Wine Guide , Εστιατόρια

6 κρασιά ιδανικά για το καλοκαίρι

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2021

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του ήρθαν και η χαλάρωση, τα πάρτι στις παραλίες αλλά και η απόλαυση της δροσιάς του βουνού. Κι ήρθε και η στιγμή που περιμέναμε για να δοκιμάσουμε ελαφριά, δροσιστικά κρασιά.

Ο καλοκαιρινός οδηγός θα σε βοηθήσει στις οινικές σου επιλογές καλύπτοντας ερυθρές και λευκές ποικιλίες όπως και ροζέ κρασιά.

Όταν ο υδράργυρος είναι στα ύψη, ψάχνουμε το πιο δροσιστικό κρασί και το λευκό είναι πρώτο στη λίστα των επιλογών. Αναζήτησε ξηρά λευκά, με ελαφρύ προς μέσο σώμα και υψηλή οξύτητα. Τα καλοκαιρινά εδέσματα συνδυάζονται υπέροχα με αυτό το στυλ λευκών, άρα απόφυγε λευκά με παλαίωση σε δρύινο βαρέλι όπως της ποικιλίας Chardonnay. Απόλαυσέ την χωρίς δρυ!

Από τις καλύτερες ποικιλίες που βάζουν στόχο να σε δροσίσουν το καλοκαίρι είναι η διάσημη ποικιλία Sauvignon Blanc. Πικάντικο, ξινό και μαλακό, το συγκεκριμένο θεωρείται επιλογή με μεγάλη ευελιξία στο πάντρεμα με φαγητό. Η ποικιλία Riesling είναι μια από τις πιο αρωματικές λευκές, ξηρό ή γλυκό, ενώ θεωρείται gourmet ποικιλία για τους ποικιλόμορφούς της συνδυασμούς με το φαγητό. Το Pinot Grigio της Βόρειας Ιταλίας, γνωστό στη γενέτειρά του τη Γαλλία σαν Pinot Gris, έχει υψηλή οξύτητα που συνδυάζεται τέλεια με θαλασσινά. Το Ξυνιστέρι, η πεμπτουσία του λευκού κυπριακού κρασιού, θεωρείται από πολλούς το τέλειο δροσιστικό κρασί με ντελικάτα αρώματα λευκών λουλουδιών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Επίσης, οι άλλες αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού Σπούρτικο, Βασίλισσα και Μωροκανέλλα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι must try το καλοκαίρι.

Ο βασιλιάς της ορυκτότητας και υψηλής οξύτητας, το Ασσύρτικο Σαντορίνης, δεν πρέπει να λείπει από το καλοκαιρινό τραπέζι, ενώ η Μαλαγουζιά είναι σαν passe-partout, ξεκλειδώνει κάθε ουρανίσκο και αρέσει πάντα! Και πώς να μην αρέσει αφού έχει έντονα αρώματα ροδάκινου, lime, λευκών λουλουδιών και τροπικών φρούτων. Ας μην ξεχνάμε το Μοσχοφίλερο και τη Ρομπόλα.

Όσο για τα ροζέ, το φρέσκο και τραγανό στυλ τους τα καθιστά ιδανικά για κάθε μέρα του καλοκαιριού. Όταν ψάχνεις για το τέλειο ροζέ, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου: η εσοδεία, να είναι συνήθως φρέσκο δύο ή τριών χρονών και φρουτώδες (χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα ότι είναι γλυκό) και να μη φοβάσαι να δοκιμάσεις τα ξηρά ροζέ. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αφρώδη ροζέ για να δοκιμάσεις, από ξηρά ροζέ brut έως πιο γλυκά. Η γαλλική περιοχή της Προβηγκίας είναι γνωστή για το ροζέ της. Η τραγανή και δροσιστική φύση των κρασιών από αυτή την περιοχή κάνουν το ροζέ Προβηγκίας ιδανικό για το καλοκαίρι. Γενικά τα ροζέ της Κύπρου και της Μεσογείου σερβίρονται κρύα συνδυάζοντας με το φαγητό τέλεια τις τανίνες και την οξύτητά τους, αφήνοντας μια απολαυστική τραγανή επίγευση. Όσο για τα ερυθρά, απόφυγε τα βαριά, γεμάτα κόκκινα κρασιά αφού μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, και να σε κουράσουν σε περίοδο που χρειάζεσαι ενυδάτωση.

