Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Νόστιμα μεζεδάκια σε 50 ταβερνάκια του νησιού

Παραδοσιακό φαγητό και φιλοξενία

Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2021

Οι καλοκαιρινές βραδιές δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από καλή παρέα, νόστιμο φαγητό και τη δροσιά μιας αυλής. 50 ταβερνάκια σε όλη την Κύπρο έβγαλαν τραπέζια έξω και σε υποδέχονται επιτέλους στις υπέροχες, ολάνθιστες αυλές τους, σερβίροντάς σε μερακλίδικο μεζέ μαζί με παγωμένη μπίρα ή βαρελίσιο κρασάκι.

ΤΟ ΣΤΕΝΟΡΥΜΙ
Το "κρυμμένο" ταβερνάκι στον ιστορικό πυρήνα της Αγλαντζιάς, σε περιμένει σε μια πανέμορφη και δροσερή αυλή, για να δοκιμάσεις εύγευστους μεζέδες, τους οποίους θα συνοδεύσεις με ούζο, ρετσίνα, τσίπουρο, μπίρες ή και ζιβανία. Αν πάλι προτιμάς μαγειρευτό φαγητό, ρώτα για τα πιάτα ημέρας.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Ιδανική πρόταση τα διάφορα σχάρας στα οποία περιλαμβάνονται σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, σεφταλιές, χαλλούμι, μανιτάρια και παϊδάκια κρασάτα (€11).
TIP: Κάνε την κράτησή σου την Παρασκευή που παίζει ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα ή το Σάββατο για να ακούσεις καλό ρεμπέτικο.
(22876543) Πλατεία Κυριάκου Καραολή 3, Αγλαντζιά. Δ-Σ 12.00-24.00.

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ
Ένα φιλόξενο ταβερνείο-μαγειρείο στον Άγιο Δομέτιο, με μεγάλη, δροσερή βεράντα, που φτιάχνει παραδοσιακές λιχουδιές από την κυπριακή κουζίνα με twist ελληνικό.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Αν και δεν σερβίρει μεζέ, σου προσφέρει μία μεγάλη γκάμα ορεκτικών, κρύων και ζεστών κρεατικών και άλλων επιλογών, ώστε να φτιάξεις εσύ το δικό σου, ανάμεσά τους τα φρέσκα χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως καλοηρκά και τα παραδοσιακά κυπριακά τορτελίνια με χοιρινό κιμά (€12).
TIP: Για το τέλος σού επιφυλάσσουν ένα δροσερό γλυκό που δεν είναι άλλο από τη λαχταριστή αναρόκρεμά τους με μέλι.
(70088848) Δημοκρατίας 31Α, Άγιος Δομέτιος. Δ-Κ 12.00-23.00.

ΑΙΓΑIΟΝ
Αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές και θρυλικές παραδοσιακές ταβέρνες της πρωτεύουσας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυπριακό σπίτι με καλόγουστη εσωτερική αυλή και σερβίρει κυπριακές, αλλά και ελληνικές συνταγές, φτιαγμένες με ολόφρεσκα υλικά και μεσογειακές γεύσεις.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Όλα τα πιατάκια ένα κι ένα, από τα εκλεκτά κρεατικά, τις πεντανόστιμες χορτοφαγικές επιλογές αλλά και τα ζυμαρικά που θα λατρέψεις. Στα ‘οπωσδήποτε’ βάλε την παστιτσάδα με βοδινό αλλά και το γιουβέτσι που φτιάχνουν με ιδιαίτερη μαεστρία.
TIP: Παράγγειλε διάφορα πιατάκια to share για να τα απολαύσει ολόκληρη η παρέα μαζί (μιας και δεν σερβίρεται μεζές).
(22253030) Έκτορος 40, παλιά Λευκωσία. Δ-Σ 19.00-23.00.

ΜΠEΜΠΑ
Το χαριτωμένο μαγαζί της Πινδάρου, με τη χαλαρή διακόσμηση, διαθέτει μία ατμοσφαιρική αυλή με λεμονόδεντρα, μανταρινιές και ελιές. Εδώ θα απολαύσεις κυπριακές και ελληνικές συνταγές, που θα σου θυμίσουν "γεύσεις από μαμά ή γιαγιά".
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Κάνε αρχή με σαλάτα με ώριμο χαλλούμι 40 ημερών και ντοματίνια από τον Άγιο Θεόδωρο και πίτα στον ξυλόφουρνο. Από τα πιάτα ημέρας, δοκίμασε τα χοιρινά ιβηρικά μπριζολάκια (€16.20). Ολοκλήρωσε το μενού σου με κοτόπουλο κοντοσούβλι.
TIP: Μη φύγεις, αν δεν δοκιμάσεις την καρυδόπιτα της Μπέμπας, με κανταΐφι και παγωτό βανίλια.
(22252626) Πινδάρου 2. Δ-Σ 12.30-15.30 & 19.30-23.00.

