Πάμε Ταξίδι , Guide

Σε αυτό το πανέμορφο χωριό... δεν πας ούτε με αυτοκίνητο!

Σε αυτό το χωριό της Ιταλίας δεν κατασκευάστηκε ποτέ οδικό δίκτυο

Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2021


Στην κορυφή ενός εντυπωσιακού αλπικού τοπίου, 1815 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στέκεται το Chamois. Είναι το χωριό που δεν υπέκυψε στον παλμό της τεχνολογικής προόδο και αποφάσισε να μην ανοίξει οδικό δίκτυο, μένοντας έτσι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. 0ι 99 κάτοικοί του δηλώνουν υπερήφανοι για αυτό. Το BBC Reel παρουσιάζει την ιστορία του. 

Το Chamois στη μέση της κοιλάδας αόστα χαρακτηρίζεται από κάτι σπάνιο: την έλλειψη αυτοκινήτων σε όλη του την έκταση. Είναι το μόνο μέρος της Ιταλίας στο οποίο δεν μπορεί κανείς να φτάσει μέσω αυτοκινήτου, μιας και δεν έχει κατασκευαστεί καν κάποιο οδικό δίκτυο. Είναι ένα απομονωμένο μέρος από την αρχή της ίδρυσής του τον 18ο αιώνα, και οι κάτοικοί του έχουν γνωρίσει μόνο τέτοιες συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα, επτά οικισμοί διαμορφώνουν το χωριό, το οποίο εκτείνεται σε μια απόσταση 150.694 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε πυκνό δάσος.

Κατά το πέρας των ετών, έχει σημειώσει σημαντική μείωση πληθυσμού, ο οποίος έφτασε κάποτε στους 350 κατοίκους. Οι 106 κάτοικοί του σήμερα έχουν στην διάθεσή τους 3 σχολεία, αλλά παραμένουν πιστοί στην επιλογή τους να μην κατασκευάσουν οδικό δίκτυο. Παλιότερα κυκλοφορούσαν μέσω διαδρομών που ακολουθούσαν τα γαϊδουράκια της περιοχής, ή μάθαιναν να «δαμάζουν» τις απότομες πλαγιές.

Την εποχή της σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η Ιταλία, κατασκευάστηκε σημαντικός αριθμός νέων δρόμων. Το 1965, οι κάτοικοι του Chamois διενήργησαν δημοψήφισμα σύμφωνα με το οποίο αντί να κατασκευαστεί οδικό δίκτυο, την θέση του πήρε ένα τελεφερίκ, που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αν και πολλοί θεωρούσαν πως ένας δρόμος θα ήταν σημάδι προόδου και ανάπτυξης, ένας κάτοικος του χωριού ο οποίος καταγόταν από την Ελβετία πρότεινε την κατασκευή ενός διαφορετικού μέσου μεταφοράς.

Το γεγονός πως είναι το μόνο ιταλικό χωριό το οποίο δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο επέτρεψε στους κατοίκους του να εκπροσωπήσουν την περιοχή της Αόστα στην ομοσπονδία των Αλπικών Περλών, η οποία συνδέει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην περιοχή των Άλπεων και εκτείνονται από την Γαλλία έως την Σλοβενία και είναι «αφοσιωμένες» στην αειφόρο μετακίνηση.

Η απομόνωση του χωριού επέτρεψε την πραγματοποίηση διαφόρων έργων και σχεδιασμών με επίκεντρο την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Μερικοί από τους στόχους περιλαμβάνουν την δημιουργία μιας κοινότητας που έχει ως βάση την ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως μια κοινωνία σαν αυτή του Chamois θα είναι παραγωγοί, προμηθευτές και καταναλωτές ανανεώσιμης ενέργειας ταυτόχρονα, γεγονός το οποίο εξοικονομεί μεγάλα ποσά.

Σύντομα, θα δημιουργηθεί η πρώτη κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας η οποία θα αξιοποιεί το νερό, το οποίο είναι ο φυσικός πόρος σε μεγαλύτερη αφθονία. Αυτό είναι κάτι από το οποίο θα μπορέσουν να επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοί του δηλώνουν πως αυτός ο τρόπος ζωής τους επιτρέπει να συμμετέχουν και να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα, γεγονός που είναι δύσκολο στις μεγάλες πόλεις.

Πηγή: ΣΚΑΪ / moneyreview 
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close