Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

7 ειδυλλιακές παραλίες στον Ακάμα, για "μυστικές" βουτιές

7 βουτιές που πρέπει να κάνεις στις -μη οργανωμένες- παραλίες του Ακάμα

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2021

Για τα πιο private μπάνια, τις πιο περιπετειώδεις εξορμήσεις και τις πιο «ακριβές» αναμνήσεις, ένας είναι ο δρόμος: αυτός που οδηγεί στην πανέμορφη χερσόνησο του Ακάμα.

Εδώ δεν θα βρείτε ξαπλώστρες και κρεβατάκια. Δεν θα βρείτε υπηρεσίες και διευκολύνσεις, εκτός από κάποιες μεμονωμένες επιχειρήσεις εστίασης. Θα βρείτε όμως γαλήνη, παραμυθένια σκηνικά με τιρκουάζ νερά, καταπράσινα τοπία που φτάνουν ως την ακτογραμμή, ιδιαίτερα πετρώματα, αλλά και την ησυχία σας.

Κόλπος του Μανώλη
Αξεπέραστης ομορφιάς τοπίο. Οι θαλασσινές σπηλιές που υπάρχουν στην περιοχή, τα καταγάλανα νερά και η λευκή άμμος, σε συνδυασμό με το δάσος του Ακάμα, δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό. Πίσω από τον κόλπο υπάρχει πλούσια βλάστηση που προσθέτει μια πολύ ευχάριστη νότα πρασίνου και πολύτιμη φυσική σκίαση. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να συναντήσετε τα κατσίκια που ζούνε στην περιοχή και συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στα άγρια, απόκρημνα βράχια.

Tip: Οι θαλασσινές σπηλιές στην περιφέρεια του κόλπου έχουν ρηχά νερά και είναι εύκολα προσβάσιμες, προσφέροντας μια εμπειρία μοναδική.

GPS: Ο Κόλπος του Μανώλη είναι κάπως δυσεύρετος, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε βράχους. Ερχόμενοι από τα Λουτρά της Αφροδίτης και αφού περάσετε τον Κόλπο του Αμφιθεάτρου, θα φτάσετε στο τέλος του ξέφωτου μετά από περίπου 1 χλμ. Όπως ο δρόμος κατηφορίζει, προτού σας οδηγήσει αριστερά, θα δείτε στα δεξιά σας μια ελιά, ύψους 5 μέτρων. Εδώ στρίψτε δεξιά και σταθμεύστε. Ο κόλπος βρίσκεται στα αριστερά σας. Η πρόσβαση στο νερό γίνεται μόνο από τα βράχια και το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στη δεξιά μεριά του κόλπου.

Blue Lagoon (Κόλπος και Νησάκ ι της Χαμηλής)
Ίσως το πιο έντονο και διαυγές γαλάζιο που θα δείτε σε ολόκληρη την Κύπρο, εξού και η ονομασία «Blue Lagoon» που έχει επικρατήσει για αυτή την ιδιαίτερα εντυπωσιακή παραλία. Ένας επίγειος παράδεισος με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Ο κόλπος έχει συνολικό μήκος περίπου 800 μέτρα και χωρίζεται σε δύο μέρη. Η πιο μικρή, δεξιά μεριά είναι βραχώδης, εκτός από ένα κομμάτι ακτογραμμής 10 περίπου μέτρων που έχει άμμο και μια φυσική λιμνούλα μπροστά του. Το δεύτερο, μεγαλύτερο κομμάτι του κόλπου έχει αμμώδη ακτή σε διάφορα σημεία. Στο κέντρο του κόλπου τα νερά είναι ιδιαίτερα ρηχά και προσφέρονται για παιχνίδι, εξερεύνηση με μάσκα ή απλώς για χαλάρωση.

Tip: Αν έχετε αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή, εδώ θα βγάλετε τις πιο εντυπωσιακές υποβρύχιες φωτογραφίες.

GPS: Η πιο φημισμένη παραλία του Ακάμα είναι σχετικά δυσπρόσιτη από την ξηρά και χρειάζεται αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς, όπως και στις άλλες παραλίες του βόρειου Ακάμα. Ερχόμενοι από τα Λουτρά της Αφροδίτης, καθώς προσεγγίζετε τον Κόλπο της Χαμηλής, θα δείτε στα δεξιά σας το Νησάκι της Χαμηλής και θα βρείτε χώρο στάθμευσης απέναντί του. Πρόσβαση στη θάλασσα μπορεί να γίνει μόνο από τη δεξιά μεριά του κόλπου, περίπου 5 μέτρα από τον χώρο στάθμευσης, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κάθοδος είναι απότομη.