TO MΑΝΤΡΙ
Θα την βρεις σ’ ένα αρχοντικό 100 χρονών, στην καρδιά του παλιού Στροβόλου και θα σε κερδίσει μεμιάς με το φιλικό περιβάλλον και τη φιλοξενία των ανθρώπων της, αλλά κυρίως με τους νόστιμους μεζέδες της.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Εκτός από μεζέδες (€16), στον φούρνο, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή ετοιμάζεται λαχταριστό οφτό κλέφτικο.
TIP: Οι Τετ και οι Πέμ έχουν ρεμπέτικο ρυθμό.
(22252282) Αρχ. Κυπριανού 27, Στρόβολος. Δ-Σ 19.00-24.00.

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ
Η ξακουστή ταβέρνα στον Άγιο Δομέτιο σε υποδέχεται στην ολάνθιστη και δροσερή αυλή της κι αυτό το καλοκαίρι.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Εδώ θα φας καλό φαγητό, από νόστιμα είδη σχάρας ψημένα με μεράκι και μαεστρία μέχρι πεντανόστιμο οφτό, σε πήλινο, με πατάτες και πουργούρι.
TIP: Παρ-Κ βράδυ υπάρχει ζωντανή μουσική.
(99657270) Λεωφ. Ανδρέα Κάρυου, Άγιος Δομέτιος. Δ-Κ 19.00-23.00.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Το ‘κρυμμένο’ στα γραφικά στενά του παλιού Στροβόλου, ταβερνάκι, αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά σημεία καλοκαιρινής παρεΐστικης συνάντησης.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Αυθεντικό κυπριακό φαγητό από μεζέδες, είδη σχάρας, μαγειρευτά που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου. Από ψαρονέφρι σχάρας με ρίγανη και λαχταριστή μπριζόλα στα κάρβουνα, μέχρι βοδινό συκώτι και σαλιγκάρια γιαχνί, ζουμερή σούβλα αρνί και αρνίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε σουμάκι, που τα σερβίρει με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ντομάτα και μαϊντανό.
TIP: Κάθε Τρ, Πεμ και Παρ, ο ξυλόφουρνος της αυλής ετοιμάζει οφτό κλέφτικο λουκούμι, το οποίο θα απολαύσεις με παγωμένη μπίρα ή φίνο κυπριακό κρασί σερβιρισμένο σε καράφα.
(22316307, 99407767) Δήμητρας 2Α, πάροδος Σταδίου, Στρόβολος. Δ-Σ 11.00-14.30 & 18.00-24.00.

Διάβασε ακόμαΜια όμορφη, γραφική ταβέρνα λίγο έξω από τη Λευκωσία, με μεγάλη ιστορία

ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΜΕΖΕΔΑΚΙ
Το τσιπουράκι συναντά τον ωραίο μεζέ, σε ένα γραφικό μαγαζί όπου ξεχωρίζουν τα ξύλινα τραπεζάκια, η όμορφη διακόσμηση και οι αυθεντικές γεύσεις από την ελληνική κουζίνα. Όλα αυτά με καλή μουσική.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Από τα κρύα μεζεδάκια, τη φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια, κι από τα ζεστά μεζεδάκια το μπουγιουρντί και τσιπουράκι σαγανάκι. Αν είσαι μερακλής, δεν υπάρχει ιδανικότερη επιλογή για σένα από τον μεζέ του Μερακλή (€18.50).
TIP: Πριν φύγεις δοκίμασε λαχταριστά γλυκά, όπως δούκισσα και σπιτικό σάμαλι καθώς και γλυκά του κουταλιού.
(99754417) Οθέλλου 1. Δ-Κ 19.00-24.00.

ΤΑΒΕΡΝΕΙΟ TΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ
Το αυθεντικό αυτό ταβερνάκι στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου άπλωσε τα τραπεζάκια του στη δροσερή πλατεία, και σε περιμένει για να σου σερβίρει κυπριακά μεζεδάκια και μαγειρευτά.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Οι μελιτζάνες με φέτα, τα αρνίσια παϊδάκια, και το συκωτάκι αρνίσιο στην κατσαρόλα θα σε ενθουσιάσουν.
TIP: Τρ έχει οφτό κλέφτικο και Παρ live βραδιές με τον Μάριο Σιάτη.
(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος. Τρ-Κ 17.00-24.00.

ΕΘΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ
Μπήκαν γλάστρες με λουλούδια, στρώθηκαν τραπέζια με καρό τραπεζομάντηλα και η ΕΘΑ στην Έγκωμη σε υποδέχεται στη βεράντα, αποτελώντας για ένα ακόμα καλοκαίρι την ιδανική τοποθεσία για καλοψημένο και περιποιημένο φαγητό στα κάρβουνα.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Νόστιμο κυπριακό μεζέ, κρητικό αντικριστό που σερβίρεται με πατάτες τηγανητές και σαλάτα κάθε Παρ - Σ, καθώς και οφτό κλέφτικο ψημένο σε τταβά μούρλια από Τρ-Πεμ.
TIP: Ένα απλό, κυπριακό φαγοπότι δεν γίνεται να μην ολοκληρωθεί με παραδοσιακά μπουρέκια της αναρής.
(22590233) Γρηγόρη Αυξεντίου 52, Έγκωμη. Δ-Κ 19.00-24.00.

Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ
Αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων και όλων όσοι εκτιμούν το καλό, κυπριακό φαγητό, η Στοά του Δημήτρη στη Λευκωσία παραμένει για χρόνια τώρα μια σταθερή αξία στον χώρο της εστίασης.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Δοκίμασε οπωσδήποτε τον πλούσιο μεζέ του (€17 το άτομο) και τις επιλογές που ψήνει με μαεστρία πάνω στα κάρβουνα. Στο τέλος θα σε κεράσει γλυκό του κουταλιού με παγωτό, αφήνοντάς σε απόλυτα ικανοποιημένο.
TIP: Για μεσημέρι αλλά και για βράδυ, για σπιτικό φαγητό ή για παραδοσιακό μεζέ, η Στοά του Δημήτρη είναι η καλύτερη πρόταση εστίασης που θα την απολαύσεις με καλή παρέα και καλή διάθεση.
(22343030, Facebook: Η Στοά του Δημήτρη) Διγενή Ακρίτα 28 Ε, Λευκωσία. Δ-Σ 12.00-16.00 & 19.00-23.00 (κουζίνα).

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑΣ
Το ταβερνάκι που πάντα έψαχνες αυτές τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα: Ένα παραδοσιακό κυπριακό ταβερνάκι με αγνό, αυθεντικό, πραγματικά καλό φαγητό, που εκτείνεται σε έναν καταπράσινο κήπο, ώστε να σου προσφέρει την απαραίτητη δροσιά και χαλάρωση που χρειάζεσαι ιδικά αυτή την περίοδο του χρόνου. 
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Είτε λιγουρεύτηκες κάποιο συγκεκριμένο κρεατικό ψημένο στη σχάρα είτε είσαι αναποφάσιστος και θες να δοκιμάσεις πολλά και διαφορετικά εδέσματα, οπότε θα «παίξεις» με τους μεζέδες, το μόνο σίγουρο είναι ότι στον “Κήπο” θα φας και καλά και πολύ! 
ΤIP: Για να κλείσει όμορφα και… γλυκά η βραδιά σου επιβάλλεται να παραγγείλεις και κάποιο από τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού ή το περιβόητο μαχαλεπί του μαγαζιού. 
(22343447) Λεωφ. Αθηνάς (εντός του κήπου), Λευκωσία.

Στα πέριξ… της πρωτεύουσας
Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα θα βρεις Το Σπήλαιο στη Δευτερά (22622024), στη δροσερή αυλή του οποίου θα απολαύσεις όλα τα καλούδια της σχάρας, του φούρνου και της κατσαρόλας, ακόμα και οφτό κλέφτικο αν είσαι μερακλής. Οι Ευκάλυπτοι στο Δάλι (99497808) το καλοκαίρι βγαίνουν έξω στην αυλή με το γρασίδι και σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα. Μάλιστα, διαθέτουν παιχνιδότοπο για τους μικρούς μας φίλους. Στα πέριξ της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στα Λύμπια, θα βρεις και τα Πειραγμένα (22524333), που έφτιαξαν μία από τις ωραιότερες αυλές, όπου θα σε φιλέψουν με έναν μεζέ ‘διαφορετικό’ από ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα. Η ταβέρνα Ερυθροδόντας (22542942) στον Λυθροδόντα σε καλωσορίζει σε μια ολάνθιστη παραδοσιακή αυλή για παραδοσιακό οφτό και τταβά κάθε Παρασκευή βράδυ, ενώ καθημερινά φτιάχνουν για σένα λαχταριστούς ανθούς γεμιστούς. Στη Σάντα Κατερίνα (22521360) στην Ποταμιά η όμορφη αυλή με την ανοιχτή οροφή που διαθέτει, θα σου ανοίξει μεμιάς την όρεξη για να απολαύσεις κυπριακούς μεζέδες ή οφτό το βράδυ κάτω από τ’ αστέρια.

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΛEΤΡΙ
Η ξακουστή και γραφική ταβέρνα, που θα βρεις στον πυρήνα του χωριού Γερμασόγεια, εδώ και 35 χρόνια, σου σερβίρει παραδοσιακούς, καλοψημένους μεζέδες αλλά και νόστιμα πιάτα από το a la carte μενού, όλα με πρώτης ποιότητας υλικά.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Τον πλούσιο μεζέ του (€16) που αποτελείται από 20 και πλέον πιάτα που θα σε αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένο και χορτάτο.
TIP: Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με χαλβά και σιροπιαστά δάκτυλα.
(25325212) Αγίας Παρασκευής 35, Γερμασόγεια. Δ-Σ 18.00-24.00.

