Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2024
Πάμε στην Γιορτή του Χαρουπιού την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Ο Βαλάντης, ο Γιάννης Σοφίλλας και η Σάσσυ θα μας ανεβάσουν την διάθεση με μουσική και χωρό.
Η περίοδος συγκομιδής του χαρουπιού ξεκινά τον Σεπτέμβριο και οι ντόπιοι δεν μπορούν παρά να γιορτάσουν αυτό το ξεχωριστό προϊόν, γνωστό και ως «Μαύρος Χρυσός της Κύπρου». Οι χαρουπιές φύονται στο νησί από τη νεολιθική εποχή (7000-3000 π.Χ.). Τα χαρούπια και τα πολυάριθμα υποπροϊόντα τους βρίσκονται σε αφθονία στο νησί και είμαστε στην ευχάριστη θέση να επωφεληθούμε από την πολύτιμη διατροφική τους επίδραση καθημερινά.
Ο Δήμος Πέγειας γιορτάζει το Μαύρο Χρυσό μας στη Γιορτή του Χαρουπιού! Η γραφική τοποθεσία πάνω από το αλιευτικό καταφύγιο και η θέα στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να παρακολουθήσετε αυτή την εκδήλωση, ακόμα κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ χαρούπι στη ζωή σας! Περπατήστε και μάθετε για αυτό το ευέλικτο φρούτο με τις πολυάριθμες ιδιότητες και χρήσεις.
Αν έχετε γλυκά, μπορείτε να απολαύσετε διάφορες γλυκές λιχουδιές φτιαγμένες με χαρούπια: χαρουπιόπιτα, τυρί αναρή με σιρόπι χαρουπιού και παστέλι. Αναρωτιέστε τι είναι το παστέλι; Λάβετε μέρος στην επίδειξη παρασκευής παστέλι και δείτε τον εαυτό σας! Είναι μια από τις καλύτερες λιχουδιές για τους λάτρεις του χαρουπιού. Εάν δεν είστε επιδόρπιος, μπορείτε να απολαύσετε τοπικά πιάτα όπως το ρέσι (παραδοσιακό γαμήλιο πιάτο).
Στο φεστιβάλ μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να φτιάχνετε τραχανά (μια πηχτή σούπα που βασίζεται σε μείγμα δημητριακών και γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση) και πώς να αποστάζετε τη ζιβανία (δυνατό ποτό από πυρηνό).
Αν νομίζετε ότι τα φεστιβάλ μας αφορούν μόνο το φαγητό, διαβάστε! Θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσετε χειροτεχνίτες να υφαίνουν καλάθια με καλάμια και να διακοσμούν κολοκύθες. Θα απολαύσετε επίσης μια ζωντανή συναυλία διάσημων Ελλήνων τραγουδιστών και θα χορέψετε με παραδοσιακή μουσική μαζί με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.
>> Παρασκευή 30 Αυγούστου, προαύλιο εκκλησίας Αγίου Γεωργίου, Πέγεια, 20:00.
Σχετικά
Τα 12 παραδοσιακά φεστιβάλ της άνοιξης στην Κύπρο που γεμίζουν τα χωριά ζωή
Από γιορτές αφιερωμένες σε τοπικά προϊόντα και λουλούδια μέχρι μουσικούς περιπάτους και αυθεντικά πανηγύρια στα χωριά, η άνοιξη στην Κύπρο γεμίζει γεύσεις, αρώματα και παράδοση.
Το Φεστιβάλ Λουκουμιού στο Φοινί ανακοίνωσε ημερομηνία
Περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πολύχρωμους πάγκους, γεμάτους από λαχταριστά λουκούμια σε αμέτρητες γεύσεις
Μάθαμε τις ημερομηνίες για το Φεστιβάλ Τριανταφύλλου στον Αγρό
Ένα φεστιβάλ που αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εξορμήσουμε στο όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς
Το αγαπημένο street food festival, επιστρέφει δίπλα στη θάλασσα, και ανακοίνωσε ημερομηνίες
Ετοιμάσου για δύο απολαυστικά τριήμερα γεμάτα γεύσεις, μουσική και καλοκαιρινή διάθεση.
Επιστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην περιοχή με τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα
Ανακοίνωσε ημερομηνία και ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες και δημιουργούς
10 χρόνια Φεστιβάλ Φανερωμένη: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες
Η φετινή διοργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα και επιδιώκει να αναδείξει τη δεκαετή πορεία του φεστιβάλ
Ετοιμάσου για το Φεστιβάλ Πίκλας στην καρδιά της Λευκωσίας
Μία αλλιώτικη γιορτή για τους λάτρεις των... ξιδάτων
Ακυρώνεται το Σαρακοστιανό Street Food Festival 2026
Αντ' αυτού προγραμματίζεται η διοργάνωση μιας νέας (γευστικής) εκδήλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας
Το 9ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, ανακοίνωσε ημερομηνία
Mία διήμερη γιορτή γεμάτη παράδοση
Μάθαμε την ημερομηνία για το 2ο Φεστιβάλ Μαχαλεπιού στο χωριό
To πιο δροσιστικό φεστιβάλ ετοιμάζεται και φέτος να επιστρέψει στα βουνά του Τροόδους
Έρχεται το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2026
Με κεντρική θεματική Life, η φετινή διοργάνωση δεν περιορίζεται στην προβολή ταινιών· προτείνει μια στάση απέναντι στον κόσμο