Ακρωτήρι Αρναούτη
Η ακτογραμμή του βορειοδυτικού άκρου της Κύπρου συνδυάζει τις άγριες, ανεμοδαρμένες, εντελώς δύσβατες, βραχώδεις δυτικές πλαγιές, με τους ειδυλλιακούς κολπίσκους με τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και την άσπρη άμμο στη βόρεια μεριά. Το όνομα Αρναούτη προέκυψε τον 16ο αιώνα, όταν η πειρατεία ήταν συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Τότε, η ενετική κυβέρνηση του νησιού εγκατέστησε στο σημείο τους λεγόμενους «Αρναούτηδες», οι οποίοι ήταν Αλβανοί έμμισθοι στρατιώτες που φρουρούσαν την ακτή από τις επιδρομές πειρατών.

Tip: Οι πιο αξιόλογοι κολπίσκοι είναι ο τρίτος από το τέλος και ο τελευταίος, πριν από το άκρο της χερσονήσου. Στον πρώτο μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια άσπρη άμμο και τα ποικιλόμορφα βράχια, ενώ στον τελευταίο μπορείτε να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά και να εξερευνήσετε τον μαγευτικό βυθό, δίπλα σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο.

GPS: Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στο Ακρωτήρι Αρναούτη είναι να σταθμεύσετε στον Κόλπο Φοντάνα Αμορόζα και να περπατήσετε για περίπου 45 λεπτά παράλληλα με την ακτογραμμή, ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, μέχρι την άκρη της χερσονήσου. Οι δύο πιο εντυπωσιακοί κολπίσκοι είναι προς το τέλος της διαδρομής.


Μικρός Ακάμας
Η κρυμμένη και άγνωστη αυτή παραλία είναι μια μικρογραφία όλου του Ακάμα. Τα έχει όλα! Φυσικούς κολπίσκους, βράχια και βότσαλα όλων των ειδών –μικρά, μεγάλα, επίπεδα, αιχμηρά–, ψιλή ξανθιά άμμο, κουφώματα μέσα στους βράχους, ακόμα και
απολιθώματα κοχυλιών και βέβαια τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά για τα οποία ο Ακάμας είναι φημισμένος. Επίσης, εδώ θα βρείτε εντυπωσιακούς σχηματισμούς κορμών δέντρων να απλώνονται με χάρη πάνω από τη θάλασσα, σε ένα απίστευτα
όμορφο σκηνικό, ιδανικό για φωτογράφιση ή έμπνευση για ζωγράφους και συγγραφείς. Στο κέντρο της παραλίας θα βρείτε δύο μικρούς κολπίσκους με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, για κολύμπι.

Tip: Στα δυτικά της κεντρικής παραλίας θα βρείτε μια μικρή αμμουδιά και ακριβώς δίπλα ένα σύμπλεγμα βράχων που μοιάζουν με μικρά κάστρα, μέσα στο οποίο μπορείτε να περιπλανηθείτε με προσοχή.

GPS: Προχωρώντας βορειοδυτικά από τα Λουτρά της Αφροδίτης με κατεύθυνση προς Blue Lagoon, η θέα είναι πανοραμική, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ο δρόμος είναι στενός και σε κάποια σημεία με επικίνδυνους γκρεμούς. Αφού οδηγήσετε για περίπου 3,2 χλμ. και το υψόμετρο μειωθεί αρκετά, ο δρόμος έχει φυσική στροφή 90 μοιρών προς τα δεξιά. Στα 50 μέτρα, αντί να ακολουθήσετε τη φυσική πορεία του δρόμου προς τα αριστερά, πηγαίνετε ευθεία και μπροστά σας θα αντικρίσετε τον Μικρό Ακάμα.

Κόλπος Αμφιθεάτρου και Ακτή Κουφοτρύπη
Έχει ίσως την πιο ιδιαίτερη μορφολογία από όλα τα σημεία της ακτογραμμής του Ακάμα. Στο βάθος του κόλπου υπάρχει μια καλά προστατευμένη αμμώδης παραλία, μήκους περίπου 40 μέτρων, ενώ όλη η υπόλοιπη ακτογραμμή έχει πετρώματα από ασβεστιτικό ψαμμίτη που φτάνουν τα 4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού και πλαισιώνονται με μπόλικο πράσινο στη νότια μεριά. Τα λαξευμένα βράχια προσομοιάζουν με κερκίδες αρχαίου θεάτρου και εκτιμάται ότι ο χώρος αυτός ήταν μεταλλείο της περιοχής κατά την αρχαιότητα, πολύ πιθανόν κατά την περίοδο του χαλκού. Μεγάλα, σχετικά λεία βράχια βρίσκονται και μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για ένα φυσικό spa, στην καρδιά του Ακάμα. Κάνοντας οργανωμένη κατάδυση, μπορείτε να θαυμάσετε το υποθαλάσσιο αμφιθέατρο στα πιο βαθιά σημεία της θάλασσας. Μια πανέμορφη μικροσκοπική βοτσαλωτή παραλία, που οδηγεί στο απέραντο γαλάζιο. Οι λαξευμένοι από τα κύματα βράχοι που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της ακτής δημιούργησαν μια στενή λωρίδα θαλάσσης στο πέρασμα των αιώνων.

