκημένη Θήβα. Οι επτά Αργείοι στρατηγοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη υπό τις οδηγίες του εξόριστου Πολυνείκη, ενώ ο αδελφός του, ο Ετεοκλής, έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Λίγο πριν ξεσπάσει η μάχη, η Ιοκάστη επιτυγχάνει ανακωχή και συνάντηση των δύο γιων της, με στόχο τη συμφιλίωση και την αποφυγή του πολέμου. Όμως η κατάρα του πατέρα τους, του Οιδίποδα, τον οποίο οι δυο αδελφοί φυλάκισαν για να κρύψουν την ντροπή της αιμομιξίας, απειλεί να τους οδηγήσει σε αμοιβαία αδελφοκτονία. Στο καμίνι του πολέμου η νεαρή Αντιγόνη ενηλικιώνεται βίαια, ενώ ο μικρός γιος του Κρέοντα, ο Μενοικέας, γίνεται παράδειγμα αυταπάρνησης. Στο έργο η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια, αλλά οι ηγέτες της πόλης, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Η τραγική πτώση του οίκου των Λαβδακιδών παρουσιάζεται ακόμα πιο οικτρή καθώς αντιπαραβάλλεται με τις αναφορές του Xορού στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χουρμουζιάδης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σκηνικό-Μάσκες: Δημήτρης Αληθεινός

Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική-Μουσική διδασκαλία χορικών: Γιάννης Κουτής

Μουσική-Ηχοτοπία: Αντώνης Αντωνίου

Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Video art: Άρτεμις Ευλογημένου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη

Βοηθός ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Στέλα Φυρογένη (Ιοκάστη), Δημήτρης Αντωνίου (Θεράπων), Νίκη Δραγούμη (Αντιγόνη), Ανδρέας Κούτσουμπας (Πολυνείκης), Προκόπης Αγαθοκλέους (Ετεοκλής), Νεοκλής Νεοκλέους (Κρέων), Σπύρος Σταυρινίδης (Τειρεσίας),

Λουκάς Προκοπίου (Μενοικέας), Γιάννης Μίνως (Άγγελος), Θανάσης Γεωργίου (Οιδίποδας)

Χορός: Αλεξία Αλέξη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρίνα Μανδρή,

Μαρία Μασώνου, Μαριλύ Μήλια, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Κύνθια Παυλίδου,

Άννη Χούρη, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Συμμετέχουν: Δάφνη Καρλέτη, Γιώργος Λίζος Παπακυριακού

Παραστάσεις

Λεμεσός

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου*

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους)

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

●Πάφος

Αρχαίο Ωδείο*

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Λάρνακα

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2024)

Δερύνεια

Δημοτικό Αμφιθέατρο

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00

*Τα Αρχαία Μνημεία χρησιμοποιούνται με άδεια του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

ΘΟΚ TALK

Μια συζήτηση της σκηνοθέτιδας Μαγδαλένας Ζήρα με τον ζωγράφο Δημήτρη Αληθεινό για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ με το έργο του Ευριπίδη «Φοίνισσες».

Δείτε τη συζήτηση στο youtube εδώ.

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά: www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ: τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων

€17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close