Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Αυτό το καλοκαίρι άσε τη Σωτήρα να σε μαγέψει! 

Όσα πρέπει να ξέρεις για να βάλεις το συντομότερο την αυθεντικήκαι μαγευτική Σωτήρα στηλίστα των διακοπών σου.

Δημοσιεύτηκε στις 02 Αυγούστου 2021

Το λέμε χρόνια. Ότι η Σωτήρα αλλάζει. Και αλλάζει προς το καλύτερο. Και αυτή η αλλαγή δεν συνεπάγεται απαραίτητα στροφή σε «ασυγκράτητες» οικιστικές ή άλλες αναπτύξεις. Η αλλαγή της Σωτήρας σημαίνει ανανέωση, σημαίνει κάτι καινούριο, κάτι απλό αλλά παράλληλα κάτι μοναδικό.

Ξεκινώντας από τις φυσικές ομορφιές, η Σωτήρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους γειτονικούς της Δήμους, Αγία Νάπα και Παραλίμνι, που χαρακτηρίζονται ως «ναυαρχίδες» του τουρισμού. Ευτυχώς για όλους μας, ο Δήμος Σωτήρας κράτησε την ταυτότητά του ανόθευτη και παρέμεινε πιστός στο να προσφέρει στον επισκέπτη την ασυναγώνιστη πολυτέλεια της απλότητας και παράλληλα την αυθεντική ομορφιά της ανόθευτης παράδοσης είτε σε γεύσεις είτε και σε κουλτούρα.

Πηγαίνοντας, λοιπόν, προς τη Σωτήρα, η οποία σημειωτέον, βρίσκεται μόλις 45 λεπτά από τα «φώτα Καλησπέρα» στη Λευκωσία, θα συναντήσεις το βαθύ γαλάζιο της παραλιακής περιοχής της Αγίας Θέκλας. Η ομώνυμη παραλία με Γαλάζια Σημαία, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, κυρίως χάρη στο ήρεμο περιβάλλον, αλλά και στη νηνεμία των νερών λόγω του φυσικού κυματοθραύστη, του μικρού νησιού το οποίο βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα απέναντι και στο οποίο μπορείς να πας περπατώντας, όπως ακριβώς η περίφημη παραλία του Nissi Beach. Εκεί θα βρεις όλες τις υπηρεσίες, από ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζ, μέχρι και εστιατόριο και beach bar για να απολαύσεις το ποτό ή το φαγητό σου όλες τις ώρες της ημέρας.

Περπατώντας λίγο πιο κάτω, προς ποταμό Λιοπετρίου, θα συναντήσεις την παραλία «Ποσειδώνας» την προσφάτως αδειοδοτημένη παραλία του Δήμου Σωτήρας, η οποία, μάλιστα, απέκτησε κι ένα από τα πιο “hot entries” του καλοκαιριού, το «Παγίδα» beach bar το οποίο, σύμφωνα και με το όνομά του… θα σε παγιδεύσει στο μυκονιάτικο στιλ του, τη lounge μουσική, τις πιατέλες με σούσι ή φρούτα και τα απολαυστικά κοκτέιλ.

Μάλιστα, ο Δήμος Σωτήρας, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδιάσει και έναν μοναδικό πεζόδρομο πλάτους έξι μέτρων και μήκους τριών χιλιομέτρων, που μαζί με έναν ποδηλατόδρομο θα ενώνει τη γειτονική μαρίνα Αγίας Νάπας με τον ποταμό Λιοπετρίου.
Και μιλώντας για τις γειτονικές αναπτύξεις, η Σωτήρα έχει την τύχη να βρίσκεται αφενός δίπλα στη μαρίνα Αγίας Νάπας, η οποία σιγά-σιγά παίρνει ζωή με μοναδικά ονόματα εστιατορίων να κάνουν την κάθοδό τους στο νησί, και αφετέρου δίπλα στον ποταμό Λιοπετρίου, ο οποίος αυτή τη στιγμή αποκτά ένα γερό «λίφτινγκ» με την ανάπλαση του αλιευτικού του καταφυγίου.

Ταξιδεύοντας προς την ενδοχώρα, θα περάσεις σε μία απόσταση δύο, περίπου, χιλιομέτρων, από τις αγροτικές εκτάσεις της Σωτήρας και θα συναντήσεις -τι άλλο- απέραντες εκτάσεις με Κολοκάσι Σωτήρας, πατάλαχανικά. Κι αν δεν το ήξερες, μάθε ότι το Κολοκάσι Σωτήρας ήταν το πρώτο αγροτικό προϊόν που πιστοποιήθηκε ως Προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Μάλιστα, το 2017 απέσπασε και το βραβείο Κυπριακού Προϊόντος της Χρονιάς στα Cyprus Eating Awards που διοργανώνει το Check in Cyprus.

Και φυσικά, το Κολοκάσι Σωτήρας αλλά και το υποπροϊόν, Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας, μπορείς να τα δοκιμάσεις, είτε σε παραδοσιακές συνταγές (γιαχνί, καππαμά και πούλλες τηγανητές) είτε και σε εναλλακτικές συνταγές στις περίφημες ταβέρνες της Σωτήρας.

