Προσεχώς , Θέατρο

To "Θέατρο Ένα" επιστρέφει δυναμικά με τρία έργα - σταθμούς για το θέατρο

Πρεμιέρα με το «Dumb Waiter» του Πίντερ στις 15 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2021

Με ανανεωμένες δυνάμεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το δυναμικό του θεάτρου ένα, επανέρχεται για να χαρίσει ανεπανάληπτες, όπως πάντα θεατρικές παραστάσεις στο κοινό.

Ήδη έχουν αρχίσει οι δοκιμές για το πρώτο έργο της νέας σεζόν, το οποίο σκηνοθετεί ο δημοφιλής ηθοποιός Σωτήρης Μεστάνας. Την επιμέλεια έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου ένα Αντρέας Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για την μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ   «The Dumb Waiter». Μέσα από έξυπνες σκηνοθετικές τεχνικές το δημοφιλές  αριστούργημα  προσεγγίζεται από μια οπτική η οποία προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει Πίντερ της δεκαετίας του ’50,  μέσα στη διαχρονικότητα του.

Το έργο είναι ένα  μονόπρακτο γραμμένο το 1957, στα χνάρια της μαύρης κωμωδίας. Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που έμελλε να ονομαστεί πιντερική γραφή και μάλιστα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του συγγραφέα: ελλιπής αίσθηση πληροφόρησης, ατμόσφαιρα κλειστοφοβική, επικρεμάμενη απειλή, κοφτός  ρυθμός των διαλόγων, φαινομενικά ανώδυνα, καθημερινά θέματα, που όμως προδίδουν συνειδήσεις χαρακτήρων. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί από πολιτικό δράμα και αστικό θρίλερ, έως σουρρεαλιστική κωμωδία.

Πρόκειται για την ιστορία δύο εκτελεστών, του Μπεν και τους Γκας, που κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν εναγωνίως την επόμενη αποστολή τους, από οδηγίες που τους δίνονται μέσα από ένα ασανσερ το οποίο χρησιμοποιείτο παλιότερα για να ανεβοκατεβαίνουν φαγητά από μια υπόγεια κουζίνα στην ισόγεια τραπεζαρία. Οι οδηγίες και η συνεννόηση των πάνω με τους κάτω γίνονται  μέσω ενός «χωνιού». Στο έργο οι δύο εκτελεστές παίρνουν μυστηριώδεις παραγγελίες που τους προβληματίζουν. Όταν έρχεται η εντολή για την εκτέλεση και καταφτάνει το υποψήφιο θύμα, κανείς δεν είναι έτοιμος για αυτό που θα αντικρίσει.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κύρια Σκηνή.

Τους ρόλους των δύο εκτελεστών ερμηνεύουν οι Σωτήρης Μεστάνας και Ιάκωβος Ιακώβου. Τα σκηνικά και κοστούμια του έργου η Μαρία Χατζηκλεάνθους και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Αντρέας Χριστοδουλίδης.

Τον  Οκτώβριο στον Άλλο Χώρο θα παρουσιάζεται το έργο «Τότενφλος» του Χάραλντ Μύλλερ. Πρόκειται για ένα έργο με ακριβή ορισμό για το τι θα πει «μαύρο χιούμορ», που περιγράφει με παρρησία την ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για εξουσία που ως ο ‘’εξουσιαστής’’ εν τέλει γίνεται ο ίδιος ‘’απόρριμμα" στο ίδιο του το δημιούργημα και σύστημα για να επανέλθει ζητώντας βοήθεια από το έκτρωμα που ο ίδιος έφτιαξε.

Για την περίοδο των γιορτών το θέατρο ένα θα κάνει την έκπληξη με μια  κυριολεκτικά ξεκαρδιστική κωμωδία σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close