ΑΥΛH ΤΟΥ ΒΑΣΙΛEΑ
Στο υπέροχο αρχοντικό στην ιστορική Αγίου Ανδρέου θα απολαύσεις παραδοσιακό φαγητό, όπως νόστιμα μαγειρευτά της ώρας αλλά και μεζέδες με κρεατικά και χωρίς, ικανοποιώντας κάθε γευστικό γούστο.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Τον εκλεκτό μεζέ του (€22) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, παραδοσιακό μπριάμ φούρνου με τυρί φέτα και λαχανικά, τραγανές τηγανητές πατάτες με τριμμένο κεφαλοτύρι και ρίγανη, μα και φυσικά καλοψημένα πιάτα με κρεατικά.
TIP: Συνόδευσε το φαγητό σου με κρασάκι της αρεσκείας σου, μέσα από μία λίστα με εκλεκτά κυπριακά και ελληνικά κρασιά, και διασκέδασε στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής.
(25278000) Αγίου Ανδρέου 239. Τρ-Σ 18.00-23.00, Κ 13.00-23.00.

ΨΗΤΟΠΩΛΕIΟ - ΤΑΒΕΡΝAΚΙ ΤΟΥ ΜΕΛH
Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους λάτρεις της αυθεντικής και παραδοσιακής κουζίνας.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Το εξαιρετικό του σουβλάκι και τις σπιτικές σεφταλιές, μπιφτέκια αλλά και το παραδοσιακά μαγειρεμένο κλέφτικο που θα πετύχεις κάθε Κ μεσημέρι. Από τα σπιτικά μαγειρευτά, δοκίμασε τα λαχταριστά μακαρόνια του φούρνου, όπως και το αρνίσιο κότσι στον φούρνο, που γίνεται ανάρπαστο. Επίσης, τις ιδιαίτερες πούλες που φτιάχνονται με ντομάτα και αβγά και περιλαμβάνονται στο ιδιαίτερο μενού του μεζέ (€20), αν η παρέα είναι πάνω από 4 άτομα, ενώ για μέχρι 4 άτομα σερβίρονται αρνίσια παϊδάκια.
TIP: Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μεζέ με βάση τα διάφορα πιάτα που σερβίρει.
(25635253) Χριστόφορου Παπαγιάννη 1, Παρεκκλησιά. Τρ-Παρ 19.30-22.30 & Σ-Κ 12.30-15.00, 19.30-22.30.

ΦOΡΣΟΣ
Μία όμορφη αυλή με ελαιόδεντρα σε περιμένει στο κέντρο της κοινότητας της Μουτταγιάκας.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Κυπριακό μεζέ (€19) με σπιτικά λουκάνικα, κρασάτη λούντζα, κεφτέδες, καλοψημένες σεφταλιές κι άλλα νόστιμα καλούδια.
TIP: Το μενού του μεζέ ολοκληρώνεται με τους φημισμένους και τραγανούς λουκουμάδες του Φόρσου.
(25329490) Αγίου Ελευθερίου 49, Πλατεία Μουτταγιάκας. Δ-Σ 19.00-24.00.

Η ΤΑΒEΡΝΑ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ
Στο γραφικό χωριό του Αγίου Τύχωνα και απέναντι σχεδόν από την εκκλησία του χωριού, θα εντοπίσεις σε ένα μικρό ύψωμα μια όαση δροσιάς και νοστιμιάς. Εδώ εκτός από τα fusion κυπριακά-ελληνικά μεζεδάκια σε χορταστικές μερίδες, θα βρεις και μια πανέμορφη αυλή για να τα απολαύσεις.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Ο μεζές (€22) εδώ είναι μεν παραδοσιακός, έχει όμως μοντέρνες και ιδιαίτερες πινελιές που τον κάνουν άκρως δελεαστικό. Από το σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μέχρι τις καλοψημένες σεφταλιές, την υπέροχη σαλάτα της Σαλώμης, τις τηγανητές πατάτες και τις φωλιές από τέσσερα λαχταριστά τυριά.
TIP: Κάθε Τετ, Πεμ, Παρ και Σ ζωντανή μουσική.
(25328887 & 96321315) Κυριάκου Μάτση 1, Άγιος Τύχωνας. Τρ-Κ 19.30-24.00 & Κ 12.00-16.00.

ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
Εδώ δεν θα ξεχωρίσεις μόνο την πανοραμική θέα, αφού ατενίζει όλη τη Λεμεσό από ψηλά, αλλά και το φαγητό της που είναι, επίσης, καταπληκτικό, προσεγμένο και εντόπιο.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Πλούσιο κυπριακό μεζέ (€20) με τα όλα του. Οι λάτρεις της χορτοφαγικής και vegan κουζίνας δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, καθώς στο μενού περιλαμβάνονται και γευστικότατες χορτοφαγικές επιλογές.
TIP: Τη μαγεία της θέας συμπληρώνουν οι μελωδικές νότες από το μπουζούκι και την κιθάρα του Λάκη Πολυκάρπου και του Στέλιου Βιολάρη κάθε Πεμ.
(99346529) Πολιτιστικό Κέντρο Αρμενοχωρίου, Αρμενοχώρι. Δ-Κ 18.00-24.00.

