Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

"Pelagos" κυπριακών δημιουργικών γεύσεων στο ξενοδοχείο Άνασσα

Δοκιμάσαμε πιάτα που εξυμνούν την κυπριακή, παραδοσιακή κουζίνα, με μοντέρνες πινελιές και σύγχρονη αισθητική

Δημοσιεύτηκε στις 02 Αυγούστου 2024

Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου


Με την είσοδό σου στο ξενοδοχείο Άνασσα, με ένα μαγικό τρόπο έρχεται η λήθη. Ξεχνάς τα πάντα. Πλήρης χαλάρωση. Το γαλάζιο της θάλασσας πνίγεται στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου Χρυσοχούς. Οι εικόνες σαν κάδρα κινηματογραφικά από ιταλικές ταινίες των '70s. Τα πανύψηλα κυπαρίσσια αγγίζουν τα σύννεφα, καταπράσινοι κήποι, ολάνθιστες γλάστρες, περιποιημένοι χώροι σε φόντο γαλάζιο με τους ήχους της φύσης συντροφιά και το καθετί προσεγμένο με απόλυτη προσοχή. Τα στοιχεία που θα λέγαμε πως χαρακτηρίζουν κυρίως το Άνασσα είναι η υψηλή αισθητική, το εκλεπτυσμένο γούστο και η προσεγμένη πολυτέλεια. Χωρίς φτιασίδια, επιτήδευση και περιττολογία. Μινιμαλισμός και πολυτέλεια.

Σε εκείνο, λοιπόν, το μαγευτικό σημείο του νησιού, βορειοδυτικά της Κύπρου, λίγο πριν την χερσόνησο του Ακάμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η αρχαία θέα της ομορφιάς, η Αφροδίτη, επέλεξε να κάνει τα μπάνια της επιλόγοντας αυτή την περιοχή για τη δημιουργία των λουτρών της. Η ομορφιά, στοιχείο συνυφασμένο με το τοπίο ως στοιχείο της θεάς αλλά και της φύση.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, φύσης, ηρεμίας και πολυτέλειας, κατηφορίζοντας στον χώρο με τις πισίνες του ξενοδοχείου και θέα τη θάλασσα συναντάς το εστιατόριο Pelagos. Ανάμεσα στα εστιατορικά κόνσεπτ του ξενοδοχείου, το Pelagos κατέχει τη θέση ενός πιο χαλαρού χώρου, για μεσημεριανό πλάι στην πισίνα, easy food, πιάτα και γεύσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια. Η φιλοσοφία αυτή συνεχίζεται, όμως, το dinner menu άλλαξε ρότα ακολουθώντας το όραμα και την ιδέα του Group Executive Chef της Thanos Hotels David Goodridge.

anassa_60009.jpg

Συνομιλώντας μαζί του, ένιωσα λιγάκι άβολα που ένας Βρετανός μας έβαλε τα γυαλιά και πήρε την "δικιά" μας παραδοσιακή κουζίνα και την απογείωσε. Ο David, δεν είναι καθόλου τυχαία περίπτωση αφου πέραν από ένας πολύπειρος και ευφυής σεφ, γνωρίζει, όχι απλά πάρα πολύ καλά τα ντόπια αλλά από πρώτο χέρι. Ξέρει από πού πρόερχονται, γνωρίζει τους παραγωγούς, έχει σχέση με τους ανθρώπους που τον προμηθεύουν τα αβοκάντο από την Αργάκα, τις μπανάνες από την Πέγεια, το φρέσκο γάλα από την περιοχή με το οποίο φτιάχνει χαλούμια και τυριά αλλά και την κυρία στα Πηγένια που τον προμηθεύει το χαλίτζι. "Με δυσκολεύει ακόμη λιγάκι η παρασκευή φέτας", μου εξομολογείται, "όμως θα το προσπαθήσω κι άλλο". Και είμαι σίγουρος πως θα το καταφέρει!

Το σκεπτικό γύρω από το νέο μενού του εστιατορίου Pelagos, όπως μου εξήγησε, ήταν να φέρει την ντόπια, παραδοσιακή κουζίνα, τα πιάτα που μαγειρεύουμε σήμερα εμείς, οι σύγχρονοι Κύπριοι στα σπίτια μας, καθημερινές και γιορτές. Γι' αυτό, τον λόγο μάζεψε το προσωπικό του ξενοδοχείου συλλέγοντας από πρώτο χέρι πληροφορίες. Ήθελε να μάθει τις γεύσεις που βάζουμε εμείς οι Κύπριοι του 2024 στο πιάτο και στο τραπέζι μας για τις οικογένειές μας με σκοπό να τις προσαρμόσει σε ένα δημιουργικό, με γκουρμέ ματιά στο μενού του εστιατορίου Pelagos.