Tip: Τα μικρά δεντράκια που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα προσφέρουν φυσική σκίαση και τα λαξευμένα, επίπεδα βράχια δημιουργούν τις τέλειες θέσεις, αν και λίγο σκληρές, για να χαλαρώσετε.

GPS: Βρίσκεται πολύ κοντά στον Μικρό Ακάμα, περίπου 3,4 χλμ. από τα Λουτρά της Αφροδίτης. Αφού ακολουθήσετε τη φυσική αριστερή στροφή μετά τον Μικρό Ακάμα, στα 200 μέτρα, στο σημείο όπου ο δρόμος έχει διχάλα (με θάμνο στη μέση), στρίψτε δεξιά. Η παραλία βρίσκεται πίσω από τους θάμνους, ανάμεσα στα βράχια. Ο Κόλπος του Αμφιθεάτρου είναι στα 250 μέτρα μετά την Ακτή Κουφοτρύπη. Λίγο πριν, θα περάσετε από ένα στενό σημείο του χωμάτινου δρόμου, όπου υπάρχουν τοιχώματα τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά. Στρίψτε δεξιά περίπου 20 μέτρα μετά, μόλις πριν από τον κάδο ανακυκλώσιμων υλικών. Ο κόλπος βρίσκεται στα αριστερά σας.

Νότιος Κόλπος Λάρας
Η φύση έχει χαρίσει απλόχερα μια μοναδική ομορφιά σε αυτή την παραλία. Εδώ θα βρείτε πλούσια άμμο και καταγάλανα νερά, σε μια ακτογραμμή μήκους ενός χιλιομέτρου που καταλήγει σε απόμερους αμμώδεις κολπίσκους ανάμεσα σε λευκούς ασβεστόλιθους. Η παραλία είναι ιδιαίτερα πλατιά, φτάνοντας τα 50 μέτρα, με το πρώτο κομμάτι να έχει αρκετά επίπεδα βότσαλα με τα οποία μπορείτε να χτίσετε το δικό σας έργο τέχνης. Όσο κοντεύετε στη θάλασσα, η καστανόξανθη αμμουδιά γίνεται πολύ πλούσια. Κατά μήκος της παραλίας ενδέχεται να συναντήσετε αρκετά κλουβιά-φωλιές θαλάσσιων χελωνών, τόσο της Caretta caretta όσο και της απειλούμενης με εξαφάνιση πράσινης χελώνας, Chelonia midas.

Tip: Αν επιθυμείτε να κολυμπήσετε καλύτερα, να πάτε στο δεξί κομμάτι της παραλίας, όπου το ακρωτήρι δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για ήρεμα νερά.

GPS: Οι δύο κόλποι της Λάρας βρίσκονται στον Ακάμα. Ερχόμενοι από τον δρόμο Πάφου - Ακάμα, αφού περάσετε την παραλία Τοξεύτρα, συνεχίστε ευθεία για περίπου 3,5 χλμ. Μόλις βγείτε στο ξέφωτο και δείτε τον κόλπο στα αριστερά σας, στρίψτε αριστερά προς το εστιατόριο, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε.

Παραλία Τοξεύτρα και Φαράγγι του Άβακα
Σαν όνειρο ξεδιπλώνεται για απόσταση 800 μέτρων η σαγηνευτική παραλία με τα καταγάλανα νερά. Η παραλία πήρε το όνομά της από το φυσικό της σχήμα που μοιάζει με τόξο. Βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πίσω από το Φαράγγι του Άβακα, το πιο εντυπωσιακό και ξακουστό φαράγγι της Κύπρου, και είναι μια από τις πολλές παραλίες της περιοχής στην οποία εναποθέτουν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες. Η παραλία έχει μια ιδιαίτερα πλατιά αμμουδιά που φτάνει τα 50 μέτρα και έχει παχιά στρώση χρυσαφένιας άμμου.

Tip: Πολύ κοντά στο φαράγγι και στην παραλία βρίσκεται ένα εστιατόριο με πέτρινα τραπέζια, προσεγμένη κουζίνα και απίστευτη πανοραμική θέα της Τοξεύτρας.

GPS: Αφού πάρετε τον δρόμο Πάφου - Ακάμα, θα τη βρείτε στα 2,5 χλμ. και αφού περάσετε την παραλία Άλυμμα, όπου ο δρόμος γίνεται χωμάτινος. Για το φαράγγι θα δείτε πινακίδα στην αρχή της παραλίας, όπου θα στρίψετε δεξιά (ανατολικά).

*Ευχαριστίες στον Ανδρέα Παπαδόπουλο για την παραχώρηση των φωτογραφιών και των πληροφοριών. Για περισσότερες παραλίες σε όλη την Κύπρο, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Cyprus Beaches.
*Το εν λόγω άρθρο όπως και άλλα πολλά ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται στο περιοδικό «IN LOVE With Cyprus», μια πολυτελή έκδοση του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, 196 σελίδων, γεμάτη Κύπρο, η οποία κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των €2. Γιατί είμαστε «IN LOVE With Cyprus» και το φωνάζουμε με κάθε ευκαιρία!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close