ΠΡΟΑΥΛΙΟ
Αυτή την ταβέρνα θα τη βρεις στο προαύλιο της όμορφης, γραφικής μικρής εκκλησίας της Παρεκκλησιάς. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εστιατόριο, με πανέμορφη εξωτερική αυλή και αυθεντικές κυπριακές γεύσεις.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Εκλεκτό μεζέ (€20) που περιλαμβάνει σαλάτα, σπιτικό ψωμί του σεφ, σπιτικές αλοιφές, ορεκτικά και 10 διαφορετικά κυρίως πιάτα, από τα οποία ξεχωρίζουν τα ρολάκια μελιτζάνας με γέμιση από χοιρινό κιμά, το χαλλούμι με χωριάτικο λουκάνικο τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας, αλλά και τα μπελαλίδικα κεφτεδάκια πάνω σε στρώση από πουργούρι. Δεν λείπουν φυσικά οι μυρωδάτες σεφταλιές και τα χοιρινά κρασάτα πανσετάκια. Πέραν του μεζέ, σερβίρει και a la carte επιλογές, όπως πεντανόστιμο μουσακά, ενώ Παρ- Κ σερβίρει και κλέφτικο.
TIP: Η σπιτική πορτοκαλόπιτα συνοδευμένη με παγωτό βανίλια.
(25222444) Τιμίου Σταυρού 19, Παρεκκλησιά. Τρ-Κ 19.00-24.00.

ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ
Φιλόξενη και ξακουστή, σε υποδέχεται στην ατμοσφαιρική αυλή του αρχοντικού της, για να σου προσφέρει μια ποικιλία από λαχταριστά μεζεδάκια και αξέχαστη διασκέδαση.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Παραδοσιακό μεζέ (€22) και συνόδευσέ τον οπωσδήποτε με παγωμένη ζιβανία ή ρακή.
TIP: Εδώ η ζωντανή μουσική αρχίζει Τετάρτη και πάει μέχρι το Σαββατόβραδο.
(70074444) Αγίας Παρασκευής 27, Γερμασόγεια. Δ-Σ 18.00-24.00.

ΣΚΟΥΡΟΥΒΙΝΝΟΣ
Το πετρόκτιστο γραφικό ταβερνάκι, με τη μοναδική αυλή, που θα βρεις στο κέντρο της παλιάς κοινότητας του Αγ. Αθανασίου αποτελεί διαχρονική αξία για τους μερακλήδες του μεζέ.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Οπωσδήποτε από τους μεζέδες (€18) το φλαμαντζέρι (μπέικον στη σχάρα) και τα spare ribs με χαρουπόμελο, φρέσκα χόρτα από το περιβόλι του ιδιοκτήτη μαζί με αβγά, ενώ στους καλοφαγάδες, σίγουρα θα κάνουν αίσθηση τα μακαρόνια με 'το κεφαλάκι'.
TIP: Όποια βραδιά κι αν διαλέξεις να πας, θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου συντροφιά με ζωντανή μουσική.
(25720692) Φειδία και Πολυξένης Διαμαντή 2, Αγ. Αθανάσιος. Δ-Σ 18.00-24.00.

Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
Ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας το χαριτωμένο καφενεδάκι του παππού και της γιαγιάς τους σε ένα ρετρό μεζεδοπωλείο όπου τα στοιχεία του παλιού χώρου εναρμονίστηκαν στο σήμερα δίνοντας ένα υπέροχο και ντιζαϊνάτο αποτέλεσμα.
ΟΚΙΜΑΣΕ: To μικρό αυτό ταβερνάκι στο Πεντάκωμο σε περιμένει στην αυλή του, για να σου σερβίρει τα νόστιμα πιάτα του, αλλά και το παραδοσιακό και αγαπημένο μας κλέφτικο. Παγωμένη μπίρα, καλό φαγητό και παρέα στην αυλή του.
(25632535) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού, Λεμεσός.

Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Το Γιαγκίνι (99530266) είναι ένα μικρό μαγαζάκι στην πλατεία Σαριπόλου, που θα είσαι τυχερός αν ανακαλύψεις γιατί θα το λατρέψεις. Κι αυτό γιατί διαθέτει μια καλά κρυμμένη πίσω αυλή, με δέντρα και φυτά, που σε υποδέχεται με χαλαρή μουσικούλα και κουζίνα που σου προσφέρει ενδιαφέροντα μεζεδάκια.

ΠΑΦΟΣ

ΦΕΤΤΑΣ
Θα τη βρεις στο κέντρο της πλατείας Δημαρχείου και είναι από τις αγαπημένες ταβέρνες της πόλης. Αγαπά τις παραδοσιακές συνταγές, τα καλοψημένα κρεατικά και το μπόλικο φαγητό. Έχει στήσει τα τραπέζια στο πλακόστρωτο και σε καλοδέχεται κάθε βράδυ για να σε περιποιηθεί με εκλεκτό και ποιοτικό φαγητό.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Τον πλούσιο κρεατομεζέ (€20) από τον οποίο δεν λείπουν φυσικά ιδιαίτερες πινελιές όπως η μελιτζάνα στον φούρνο με τυριά και φέτα.
TIP: Κλείσε γλυκά με τραγανούς λουκουμάδες ή φανταστική πορτοκαλόπιτα.
(26937822) Ιωάννη Αγρότη 33. Δ-Κ 18.00-24.00.