Η ταβέρνα Μουσικός (Κυριάκου Μάτση και Ευάγγελου Φλωράκη γωνία, Σωτήρα) που φημίζεται για τους μεζέδες της και ιδιαίτερα για το ολόφρεσκο χαλλούμι που σερβίρει, παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις αφού κατατάσσεται ως μία από τις καλύτερες ταβέρνες παγκύπρια. Επίσης, η ταβέρνα Old Simos (Γρηγόρη Αυξεντίου, Σωτήρα) στον δρόμο προς Παραλίμνι, φημίζεται για τους μοναδικούς και ξεχωριστούς μεζέδες που προσφέρει ο εγγονός του ιδιοκτήτη της παραδοσιακής κατοικίας «Γερόσιμου» μαζί με τη γυναίκα του Άντρη. Εκεί θα βρεις καλομαγειρεμένα πιάτα, από τσιπς κολοκασιού μέχρι και… σούσι με κολοκάσι και χαλλούμι!

Κι αν θες να ψάξεις περισσότερο για τη μακρόχρονη ιστορία της Σωτήρας, μπορείς να επισκεφθείς τα αμέτρητα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, τα οποία είναι διάσπαρτα. Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβωνας κατέγραψε στα «Γεωγραφικά» του τον οικισμό «Θρόνοι», ο οποίος στη συνέχεια, λόγω επιδρομών από τους πειρατές, φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα όπου χτίστηκε ο νέος οικισμός, αφιερωμένος -όπως πιστεύεται- στον Σωτήρα Χριστό, που έδωσε, έτσι, το όνομά του στην Κοινότητα, η οποία γλίτωσε από τις συνεχείς επιδρομές. Ως εκ τούτου, στο κέντρο θα βρεις τον πρωτοχριστιανικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με το μοναδικής τεχνοτροπίας καμπαναριό και τοιχογραφίες ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μύθους και παραδόσεις. Πολύ κοντά θα βρεις το βυζαντινό εξωκκλήσι του 16ου αιώνα, του Αγίου Μάμαντος, ενώ και για τις δύο γιορτές διοργανώνονται μεγάλες εμποροπανηγύρεις κάθε 6 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Εκεί κοντά μπορείς, επίσης, να επισκεφθείς τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Σωτήρας ο οποίος μετατράπηκε σε Εικονοφυλάκιο-Σκευοφυλάκιο και εκεί φυλάσσονται σημαντικά εκθέματα εκκλησιαστικής ιστορίας. Δίπλα μπορείς να βρεις το Μνημείο Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-59 εκεί όπου φυλάσσεται το περίφημο φορτηγό, στην κρύπτη του οποίου απέδρασαν από τα Κρατητήρια Πύλας στις 12 Μαρτίου του 1958 οι Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας, Χριστάκης Τρυφωνίδης και Φρίξος Δημητριάδης. Επίσης, μην παραλείψεις να επισκεφθείς και τα μοναδικά εξωκλήσια στον δρόμο προς Λιοπέτρι, στην περιοχή Χορδάκια, Παναγία, Άγιο Γεώργιο και Άγιο Θεόδωρο καθώς φυσικά και το περίφημο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας στο παραλιακό μέτωπο.

Και έτσι ενημερωτικά, στη Σωτήρα έχει ανοίξει τις πύλες του ένας πρωτοποριακός «Πολυχώρος Πολιτισμού» ή αλλιώς Κέντρο Κοινωνικών Παροχών που ο Δήμος φιλοδοξεί να μετατρέψει σε χώρο δημιουργίας και έμπνευσης και ο οποίος διαθέτει από καφεστιατόριο, μέχρι αίθουσες διαλέξεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα τεχνών, αίθουσα γυμναστικής και χορού καθώς και ιατρείο και άλλες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση ατόμων κάθε ηλικίας από τη Σωτήρα και από τους γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες. Ήδη στον χώρο φιλοξενείται το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και τα προγράμματα που υλοποιεί.

Φεστιβάλ Κολοκασιού… αλλιώς!
Μπορεί η πανδημία να έχει αναβάλει πολλές από τις εκδηλώσεις, όμως ο Δήμος Σωτήρας φαίνεται αποφασισμένος να διοργανώσει φέτος το 43ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού (εάν και εφόσον τα μέτρα και τα πρωτόκολλα το επιτρέπουν). Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας, η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος με πολλές διαφοροποιήσεις, ένεκα των μέτρων για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας ο Δήμος, προγραμματίζει μία μεγάλη συναυλία με γνωστό Ελλαδίτη καλλιτέχνη, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί στη συνέχεια. Παράλληλα, στον χώρο θα σερβίρεται street food ενώ η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας αποφάσισε όπως σταλεί ανοικτή πρόσκληση σε όλους όσοι παρασκευάζουν μεταποιημένο (συσκευασμένο) κολοκάσι, ή μπορούν μέχρι τον Σεπτέμβριο να ετοιμάσουν μεταποιημένο κολοκάσι και να διαθέσουν στον χώρο το δικό τους περίπτερο, ώστε να πωλείται στο κοινό. Μάλιστα, η υπηρεσία του Δήμου θα καλέσει ειδική επιτροπή για να αξιολογήσει τα προϊόντα και η καλύτερη ή οι καλύτερες ιδέες θα βραβευτούν από τον Δήμο Σωτήρας. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα τηρούνται με αυστηρότητα όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα που απαιτεί η Κυβέρνηση για αναχαίτιση της μετάδοσης του COVID-19, ενώ τονίζεται ότι η εκδήλωση θα διεξαχθεί εφόσον οι συνθήκες και τα μέτρα για την πανδημία το επιτρέπουν και εφόσον ληφθεί σχετική άδεια από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close