Το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις αφού καθίσεις αναπαυτικά στο Pelagos και αντικρύσεις απένταντί σου τον ήλιο να δύει και να ζωγραφίζει με μαγευτικά χρώματα τον ουρανό είναι η έκπληξη. Απολαμβάνοντας τη δροσερή μου σαμπάνια και το ηλιοβασίλεμα απέναντί μου με θέα τη θάλασσα ο σερβιτόρος φτάνει στο τραπέζι μου με homemade, ολόφρεσκο ζεστό ψωμάκι, πιτούλες παφίτικες, μία εξαιρετική χούμους για να με σερβίρει ελαιόλαδο με φρέσκια ρίγανη που την κόβει την ίδια ώρα από την γλάστρα μπροστά στον πελάτη.

7Z0A7951.jpg

Η συνέχεια έγινε με το χαλίτζι, αγαπημένο κυπριακό τύρι που σερβίρεται με μικρά scoops από καρπούζι και μία πολύ αρμονική σάλτσα με χαρουπόμελο. Μαζί έφτασαν στον τραπέζι μία μελιντζανοσαλάτα με εξαιρετική υφή και τραγανά στοιχεία, που οι γεύσεις ξεχείλιζαν στον ουρανίσκο. Να σημειώσω ότι η εξυπηρέτηση παίρνει 10 με τόνο.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή με μία φρεσκοκομμένη σαλάτα, με πράσινα χόρτα εποχής, ρόδι, καρπούζι, ντοματίνια και αβοκάντο η οποία ανακατεύεται από τον σερβιτόρο μπροστά σου ενώ μία ελαφριά σως γιαουρτιού με μέλι ολοκληρώνει αυτή τη δροσερή πανδαισία γεύσεων.

7Z0A8068.jpg

To πιάτο που ακολούθησε θα μπορούσε να έχει άνετα μία θέση σε κάποιο μισελενάτο εστιατόριο του εξωτερικού. O David και η ομάδα του πήραν το ταπεινό, αιγοπρόβειο χαλούμι της Κύπρου-το οποίο φτιάχνουν οι ίδιοι στο ξενοδοχείο- και το απογείωσαν. Με μερικές πινελιές δημιουργήθηκε ένα πιάτο με ολόφρεσκο, ζεστό χαλούμι, βυθισμένο σε ένα βελούδινο αυγολέμονο σερβιρισμένο με φρεσκοκομμένη μαύρη τρούφα. Ένα πιάτο που αξίζει πολλά βραβεία. Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος αυτής της προσπάθειας του Άνασσα αλλά και την νοστιμιά αυτού του πιάτου.

Μαγεμένος από το χαλούμι με το αυγολέμονο γεύτηκα στη συνέχεια κουπέπια, τα οποία μου θύμισαν παρόμοια που έφαγα σε παφίτικους γάμους, πιο στεγνά, μυρωδάτα, με περισσότερο ρύζι. Ακουλήθησε ένα υπέροχο όρζο ριζότο με μόρελ κυπριακά μανιτάρια, άγρια σπαράγγια ενώ βρήκα εξαιρετική προσθήκη την αναρή. Πλάι στο ριζότο τοποθετήθηκαν χρυσοτηγανισμένες μπαλίτες οι οποίες ήταν τύπου arancini (ιταλικές μπάλε ρυζιού που γεμίζονται, καλύπτονται με τριμμένη φρυγανιά και τηγανίζονται) με γεύση από γεμιστά. Τα arancini γεμιστά σερβίρονται με τυροκαφτερή και ντοματίνια. Επίσης ένα πιάτο όλο νοστιμιά που μύριζε κυπριακή κουζίνα της μαμάς.

Κάθε πιάτο είναι και ένα κομμάτι από την Κύπρο δοσμένη μέσα από μία πιο σύγχρονη, γαστρονομική ματιά, στοιχείο που φάνηκε πιο έντονα στα επόμενα πιάτα και κυρίως στο κλέφτικο. Ακούγοντας κλέφτικο έχουμε μία συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας. Ο David και η ομάδα του όμως μεγαλούργησαν ξανά ξαφνιάζοντάς μας πολύ ευχάριστα δημιουργώντας ένα πιάτο με κλέφτικο σε μπαλοτίνα. Όλες οι γεύσεις σε μία μπαλοτίνα που ενώ δεν βλέπεις το κλέφτικο το γεύεσαι ακριβώς όπως το γνωρίζεις όλα αυτά τα χρόνια. Με αρνίσιο κρέας από τον ώμο του ζώου, μαρινάρεται και μαγειρεύεται για πολλές ώρες ώστε να δέσουν μαζί όλες οι γεύσεις και να δημιουργηθεί ένα pulled lamb θα τολμούσα να πω σε μία εξαίσια μπαλοτίνα.

