Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2024
Μπορεί η ελληνική γαστρονομία να έχει πολλές διακρίσεις και να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας αλλά όπως φαίνεται δεν είναι όλα τα πιάτα της εξίσου δημοφιλή!
Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα, προϊόντα, φαγητά και συνταγές TasteAtlas έκανε τη σχετική έρευνα σε όλο τον κόσμο και αποκάλυψε τα χειρότερα φαγητά του κόσμου ανάμεσα στα οποία και συγκεκριμένα στη 10η θέση υπάρχει και ένα ελληνικό: οι αγκινάρες σαλάτα.
Ένα ελληνικό φαγητό στα 10 χειρότερα του πλανήτη
Το Taste Atlas λοιπόν παρουσίασε τα χειρότερα πιάτα του πλανήτη και σε αυτή τη λίστα στη 10η θέση, συναντάμε τη σαλάτα με αγκινάρες.

Σύμφωνα με το Taste Atlas πρόκειται για μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα με ρίζες στην Κρήτη. Αν και υπάρχουν παραλλαγές, η σαλάτα γίνεται συνήθως με συνδυασμό νεαρών και τρυφερών αγκινάρων, λεμονιού, χυμού λεμονιού, ελαιόλαδου, μουστάρδας, σκόρδου, άνηθου, αλατιού και πιπεριού.
Οι αγκινάρες κόβονται και βράζονται σε μείγμα νερού και χυμού λεμονιού. Οι αγκινάρες κόβονται στα τέσσερα και κόβονται στη μέση, τρίβονται με λεμόνι και τοποθετούνται σε μια πιατέλα. Ένα ντρέσινγκ που αποτελείται από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο περιχύνεται στη συνέχεια πάνω στις αγκινάρες και η σαλάτα πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνεται, ρίχνεται και σερβίρεται αμέσως.
Την πρώτη θέση αυτής, της αρνητικής λίστα, βρίσκεται ένα φιλανδικό φαγητό το Blodpalt, παραδοασικό πιάτο που εξακολουθεί να είναι αρκετά κοινό στη βόρεια Φινλανδία και σε μέρη της βόρειας Σουηδίας. Η ιστορία του πιάτου χρονολογείται από την εποχή που τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν όλα τα μέρη των ζώων προκειμένου να έχουν αρκετό φαγητό. Το Blodpalt είναι ουσιαστικά παλτ , ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι κριθαριού ή σίκαλης και (αλλά όχι πάντα) τριμμένες ωμές πατάτες, με αίμα να προστίθεται στη ζύμη, γεγονός που το καθιστά ένα πιο θρεπτικό γεύμα που καταναλώνονταν συχνά κατά τη διάρκεια του σκοτεινού και μακρύ χειμώνα.
Στη Λαπωνία , το blodpalt φτιάχνεται συνήθως με αίμα ταράνδου , και αλεύρι σίκαλης ή σίτου, αλλά όχι πατάτες, και σερβίρεται είτε ως ζυμαρικά σε σούπα είτε με μπέικον. Σε άλλα μέρη της βόρειας Σουηδίας, το blodpalt παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το κανονικό παλτό με μπέικον , αλλά με αίμα που προστίθεται στη ζύμη.
Στη 2η θέση βρίσκεται το ισλανδικό Hákar που είναι καρχαρίας που έχει υποστεί ζύμωση και είναι ένα εθνικό πιάτο της Ισλανδία που αποτελείται από καρχαρία Γροιλανδίας ή άλλον καρχαρία που έχει περάσει από μια συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης για να στεγνώσει για τέσσερις έως πέντε μήνες. Έχει έντονη αμμωνία και γεύση ψαριού.
Την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει το ισπανικό Bocadillo de sardinas (κεντρική φωτο) που είναι ένα ταπεινό ισπανικό σάντουιτς με μια αλμυρή γέμιση από κονσέρβα σαρδέλας. Το σάντουιτς συνήθως παρασκευάζεται με μπαγκέτα ισπανικού τύπου (barra de pan), αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα είδη ψωμιού, όπως ψωμί τσιαμπάτα ή ψωμί ολικής αλέσεως.
