27 September 2024
Things to Do , Εκδηλώσεις

European Researchers’ Night: Ένα ολοήμερο ταξίδι στην έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη

Στις 27/9 στην Κρατική Έκθεση, η μεγαλύτερη γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης επιστρέφει και ανοίγει παράθυρο στο μέλλον

Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2024

Γνωρίζεις πώς οι νέες τεχνολογίες και οι επιστημονικές ανακαλύψεις μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά και την καθημερινότητά μας; Πώς άραγε μοιάζει ο κόσμος των ερευνητών; Πως η έρευνα και η καινοτομία διαμορφώνουν το αύριο;

Αν ψάχνεις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το European Researchers’ Night, που διοργανώνει το ΙδΕΚ μαζί με φορείς έρευνας και καινοτομίας της χώρας και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Έκθεση, στη Λευκωσία, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Μια συναρπαστική εμπειρία που επιστρέφει για 18η χρονιά και προβάλλει την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη σε μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, η εκδήλωση πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 400 πόλεις εντός της Ευρώπης και εκτός, με στόχο την ανάδειξη του έργου των ερευνητών/τριών στα Πανεπιστήμια, τους ερευνητικούς οργανισμούς, τα κέντρα αριστείας και τις καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας.

Με σύνθημα «Mission Possible», το European Researchers’ Night έχει φέτος ως πηγή έμπνευσής τις Ευρωπαϊκές Αποστολές, οι οποίες εδράζονται στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για την εξεύρεση λύσεων, απέναντι σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Συγκεκριμένα, οι θεματικές αφορούν: 1) την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, 2) τον καρκίνο, 3) τους υγιείς ωκεανούς, θάλασσες και παράκτια και εσωτερικά ύδατα, 4) τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και 5) την υγεία του εδάφους και τα τρόφιμα.

Δράσεις, παιχνίδια και διαγωνισμοί, σε περισσότερα από 60 περίπτερα

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μέρα γεμάτη με ζωντανά πειράματα, διαγωνισμούς και διαδραστικά παιχνίδια, και να περιηγηθούν σε περισσότερα από 60 περίπτερα που θα στηθούν στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης. Ακόμη, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά πειράματα με τη χρήση τεχνολογίας, να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και άλλες ψυχαγωγικές δράσεις.

Από το πρόγραμμα του European Researchers’ Night ξεχωρίζει ο διαγωνισμός Design Thinking Challenge o οποίος διεξάγεται για πρώτη φορά και απευθύνεται σε μαθητές/τριες 16+ ετών και φοιτητές/τριες. Στόχος του διαγωνισμού είναι η γνωριμία των νέων με τις βασικές αρχές της σχεδιαστικής σκέψης. Αν λοιπόν σου αρέσει η επίλυση προβλημάτων και η ανατροπή των δεδομένων για τη δημιουργία νέων λύσεων, δεν έχεις παρά να υποβάλεις τη συμμετοχή σου εδώ: https://bit.ly/3TeRgaL.

Ξεχωρίζει, επίσης το Πρόγραμμα «LIVE STAGE» το οποίο θα φιλοξενήσει, κατά το πρωινό μέρος της Εκδήλωσης, παρουσιάσεις και επιδείξεις από ερευνητικές ομάδες και νικητές/ριες Διαγωνισμών Επιστήμης και Ρομποτικής.

Επιπρόσθετα, από τις 19.00 έως τις 20.00 θα πραγματοποιηθούν οι βραβεύσεις για τους μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς του Ιδρύματος, ενώ ακολούθως οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν την παράσταση stand-up comedy και κωμικού αυτοσχεδιασμού στην Επιστήμη, με τους κωμικούς Στέλιο Ανατολίτη και Παναγιώτη Κούδα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ και τη σελίδα του στο Facebook.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «MISSION POSSIBLE: RESEARCHERS ON BOARD FOR AN INCLUSIVE AND SUSTAINABLE FUTURE» με Αρ. Συμβολαίου 101160964, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία 2021-2027.

Την εκδήλωση στηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, η τηλεόραση Sigma και το ΚΥΠΕ.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close