7Z0A7324.jpg

Η κυπριακή κουζίνα φημίζεται και για το στιφάδο της άρα δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο δημιουργικό κυπριακό μενού. Παίρνοντας το στιφάδο ένα βήμα παραπάνω, το Pelagos θα σου σερβίρει όλη εκείνη την πλούσια γεύση των καραμελωμένων κρεμμυδιών ψημένων με κόκκινο κρασί, με ένα εξαιρετικό μοσχαρίσιο φιλέτο Angus γλασαρισμένο με κουμανταρία. Ένα απόλυτα απογειωτικό πιάτο υψλής γαστρονομίας με γεύση από Κύπρο.

7Z0A7289.jpg

Τα αφέλια είναι ένα πολύ διάσημο κυπριακό πιάτα το οποίο δυστυχώς σε αρκετά εστιατόρια σερβίρεται πολύ καλό, πνιγμένο στο λάδι, με κακής ποιότητας σκληρό κρέας. Αυτό που δοκίμασα στο Άνασσα ομολογώ ότι έδωσα μία νέα προοπτική σε ένα πιάτο που μας έχει κουράσει έτσι όπως φτιάχνεται. Ο David επέλεξε κρέας από τον λαιμό του αγριόχοιρου, ψημένο σε κόκκινο κρασί, με φρέσκο κόλιανδρο και ένα πουργούρι από τα πιο νόστιμα και καλομαγειρεμένα που δοκίμασα ποτέ, μαζί με homemade γιαούρτι.

7Z0A7321.jpg

Ο David, προβληματίστηκε ιδιαίτερα με τον μουσακά. Ήθελε να σερβίρει κάτι πρωτότυπο, νόστιμο και να έχει εκείνη την τραγανότητα του μουσακά. Έτσι, αποφάσισε αρχικά να φτιάξει ένα χορτοφαγικό μουσακά (θα ομολογήσω ήθελα το κιμά μου), με μία βελούδινη μπεσαμέλ με τα λαχανικά του όλα "δεμένα" σε ένα πανέμορφο, χρυσαφένιο και τραγανό πουγκί. Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο σε ένα τόσο πολύπαθο πιάτο της κουζίνας μας.

Κάθε πιάτο ήταν και μία έκπληξη. Μία βαθιά υπόκλιση στον πλούτο της κυπριακής κουζίνας. Εκείνο όμως που λείπει, μου ανέφερε ο David, είναι η σούβλα. "Όλοι οι υπάλλοηλοι μου έλεγαν ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει σούβλα από ένα τέτοιο μενού. Έσπαγα το μυαλό μου να βρω κάποιον τρόπο για να βάλω και την σούβλα αλλά είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο". Γελάσαμε και του εξήγησα τρώμε τόση σούβλα στην Κύπρο που δεν θα λείψει σε κανένα από ένα μενού που αγγίζει το τέλειο σε γεύση, δημιουργικότητα, ποιότητα, φρεσκάδα και ποσότητα.

Το γλυκό τέλος πλησιάζει. Η ώρα του γλυκού. Ο David κάνει ήδη πολλές σκέψεις για αλλαγές τόσο στα πιάτα όσο και στα γλυκά για να τα προσαρμόσει στην εποχικότητα των προϊόντων. Κάνει διάφορες σκέψεις και κατάλαβα πως η φαντασία του καλπάζει σε σχέση και με τα γλυκά που έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Τελειώνοντας απόλαυσα ένα ολόδροσο μαχαλεπί με berries και μαστίχα, το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο.

Το νέο μενού στο εστιατόριο Pelagos με ενθουσίασε. Πώς η δημιουργικότητα ενός πολύπειρου Βρετανού σεφ πήρε την απλότητα της κυπριακής κουζίνας και την ανέβασε στο βάθρο της γκουρμέ, δημιουργικής γαστρονομίας. Ένα μενού γεμάτο Κύπρο, γεύσεις σπιτικές, δικές μας, πιάτα θα χορτάσουν σώμα και ψυχή, θα ξυπνήσουν μνήμες και θα συγκινήσουν.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close