Τα 10 χειρότερα φαγητά του κόσμου:
- Blodpalt – Φινλανδία
- Hakarl – Ισλανδία
- Bocadillo de sardinas – Ισπανία
- Chlebová polévka (Σούπα ψωμιού) – Τσεχία
- Yerushalmi kugel με λαζάνια, ζάχαρη και πιπεριές – Ισραήλ
- Εντόσθια ψαριού με κάρυ – Ταϊλάνδη
- Luther burger με μπιφτέκι ελιάς -ΗΠΑ
- Ζελέ χελιών – Αγγλία
- Ψωμί chapalele – Χιλή
- Σαλάτα αγκινάρας – Ελλάδα
Σχετικά
Φάγαμε στο νέο εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη στην Αθήνα
Στο νέο εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη, η ελληνική κουζίνα επιστρέφει στις καθαρές γεύσεις, σε ένα νεοκλασικό με αυλή, στην πιο ιστορική γειτονιά της Αθήνα
40 και βάλε μαγαζιά μας φτιάχνουν λαχταριστούς λουκουμάδες για τα Φώτα
Μαγαζιά σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου για να απολαύσεις το έδεσμα των Θεοφανείων
Φώτα στο βουνό: Απολαμβάνουμε πλούσιο γιορτινό μπουφέ και μεζέδες σε 21 αγαπημένα εστιατόρια
Παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια σε ορεινά χωριά στρώνουν τραπέζι για τα Θεοφάνεια με αυθεντικές κυπριακές γεύσεις, τζάκι αναμμένο και ζεστή φιλοξενία
Αυτός είναι ο νέος «guest chef» στο Cloud9 Fine Dining στη Λεμεσό
Από τις 8 Ιανουαρίου και για περίοδο δύο μηνών θα παρουσιάζει ένα ειδικό tasting menu φέρνοντας εκλεπτυσμένες πορτογαλικές γεύσεις στην Κύπρο
Η νέα άφιξη στην πόλη, ψήνει σουβλάκια... όπως παλιά!
Τα Σουβλάκια είναι η νέα άφιξη της Λεμεσού!
Τα εστιατόρια και τα πιάτα τους που ξεχωρίσαμε το 2025 (μέρος α')
... και θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε και τη νέα χρονιά!
17+1 πολύ καλές ταβέρνες στο χωριό για φαγητό το σαββατοκύριακο
Πού θα πάμε για φαγητό το σαββατοκύριακο αλλά και ανήμερα τα Φώτα
Η βασιλόπιτα βρέθηκε στη λίστα με τα καλύτερα πρωτοχρονιάτικα κέικ του κόσμου
Σύμφωνα με το γαστρονομικό περιοδικό Taste Atlas
Οι 20 πιο πολυσυζητημένες νέες αφίξεις εστιατορίων το 2025
Ταβέρνες, fine dining εστιατόρια, κουζίνες μακρινές και ελληνικές, αυτά είναι όλα τα φρέσκα σημεία ενδιαφέροντος που είχαν κάτι να πουν αυτή τη χρονιά.
Η Χρύσω Λέφου μάς δίνει τη συνταγή για Βασιλόπιτα με πορτοκάλι
Η τηλεμαγείρισσα και παρουσιάστρια της εκπομπής Χρυσωμαγειρέματα σου δίνει τη συνταγή της ημέρας
Στην Αγία Νάπα θα στηθεί Παραδοσιακό Γλέντι
Μια αυθεντική γιορτή γεμάτη μουσική, παράδοση και κυπριακή φιλοξενία από τον Λαογραφικό Όμιλο Αγίας Νάπας «Τουμπεζιά».
14 εστιατόρια στο βουνό με πλούσιο μπουφέ την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια
Πού θα βρεις νόστιμη σούβλα το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς αλλά και την αργία των Θεοφανείων