Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024
Τα μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ «Πρόταση Γάμου» και «Η Αρκούδα» παρουσιάζονται σε Πλάτρες, Λουβαρά και Κυπερούντα από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης.
Τρεις ηθοποιοί (Δημήτρης Αντωνίου, Γιώργος Ευαγόρου, Δήμητρα Χατζηγιάννη) δοκιμάζουν την υποκριτική τους ικανότητα στο να μεταμορφώνονται μέσα σε μία ώρα σε διαφορετικούς χαρακτήρες. Σκεφτείτε ένα κάδρο που δεσπόζει στη μέση του σαλονιού το οποίο παίρνει ζωή. Σαν να ζωντανεύει ο πίνακας στο σαλόνι της μητέρας σας την ώρα που όλοι στο σπίτι κοιμούνται. Ή σαν ένα καραβάνι που σταμάτησε στην αυλή σας.
Ξυπνώντας μια εποχή παλιά μέσα στο σήμερα. Τα βαριά σαλόνια με τα σκαλιστά έπιπλα που έχουμε στην Κύπρο σε κάθε μικροαστικό και νεόπλουτο σπίτι βρίσκουν θέση στην Τσεχωφική γραφή και ντύνουν τον σκηνικό χώρο όπου διαδραματίζεται το έργο.
Τα δύο μονόπρακτα δένει ένα μικρό ιντερμέδιο με ποτ πουρί περί έρωτος ξεκινώντας από ένα ταξίδι από το πώς γινόταν η ένωση δύο ανθρώπων σε ζευγάρι την εποχή του συγγραφέα, δηλαδή η πρόταση γάμου και μετά ο έρως μέχρι και σήμερα που πρώτα έρχεται ο έρως και μετά η πρόταση. Εξάλλου, τα δύο μονόπρακτα, αν και διαδραματίζονται την ίδια εποχή, έχουν αυτή την διαφορά.
Στο πρώτο έρχεται η πρόταση γάμου η οποία και βρίσκει ανταπόκριση έτσι ώστε να κλείσουν και κάποια περιουσιακά ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ στη δεύτερη ο έρωτας έρχεται δωδεκαφωνικός με τυμπανοκρουσίες λίγο πριν από μια μονομαχία μέχρι θανάτου. Μια περίτεχνη κωμωδία σε κάδρο που μπορείς να το κρεμάσεις μπρος πίσω ή να το δεις σαν ένα διαμπερές καραβάνι που ταξιδεύει παντού.
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη
- Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
- Μουσική Επιμέλεια: Στέλλα Βοσκαρίδου
- Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Γεωργιάδου
- Ηθοποιοί: Δημήτρης Αντωνίου, Γιώργος Ευαγόρου, Δήμητρα Χατζηγιάννη
Παραστάσεις
>> Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Γλαύκου Κληρίδη, Πάνω Πλάτρες, 19.00
>> Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Εκδηλώσεων, Λουβαράς, 19.00
>> Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Κυπερούντα, Ανοιχτό Θεατράκι (Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο), 20.00.
Σχετικά

«Ο Καραγκιόζης μάγειρας»: Μια νέα απολαυστική περιπέτεια του Καραγκιόζη
Γεμάτη γέλιο, φαντασία και... μυρωδιές από ψητά

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Τρεις κυπριακές παραγωγές σε Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας
Ο κύκλος των φετινών παραστάσεων ξεκινά στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, με την παραγωγή Εκ κοιλίας Μητρός μου

«Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη ανεβαίνει από το Θέατρο Λέξη
Σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή Γιώργου Τσιάκκα

Θέατρο κάτω από τον έναστρο ουρανό: 8 υπέροχες παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις
8 ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από όλη την Κύπρο, 8 υπέροχες παραστάσεις, 12 μέρες γεμάτες τέχνη, γέλιο και συγκίνηση!

Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου, η υπηρέτρια του «Πάρα Πέντε»
Ξεχώρισε για τις χιουμοριστικές ατάκες της στη σειρά του MEGA

Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ περιοδεύει στα χωριά μας
Παραμύθι, αφήγηση, θέατρο σκιών και ζωντανή μουσική ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν κόσμο ονειρικό, γεμάτο εικόνες που αγγίζουν την καρδιά

Ο Ζαχαρίας Ζαννέττου επιστρέφει με τη νέα του κωμική παράσταση «Δεν Δεχόμαστε Επιστροφές»!
Η προπώληση ξεκίνησε

«Η κούκλα του Φραντς Κάφκα» για μία τελευταία παράσταση στη Λεμεσό
H παράσταση της παραγωγής της Humart απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών

Πέθανε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή
Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, όταν, καθώς κολυμπούσε στην παραλία Καμάρι, στους Φούρνους Ικαρίας παρασύρθηκε από ισχυρά ρεύματα.

«Να Σπάσει ο Πάγος»: Η νέα stand-up παράσταση του Χαμπή με προσωπικές ιστορίες και καυστικό χιούμορ
Αυτοσαρκασμός, τραύματα και TikTok σε ένα ειλικρινές one-man show

«Να θκιώξουμε τους χαμολιούς»: Μία θεατρική παράσταση για καλό σκοπό με τον Γιώργο Ζένιο και τον Κώστα Βήχα
Τα έσοδα θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ

Η «Φουκού» επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με λίγες ακόμη παραστάσεις
Λόγω ζήτησης και για όσους δεν πρόλαβαν