ΧΟΝΤΡOΣ
Σήμα κατατεθέν της Πάφου, καθώς λειτουργεί από το 1953, σερβίροντας παραδοσιακά πιάτα πιστά στις αυθεντικές συνταγές, σ’ έναν πανέμορφο εξωτερικό χώρο και ιδιαίτερα δροσερό, αφού τα τραπεζάκια βρίσκονται κάτω από την ολάνθιστη κληματαριά.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Το μενού περιλαμβάνει μαγειρευτά και στη σχάρα αλλά και κρεατομεζέδες. Φυσικά δεν λείπουν οι ψαρομεζέδες από τον κατάλογο, ικανοποιώντας κάθε επιλογή. Εμείς σου προτείνουμε να παραγγείλεις τον πλούσιο κρεατομεζέ του (€18.50).
TIP: Γι’ αυτούς που κάνουν κέφι να συνδυάζουν κρέας και ψάρι, υπάρχει η επιλογή να παραγγείλουν τον μεγάλο μεζέ, τον Ωνάση (€25.50).
(26934256) Αποστόλου Παύλου 96.
Δ-Κ 12.00-23.00.

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΘΑΝAΣΗ
Ένα ενδιαφέρον ταβερνάκι στο χωριό Έμπα, το οποίο τα καλοκαίρια σερβίρει σε μια απίθανη βεράντα γεμάτη χρώματα κι αρώματα, πειραγμένες παραδοσιακές γεύσεις όπως μαγειρευτά, οφτό κλέφτικο αλλά και καλοψημένα είδη σχάρας.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Την παραδοσιακή κυπριακή σούβλα τους που ψήνουν για σένα κάθε Κυριακή μεσημέρι.
TIP: Κάθε Πεμ υπέροχο, παραδοσιακό, σπιτικό κλέφτικο με μόνο €12. Σημείωσε ότι ανακοινώνουν καθημερινά προσφορές.
(99950501) Νικολάου Έλληνα 59 Α, Έμπα. Δ-Κ 12.00-23.00.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ…
Ένα καθαρόαιμο μεζεδοπωλείο στην καρδιά της Πάφου (Πλατεία Κέννεντυ) ανοίγει την αυλή του κάθε βράδυ (εκτός Δ), προσφέροντάς σου εκλεκτούς μεζέδες. Το Αγορά Μεζεδοπωλείο (99611817) δίνει έμφαση στο καλό παραδοσιακό φαγητό, βάζοντας βέβαια τη δική του πειραγμένη πινελιά. Επίλεξε μεταξύ κρεατομεζέ (€17) και χορτοφαγικού μεζέ (€13) και αφέσου σε μια πανδαισία γεύσεων, που θα απλωθεί στο τραπέζι σου.

ΛΑΡΝΑΚΑ


ΠΑΛΙΟΜΟΥΧΤΑΡΟΣ
Ο Παλιομούχταρος, στον γραφικό Άγ. Θεόδωρο, είναι μια ταβέρνα με τα όλα της, όπως και μία πανέμορφη αυλή, περικυκλωμένη από τεράστια καταπράσινα δέντρα και γρασίδι, όπου θα απολαύσεις ποιοτικό μεζέ της ώρας.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Το κρασάτο λουκάνικο, τα χειροποίητα χωριάτικα μακαρόνια της γιαγιάς, ο τταβάς, το αρνίσιο συκωτάκι αλλά και η σούβλα είναι μερικά από τα σπιτικά εδέσματα που θα γευτείς στον μεζέ (€19). Στο τέλος θα καταφθάσει στο τραπέζι σου και το φημισμένο του γλυκό, το οποίο είναι κερασμένο, το 'σάμαλι' ή αλλιώς 'καλόν πράμα' που είναι η σπεσιαλιτέ του Παλιομούχταρου.
TIP: Τη νόστιμη κουζίνα του Παλιομούχταρου τη χαίρεσαι με καλή, ζωντανή μουσική κάθε Σ.
(24323323) Φίλιου Τσιγαρίδη 12, Άγ. Θεόδωρος. Τρ-Κ 12.00-24.00.

ΖΗΝΩΝ
Η ταβέρνα αυτή συνδυάζει άψογα το νόστιμο και προσεγμένο φαγητό με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα της πλακόστρωτης και δροσερής αυλής της.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Εδώ σερβίρουν εκτός από κυπριακό μεζέ, διάφορες μερίδες στα κάρβουνα αλλά και μαγειρευτά φαγητά ημέρας, από τα οποία πρέπει να δοκιμάσεις το ξακουστό κουνέλι λεμονάτο (€7.50), αλλά και το συκώτι κοτόπουλου τσιγαρισμένο με κουμανταρία. Συνόδευσέ τα με καλό κρασί (βαρελίσιο ή μη).
TIP: Το μενού διαθέτει και τρεις επιλογές ψαρικών όπως τσιπούρα, καλαμάρι τηγανητό και χταπόδι για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου ποιοτικό.
(70002450) Μακεδονίας 8. Δ-Κ 12.00-24.00.