Δοκιμάζουμε ερυθρά που έχουν καλή γεύση όταν ψύχονται, με χαμηλά επίπεδα τανίνης και υψηλότερη οξύτητα. Προτεινόμενες ποικιλίες για Κύπρο το Μαύρο Αμπελίσιμο, τα ελληνικά Λιάτικο, Ξινόμαυρο, και διεθνώς τα Cinsault, Pinot Noir, και Zweigelt.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
2020 Οινοποιείο Κολιός Ίρις, Σπούρτικο, Πάφος, €8

Το Σπούρτικο, που μερικά χρόνια πριν δεν το γνωρίζαμε, τώρα έχει αρχίσει να έχει τους δικούς του fans και να δημιουργεί δροσερά, μεσογειακά, λευκά κρασιά! Το Ίρις είναι από τα καλύτερα παραδείγματα. Το χρώμα του είναι μέτριας έντασης λεμονοπράσινο. Το άρωμά του είναι εξωτικό και εξωστρεφές αναδίδοντας ανθούς λεμονιάς, πεπόνι, μάνγκο, αλλά και νύξεις εσπεριδοειδών και μελιού. Στο στόμα είναι πολύ νόστιμο, ελαφρύ, τραγανό, με αρμονική οξύτητα και μακρά επίγευση εσπεριδοειδών.

2020 Οινοποιείο Μακαρούνας Αέρηδες, Ξυνιστέρι, Πάφος, €8.50
Ολική επαναφορά στο μονοποικιλιακό κάνει ο Θεόδωρος Μακαρούνας με το Αέρηδες. Καθαρό, μέτριας έντασης λεμονί. Η μύτη είναι μέτρια σε αρωματική ένταση, με φρούτο το οποίο φλερτάρει με τον τροπικό χαρακτήρα και ανθικές νύξεις. Στο στόμα είναι ξηρό, με ήπια οξύτητα και συνολικά καλά ισορροπημένο. Επίγευση μεσαία σε διάρκεια, πολύ φρουτώδης και ευχάριστη. Έτοιμο προς κατανάλωση. (Bottles)

2020 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη Βασίλισσα, Πάφος, €11
Το απόλυτα μοδάτο σταφύλι του κυπριακού αμπελώνα σε μια όμορφη έκφρασή του από τον Άγγελο Τσαγγαρίδη. Μέτριο, λεμονοπράσινο χρώμα. Μέτριας αρωματικής έντασης μύτη με φρουτώδη χαρακτήρα που θυμίζει εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα φρούτα, λευκά άνθη πορτοκαλιάς και κάποιες φυτικές νύξεις. Ξηρό στόμα, τραγανό με λεμονάτη οξύτητα και φρεσκάδα που σου δίνει τη διάθεση να πιεις λίγο παραπάνω. Ανθικό στο στόμα με χαρακτηριστική και γεμάτη ζωντάνια φρεσκάδα. Πίνεται τώρα αλλά και για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια με χαρακτηριστική άνεση. Μια διακριτική Βασίλισσα που θα συνοδεύσει εξαιρετικά το φαγητό.

2020 Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά, Αμύνταιον, Ελλάδα €12.50
Μια από τις καλύτερες Μαλαγουζιές, χάρη στην εξαιρετική ισορροπία της και τα απολαυστικά της αρώματα. Μια κρυστάλλινη και τραγανή ελληνική ποικιλία η Μαλαγουζιά, με λαμπερό πράσινο-κίτρινο χρώμα και έντονο άρωμα με νότες λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτη, με εξαιρετική ισορροπία, δροσιά και φινέτσα και έχει ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση. (La Maison du Vin)

2020 Οινοποιείο Κυπερούντα, Ακτή, Λεμεσός, €13
Ένα κρασί από Λευκάδα και Μαύρο Αμπελίσιμο με λαμπερό, απαλό, ροδαλό χρώμα με φωτεινές ανταύγειες. Έντονα αρώματα φρέσκων φρούτων και ανοιξιάτικων λουλουδιών. Οξύτητα απαλή και δροσιστική, με ιδιαίτερα μακρά επίγευση, αφήνοντας μια υποψία αλμύρας. Ένα κομψό, ισορροπημένο κρασί με εντυπωσιακή φρεσκάδα. (Φωτιάδης Διανομείς)

2020 Château d’Esclans, Domaine Sacha Lichine, Whispering Angel, AC Côtes de Provence, France €24
Μην σε ξεγελά το αγγλικό του όνομα, που επιλέχτηκε για λόγους καθαρά εμπορικούς. To Whispering Angel είναι ένα καθαρόαιμο ροζέ από την Προβηγκία, κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από την ποικιλιακή του σύνθεση όσο και από το γενικότερο προφίλ του. Είναι φρέσκο και ζωντανό, με όμορφο αρωματικό χαρακτήρα που παραπέμπει σε φράουλες και αγριολούλουδα, με δυνατή οξύτητα που ξεδιψά και φρεσκάρει. Ένα κρασί για όλες τις ώρες, που θα στολίσει το τραπέζι σου και θα ταιριάξει τέλεια με κάθε όμορφο πιάτο που θα σερβίρεται δίπλα του. (Φωτιάδης Διανομείς)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close