Διάβασε ακόμα8 υπέροχα ταβερνάκια με αυλή, φτιάχνουν οφτό κλέφτικο μούρλια

ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ
Θα την βρεις σ’ ένα παλιό σπίτι που η διακόσμησή του θυμίζει παλιά ελληνική ταινία.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Χορταστικό, κυπριακό μεζέ (€18 και €20 Παρ-Σ), ενώ αν δεν τρως κρέας ή γαλακτοκομικά, θα σου ετοιμάσουν χορτοφαγικό μεζέ εξίσου πληθωρικό, αρκεί να τους ενημερώσεις. Συνόδευσε το φαγητό σου με καλό βαρελίσιο κρασί.
TIP: Παρ & Σ θα ξεφαντώσεις με την παρέα σου, με ωραία ελληνική μουσική.
(99313236) 28ης Οκτωβρίου 5, Αραδίππου. Δ-Σ 18.00-01.00.

ΒΟΡΕΑΣ
Θα τον βρεις στην πλατεία της Ορόκλινης, σε ένα πέτρινο παραδοσιακό τοπίο, που σε οδηγεί ατμοσφαιρικά και γαστρονομικά σε παλιές εποχές κυρίως της Καρπασίας και σίγουρα θα λατρέψεις την ωραία, παραδοσιακή του αυλή.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Σερβίρει κατεξοχήν κυπριακό μεζέ (€19), σε πήλινα δοχεία, με όλα να είναι μαγειρεμένα με παρθένο ελαιόλαδο. Δοκίμασε φέτα σαγανάκι, μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και σάλτσα ντομάτας, στρουθκιά και ντόπια άγρια μανιτάρια αλλά και παστουρμαδόπιτα. Θα λατρέψεις επίσης την καρπασίτικη πίτα με μέλι και το καρπασίτικο ψωμί στον φούρνο με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και ρίγανη.
TIP: Κάθε Παρ & Σ έχει ζωντανή μουσική.
(24647177) Ανδρέα Δημητρίου 3, Ορόκλινη. Δ-Σ 19.00-24.00 & Κ 12.00-24.00.

ΚΛΟΚΚΟΣ
Βρίσκεται στο κέντρο της Ξυλοφάγου, σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού, με μια υπέροχη βεράντα γεμάτη χρώματα κι αρώματα.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Αυθεντικό κυπριακό μεζέ (€18) και πολύ καλό κλέφτικο από τον φούρνο στη βεράντα κάθε Παρ & Σ. Στα ‘οπωσδήποτε’ βάλε το special μαριναρισμένο κοτόπουλο σουβλάκι ή το κοτόπουλο με μάνγκο.
TIP: Κάθε Τετ είναι ξεχωριστή γιατί είναι steak night.
(99547547) Φρίξου Παναγιώτου 8, Ξυλοφάγου. Δ-Κ 11.30-15.00, 18.00-23.00.

Πάμε χωριό!
Στην καρδιά της Πιτσιλιάς και στον γραφικό Ασκά, θα συναντήσεις την ταβέρνα Περνιά (99414016) για να απολαύσεις παραδοσιακό φαγητό, σε ένα απίστευτης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Στο χωριό της Αθηένου θα βρεις το Αθηαινώ (99688543), μια υπέροχη ταβερνούλα που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, όπου ξεχωρίζει η γεμάτη βότανα, λουλούδια και μυρωδιές, εσωτερική αυλή. Κάνε στάση και στον Αμίαντο και κάθισε στο πάρκο του χωριού, το οποίο μεταμορφώθηκε σε έναν υπέροχο χώρο, που ονομάστηκε Τhe Village Project (96112323) και το οποίο από Τρ-Κ σερβίρει μεζεδάκια και καλή σχάρα (τις Κ με live μουσική). Στην Αγία Άννα (22532500), η ομώνυμη και παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού σού σερβίρει σπιτικούς μεζέδες στην αυλή της, προσφέροντάς σου μαζί με το άφθονο φαγητό και άφθονη διασκέδαση. Τα Δειπνογεύματα (99603931), τέλος, θα τα βρεις στην Πλατανιστάσα. Κάθισε στην πλατεία και απόλαυσε μεσημέρι Κυριακής όλων των ειδών τις σούβλες και το πιο εύγευστο κοντοσούβλι που έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Μεζεδάκια στη βεράντα θα απολαύσεις στην ταβέρνα Βλάχος (24644244, Καντάρας 10, δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας), την οποία βρίσκεις στην περιοχή του παραλιακού μετώπου της Ορόκλινης. Εδώ πρόκειται να φας αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις και να απολαύσεις κυπριακή φιλοξενία. 

ΕΛ. ΕΠ. ΑΜΜΟΧΏΣΤΟΥ
TTAPPIS

Ίσως η πιο δημοφιλής ταβέρνα της περιοχής. Το περιβάλλον εδώ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, αφού διατηρεί την απλότητα και την αμέριστη φιλοξενία του σε μια αυλή παραδοσιακή και νοσταλγική.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Ιδιαίτερα γνωστή για τον μεγάλο κρεατομεζέ (€21), ξεκινώντας με ζεστό ψωμί, εξαιρετικά κρύα ορεκτικά που έρχονται σε μια αλλιώτικη πήλινη γαβάθα, ζεστό χαλλουμάκι, παραδοσιακό τταβά, καλοψημένο σουβλάκι και κάθε λογής κρεατικό άριστης ποιότητας.
TIP: Κράτα λίγο χώρο στο τέλος για το φανταστικό μπουρέκι που είναι γεμάτο με φρέσκια αναρή.
(23821959) Σταδίου 92, Παραλίμνι. Δ-Κ 17.30-23.00.
 

ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Θα την βρεις σε ένα διατηρητέο πέτρινο οίκημα στη Σωτήρα με μεγάλη περιποιημένη αυλή που θυμίζει εσωτερική αυλή παλιού παραδοσιακού σπιτιού με καμάρες κάτω από κληματαριές.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Σερβίρει κυπριακό μεζέ (€16 ο μικρός και €19 ο κανονικός), αλλά και μερίδες a la carte. Δοκίμασε κουνέλι στιφάδο, κλέφτικο, κολοκάσι της περιοχής, καπαμά και γιαχνί, και το σπιτικό χαλλούμι τους, σερβιρισμένο ζεστό ζεστό. Κράτα λίγο χώρο για τα μπουρέκια στο τέλος.
(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα. Δ-Κ 18.30-22.30.
 

ΚΑΜΑΣΙΑΣ
Από τις πιο ξακουστές ταβέρνες της ελ. επ. Αμμοχώστου, μετρώντας 50 και πλέον χρόνια ιστορίας και εμπειρίας. Εδώ θα απολαύσεις μοναδικές γεύσεις φτιαγμένες με εποχικά υλικά, αγνές πρώτες ύλες και σύμφωνα με κυπριακές, παραδοσιακές συνταγές.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Πληθωρικό κρεατομεζέ, μεζέ με ολόφρεσκο ψάρι, αλλά και επιλογές σε μερίδες όπως σουβλάκια, παϊδάκια, black angus steak, φιλέτο χοιρινό με κουμανταρία. Κι αφού λέμε για ορεκτικά, η φέτα σαγανάκι είναι must. Τις Κ εδώ πρωταγωνιστής είναι το κλέφτικο, που το φτιάχνουν με μεράκι και έρχεται στο πιάτο σου λουκούμι.
TIP: Κάθε Παρ η ζωντανή μουσική είναι σταθερή, αλλά μείνε συντονισμένος γιατί γίνονται και κάποια live-έκπληξη.
(23825144) Δαιδάλου 23, Παραλίμνι. Τρ-Σ-18.00-24.00 & Κ 12.30-24.00.

ΦΕΓΓΑΡΟΓΝΕΜΑ
Μία ταβέρνα με κυπριακή φιλοξενία και αυθεντική, πατροπαράδοτη κουζίνα σε ένα περιβάλλον μοναδικό. Το καλοκαίρι σε υποδέχεται στο νοσταλγικό σκηνικό της ‘Αυλής του Τάκκα’, προσφέροντάς σου μια απολαυστική εμπειρία.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Πλούσιο ψαρομεζέ (€20) με εκλεκτά πιάτα, κρεατομέζε (€19.50) που ξεχωρίζει, καθώς επίσης και κλέφτικο (συνοδευμένο με πουργούρι, σαλάτα, πατατούλες και ορεκτικά). Special επιλογή το φημισμένο καλαμάρι.
TIP: Διαθέτει παιχνιδότοπο στο εσωτερικό της.
(23943434, 99491815) Μιχάλη Καραολή 5, Λιοπέτρι. Δ-Κ 18.00-23.00.

BΑΛΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Σαν πας στα Κοκκινοχώρια κάνε μια στάση στην ταβέρνα Εξοχή (23741995) στο Φρέναρος, κάθισε σε ένα από τα στρωμένα τραπεζάκια έξω στον κήπο, και απόλαυσε λευκονοιτζιάτικο οφτό, ζουμερό σουβλάκι, νόστιμες σεφταλιές, κρασάτα λουκάνικα, χαλλούμι της περιοχής, φρέσκα κυπριακά αρνίσια παϊδάκια, φτανά κ.ά. Στη Σωτήρα, θα συναντήσεις την παραδοσιακή ταβέρνα Το Πλουμίν (99658333) που στεγάζεται σ’ ένα παλιό κυπριακό σπίτι με μια υπέροχη εσωτερική αυλή που σίγουρα θα λατρέψεις. Διάλεξε τραπεζάκι και απόλαυσε κυπριακό μεζέ που περιλαμβάνει πάνω από 20 πιάτα ή λαχταριστό οφτό κλέφτικο στη δροσιά της αυλής. Μένοντας στη Σωτήρα, θα βρεις και το Old Simos Tavern (23730189, 99337630). Πάρε θέση στην εσωτερική αυλή και απόλαυσε καλή σχάρα, πεντανόστιμες τηγανητές πούλλες αλλά και καλοψημένο οφτό. Ο Δικός μας Μεζές (23827700) φημίζεται για τον μεζέ του και όχι μόνο. Κάθε Παρ σε υποδέχεται στην πλακόστρωτη παραδοσιακή του αυλή με ζωντανή μουσική.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close